ZADARSKI STOŽER IZDAO NOVE PREPORUKE ZA RAD UGOSTITELJA: / Hoće li ih i ostali slijediti?; Imamo 190 novozaraženih, troje preminulo

Image
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 190 novozaraženih i tri preminule osobe, dok je na bolničkom liječenju 327 ljudi, od čega njih 26 na respiratorima,

11.9.2020.
7:06
Srećko Niketić/PIXSELL
VOYO logo
  • Danas je zabilježeno 190 novozaraženih i tri preminule osobe
  • Od 2430 aktivno zaraženih osoba, 327 je na bolničkom liječenju, a od njih je 26 na respiratorima
  • Ministar i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio je mogućnost smanjenja trajanja samoizolacije
  • Zaraza se širi po zagrebačkim bolnicama, školama i vrtićima

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Šest mjeseci otkako je proglašena pandemija

23:40 Šest mjeseci otkad je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju, covid-19 i dalje hara i do sada je u svijetu odnio više od 900.000 ljudskih života.

Zaraženih je u petak, šest mjeseci od proglašenja epidemije 28.566.134, umrlih 917.395, a oporavljenih 20.482.593 prema podacima na stranici Worldometer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija, Francuska i Češka zabilježile su u petak najveće dnevne poraste slučajeva koronavirusa od početka pandemije, s time da je u Indiji u jednom danu zaraženo rekordnih 96.551 osoba, u Francuskoj 9.843, a u Češkoj 1.382 osobe, prema podacima ministarstava zdravstva tih zemalja, prenose agencije.

Sjedinjene Države (191.802) i Brazil ( 129.522) su imali najveće brojeve smrtnih ishoda, prema proračunu agencije France presse od petka. Do danas je u svijetu zaraženo više od 28 milijuna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trećem je mjestu Indija sa 77.506, a Meksiko na četvrtom mjestu po broju žrtava i prema službenim podacima od petka sa 69.649, no strahuje se da je stvarna brojka daleko veća. Ranije u rujnu meksičko ministarstvo zdravstva je reklo da je bilo više od 12.000 "dodatnih" od sredine ožujka do 1. kolovoza, a taj broj dobiven je usporedbom s prosječnom stopom smrtnosti od 2015. do 2018. u Meksiku.

Zbog porasta broja zaraženih, brojne zemlje postrožuju mjere ograničenja. U Birminghamu, drugom gradu Velike Britanije, odsada su zabranjeni obiteljski i susreti prijatelja. Britanska vlada je odlučila uvesti karantenu osobama koje stižu iz Portugala, Mađarske i francuskih prekomorskih teritorija. Kao i drugdje u Europi, epidemija se širi i Švicarskom i pogađa posebice starije. Sedam korisnika domova za starije umrlo je prošlog tjedna u kantonu Fribourg, na zapadu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Armenija je u petak najavila da njezine kopnene granice ostaju zatvorene do siječnja 2021. godine. Izrael je ponovo uveo djelomično ograničenje kretanja u nekim mjestima, a drugim valom pandemije je izrazito zahvaćena zajednica izraelskih Arapa.

Na Kosovu oboljeli proživljavaju pakao u prepunim bolnicama u kojima sve nedostaje. S druge strane, venecijanska Mostra bi mogla zabilježiti pobjedu, posljednji film u konkurenciji je prikazan u petak i koronavirus nije zaustavio najveći filmski festival održan tijekom pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) požalila se u četvrtak na "nedostatak solidarnosti" i pozvala velesile da preuzmu "vodstvo" u suzbijanju pandemije covida-19. Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj tiskovnoj konferenciji naglasio je da svijetu "treba solidarnost i svjetsko vodstvo, napose velesila. Samo tako ćemo moći pobijediti taj virus"

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sljedeća tri mjeseca, za program "ACT Accelerator" WHO-a kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19. Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterres, a to je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Šatori za oboljele dižu se i u Zadru

18:30 Pripadnici Zapovjedništva za potporu postavili su u petak ispred Opće bolnice Zadar dva šatora Alaska s pripadajućim termogenima i agregatima te dvadeset ležaja za potrebe zdravstvenoga zbrinjavanja oboljelih pruživši pomoć lokalnoj zajednici i institucijama civilnoga društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno Odluci ministra obrane RepublikeHrvatske i zapovijedi načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga RH, a na temelju zahtjeva Kliničkoga bolničkog centra Split, u postavljanju šatora bilo je angažirano 12 pripadnika Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu s terenskom vojnom opremom (jedan šleper, kamion, viličar i kombi), priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Bojna za opću logističku potporu postrojba je Zapovjedništva za potporu koja provodi logističku potporu u terenskim uvjetima kroz provođenje ključnih funkcija, aktivnosti i zadaća potrebnih za održivost elemenata snaga Hrvatske vojske u provedbi operacija. Navedena, kao i druga oprema kojom je Bojna opremljena, koristi se za različite zadaće iz okvira misije pomoći civilnim institucijama u zemlji, pomoć namjenskim službama u zaštiti i spašavanju ljudi i dobara te pomoć civilnim institucijama provedbom ostalih nevojnih zadaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Srbiji 92 novozaraženih

17:00 - Broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji ovog je tjedna oscilirao i u protekla 24 sata zaražene su 92 osobe, a umrla je jedna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlja bilježi silazni trend u broju zaraženih od 26. srpnja kada ih je bilo 467. Najmanje novooboljelih bilo je 7. rujna - 36. Od tada broj se kretao od 53 do 84.

Srbija je od početka epidemije 6. ožujka testirala više od milijun uzoraka (1.018.908), registrirano je 32.228 zaraženih, te 730 smrtnih slučajeva, prema Ministarstvu zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Kriznog stožera srbijanske vlade epidemiolog Predrag Kon kazao je da raste broj aktivnih slučajeva u Beogradu - 36 posto od ukupnog broja u Srbiji.

Kon je najavio da će Krizni stožer početkom idućeg tjedna razmotriti uvođenje samoizloacije za povratnike s godišnjeg odmora iz regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Istri sportski klubovi mogu u školske sportske dvorane uz određene uvjete

15:53 - Istarski Županijski stožer Civilne zaštite izvijestio je u petak popodne da se školskim sportskim dvoranama, nakon što se mnogi sportaši i sportski savezi u Istri žalili zbog nemogućnosti njihova korištenja, ipak mogu koristiti i vanjski korisnici, ali uz određene uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Školske sportske dvorane, pristup kojima ne zahtijeva prolaz kroz prostore škole, već se isključivo može koristiti direktan ulaz izvana, odlukama ravnatelja, Stožera civilne zaštite grada ili općine, uz prethodnu suglasnost osnivača te suglasnost Stožera civilne zaštite Istarske županije, mogu se dati na korištenje vanjskim korisnicima uz donošenje protokola za sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim školskim sportskim dvoranama s uvjetima identičnim kao i za gradske dvorane", stoji u dopisu Županijskog stožera Civilne zaštite koji je poslan osnivačima škola u toj županiji.

Dodaje se da ta odluka vrijedi isključivo do donošenja odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku održavanja nastave tjelesne zdravstvene kulture u sportskim dvoranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Talijanski znanstvenik: 'Pokažite dokaze da cjepivo Sputnik V djeluje'

15:24 - U znanstvenom časopisu Lancet objavljeni su prvi znanstveni podaci o ruskom cjepivu protiv koronavirusa, naziva Sputnik V. Znanstvena zajednica je odmah nakon objavljenog istraživanja dovela u pitanje istinitost tih podataka. Sugerirali su da im se čini da je dio možda i izmišljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

15.07.2020., Zagreb - Ilustracija - cjepivo protiv koronavirusa.

Enrico Bucci, znanstvenik iz Italije istog je mišljenja pa je stoga poslao pismo Lancetu, javlja Zimo.hr. Znanstvenik je u pismu iznio zabrinutost u vezi s integritetom podataka objavljenih u istraživanju. Objašnjava da je ruska analiza preslaba i da, kada je počeo čitati, "raznorazna kopiranja su mu počela iskakati".

"Testirali su šest različitih formula, u biti podijeljenih na šest skupina volontera. To je zapravo kao šest odvojenih studija u jednom članku", pojasnio je Bucci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Indija opet oborila rekord u broju dnevnih zaraza

15:13 - Indija je postavila još jedan globalni jednodnevni rekord u zarazi koronavirusom. Zemlja je prijavila 96.551 novi slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrtni slučajevi ostali su relativno niski, ali bilježe trend rasta, s tim da se posljednjih deset dana svakodnevno prijavljuje više od 1.000 smrtnih slučajeva.

Ukupni prijavljeni slučajevi u zemlji su 4.562.414, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, a broj smrtnih slučajeva iznosi 76.271.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na splitskoj infektologiji od covida-19 prosječno se liječi 75 bolesnika

15:06 - Predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić rekao je u četvrtak da se od covida-19 prosječno liječi 75 bolesnika te je još jedanput pozvao građane da se pridržavaju epidemioloških mjera kako se taj broj ne bi povećavao.

Podsjetio je da je, nažalost, jutros u toj bolnici umrla mlađa osoba koja je bila na respiratoru. U jedinici intenzivnog liječenja trenutačno je šest pacijenata, od kojih je pet na respiratoru, a u bolnici se liječe 72 pacijenta oboljela od covida-19, rekao je i dodao da na raspolaganju imaju 160 postelja te kako smatra da će to biti dovoljno. Posljednji tjedan u prosjeku se na odjelu liječi 75 bolesnika.

"Ako tako i ostane, onda ne bi trebalo biti problema, a da bi to tako ostalo, apsolutno je najvažnije kako se stanovništvo ponaša. To znači da je pridržavanje epidemioloških mjera od ključne važnosti", istaknuo je predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić i dodao da je prosječna životna dob pacijenata u odnosu prema prvome valu bitno manja, što znači da su pacijenti mlađi, u dobi ispod 70 godina.

Posebno je upozorio na nadolazeću sezonu gripe, koja će im, kako je rekao, u uvjetima koronavirusa znatno otežati posao jer će prilikom trijaže trebati raditi dvostruku dijagnostiku, a obje su vremenski zahtjevne, što će im usporiti rad.

Komentirajući namjeru Europske unije da se skrati vrijeme samoizolacije, Ivić je rekao kako misli to tako mora biti, te da će tako biti, a temeljit će se na nekim rezultatima "stvarne zaraznosti bolesnika nakon preboljele infekcije". Dodao je kako je to znanost tek mjeri te kako mu prilično suvislo zvuči da netko tko sedam dana nema simptome više nije zarazan.

"To vjerojatno važi za veliku većinu bolesnika i ako to uspoređujemo s nekim drugim infekcijama, to biva tako. Ovi pozitivni testovi dugo vremena nakon toga zaista mogu imati razna značenja, pa ne mora značiti da je na taj način dokazan virus. Vjerujem kako će to zaživiti i dobiti jasan znanstveni temelj", rekao je predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić.


U Engleskoj se novi slučajevi zaraze udvostručuju svakih tjedan dana

15:01 - Novi slučajevi koronavirusa u Engleskoj udvostručuju se svakih sedam do osam dana, otkrilo je istraživanje u najnovijim brojkama koje pokazuju ponovno oživljavanje Covid-19.

Studija, poznata kao React-1, istraživanje je praćenja stanovništva koje je započelo u svibnju i koristi briseve od oko 120 000 do 160 000 nasumično odabranih ljudi u Engleskoj na 315 područja lokalnih vlasti svakog mjeseca za praćenje širenja koronavirusa pomoću PCR analize.

“Prevalencija virusa u populaciji se povećava. Pronašli smo dokaze da se ubrzava krajem kolovoza i početkom rujna", rekao je Steven Riley, profesor dinamike zaraznih bolesti na Imperial College u Londonu i koautor djela.


U Srbiji 92 nova slučaja zaraze

15:00 - U Srbiji su u zadnja 24 sata zabilježena 92 slučaja zaraze koronavirusom. Kako javlja Kurir, u istom razoblju preminula je jedna osoba.

Na respiratoru se nalaze 33 pacijenta, a testirano je 9.507 građana.


Među četvero novozaraženih u KZŽ-u je i zaposlenik osnovne škole

14:57- Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su četiri nove osobe zaražene kaoronavirusom, a jedna od njih je zaposlena u Osnovnoj školi Đurmanec, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u petak.

U priopćenju se navodi da je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije odredila samoizolaciju za još dvije osobe zaposlene u školi u Đurmancu te da su epidemijski izvidi i dalje provode. Napomenuli su da će ravnatelj škole informirati roditelje o eventualnim daljnjim mjerama i postupcima.


Izrael bi ponovno mogao uvesti karantenu

14:32 - Izrael će idućih tjedana najvjerojatnije uvesti karantenu nakon što je ministarstvo zdravstva u petak prijavilo novih 4038 zaraženih koronavirusom. To je najveći broj novooboljelih od izbijanja epidemije i četvrti rekordnih dnevni broj zaredom u zemlji od devet milijuna stanovnika. Vladina skupina za koronavirus u četvrtak je odlučila uvesti dugoročni plan u tri faze koji uključuje nacionalnu karantenu, stoji u zajedničkom priopćenju ureda premijera i ministarstva zdravstva.

U prvoj fazi ljudi se neće moći udaljavati od domova više od 500 metara i zatvorit će se škole, vrtići, trgovine i restorani. Prema medijima, te će se mjere uvesti prije židovskog novogodišnjeg praznika Roš Hašane koji počinje idući petak i trajat će dva tjedna.

U drugoj će se fazi ograničiti kretanja između gradova i masovna okupljanja, a ostat će zatvorene školske ustanove, restorani i trgovine. Učenici od petog razreda na više pohađat će online nastavu, a građanima će se savjetovati da rade od kuće. Povratak u sadašnje stanje ublaženih mjera razmotrit će se ako brojevi počnu ponovno padati, prenose mediji.

Vlada će o idućim koracima odlučivati u nedjelju. Nakon početnih uspjeha u borbi protiv koronavirusa zbog strogih mjera, broj novozaraženih se dramatično povećao u svibnju kada su restrikcije ukinute. Izrael je dosad registrirao 146.542 oboljelih i 1077 umrlih od covida-19.

Image
Foto: Profimedia

Noćni klubovi i barovi organizirali akciju protiv odluka Stožera

14:23 - Udruga Glas poduzetnika u petak je najavila akciju "5 sati naprijed, 25 posto nazad", tijekom koje će danas i sutra noćni barovi i klubovi biti otvoreni od 19 sati do ponoći, kako bi se upozorilo da bi zbog uvedenih epidemioloških mjera moglo biti zatvoreno više od tisuću ugostiteljskih objekata. Udruga Glas poduzetnika i članovi Inicijative barova i noćnih klubova upozoravaju kako će zbog epidemioloških mjera koje su na snazi biti potpuno zatvoreno više od tisuću objekata, uz otpuštanje radnika. Noćni barovi i klubovi stoga su organizirali akciju "pet sati naprijed, 25 posto nazad" tijekom koje će 11. i 12. rujna biti otvoreni od 19 do 24 sata.

Mjera ograničenja rada do ponoći produljena je, navode iz udruge te kažu da je najavljeno kako će se produžiti sve do kraja godine. Zbog toga su mnogi noćni klubovi odlučili, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, odlučili otvoriti ovog vikenda svoja vrata od 19 sati, pet sati prije ponoći, ističu iz Glasa poduzetnika.

Vlasnik jednog kluba Božidar Bulić pojašnjava da je cilj otvoriti klubove u vremenu u kojem smiju raditi, za ljude koji podržavaju nastojanja ugostitelja, te tako poslati poruku da oni nisu širitelji virusa kao što ih se stigmatizira. "U petak je točno 28 dana od zabrane rada, broj oboljelih ne pada, a ministar produžuje mjere. Mi smo na kraju ispali krivci za sve, bez obzira na to što smo se pridržavali mjera. Ne bunimo se zbog postavljenih pravila, držanja razmaka, mjerenja temperature i slično, sve to možemo ispoštovati, samo tražimo da nam se dopusti da radimo. Pozivam sve koji nas podržavaju da posjete klubove koji su dio akcije u petak i subotu", poziva Bulić.

Iz Glasa poduzetnika podsjećaju da će više od 15.000 djelatnika i suradnika, kao što su glazbenici, pjevači, zaštitari, marketinške agencije, distributeri pića, DJ-evi, fotografi, tehničari za razglas i rasvjetu, itd., ostati bez posla u "teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji koja je pred nama, ako se ovakve mjere nastave". "Udruga Glas poduzetnika podržava sve one koji žele raditi", zaključuje se u objavi.

Podsjetimo, zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite je od 14. kolovoza ograničio rad ugostiteljskim objektima iz skupine "barovi", među kojima su i kafići i noćni klubovi, najdulje do ponoći. Iako je prvotno bilo predviđeno da to ograničenje rada noćnih klubova i kafića traje 10 dana, ograničenje je prvo produljeno do 7. rujna, kada je Nacionalni stožer Civilne daljnje produljio tu mjeru, do 22. rujna.


Slovenija ne planira nove mjere ako se stanje drastično ne promijeni

14:21 - Slovenska vlada, unatoč rekordnom rastu broja novih dnevnih zaraza koronavirusom, ne planira u sadašnjoj fazi uvoditi nove restrikcije, poručio je u petak vladin glasnogovornik za Covid-19 Jelko Kacin. "Da bi uveli nove mjere, morali bismo ponovo proglasiti epidemiju, što još nije učinila nijedna država u Europi", kazao je Kacin na konferenciji za novinare, dodavši da su rezultati borbe s koronavirusom u Sloveniji bolji nego u svim susjednim državama i nekim velikim državama u Europi, jer trenutno ima 34 oboljela na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana.

Dodao je kako broj novozaraženih zadnjih dana raste ne samo u Sloveniji, nego u Europi i svijetu. "Vrlo pažljivo pratimo događaje u susjedstvu i Europi, koji nisu ružičasti", kazao je napomenuvši da vlada ne planira donošenje novih restriktivnih mjera, a osobito ne lockout ili zatvaranje kretanja na područje općina, kao što je bio slučaj na proljeće. Vlada poziva sve da se drže osnovnih epidemioloških mjera: drže fizičku distancu, koriste maske u zatvorenom prostoru, upotrebljavaju aplikaciju za otkrivanje rizičnih kontakata i izbjegavaju veća okupljanja, poručio je Kacin.

No, ako bi se situacija "drastično" promijenila u susjedstvu, pa bi susjedne države proglasile epidemiju, onda bi i Slovenija trebala uvesti nove, dodatne mjere, naveo je vladin glasnogovornik. Pohvalio je epidemiologe i njihove napore da povećaju kapacitete uzimanja briseva i testiranja, te najavio da će se s tim nastaviti. Pozvao je građanstvo da ovog vikenda, kad je najavljeno lijepo vrijeme, izlete u prirodu koriste samo u obiteljskim skupinama i tako izbjegavaju riskantne kontakte, a kao primjer suprotnog ponašanja neveo je nedavno okupljanje u Mariboru, gdje se na proslavi rođendana jednog 80-godišnjaka koronavirusom zarazilo skoro 20 ljudi.

Doktor Mario Fafangel iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) kazao je da epidemiolozi ulažu velike napore za utvrđivanje i obradu svih kontakata dnevno zaraženih, pri čemu su sada opet uključeni i call-centri u kojima volontiraju studenti medicine, uz pomoć iskusnih epidemiologa. Ponovio je važnost pridržavanja propisanih ili preporučenih osnovnih epidemioloških mjera, no nije želio komentirati rukovanje premijera Janeza Janše s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom prilikom susreta ovog utorka u Ljubljani istaknuvši da u novoj realnosti pozdrav doticanjem lakata treba postati nešto uobičajeno i normalno.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen rekordan broj dnevnih zaraza koronavirusom, njih 108, a testirano je 2758 osoba. U bolnicama je zbog Covida-19 trenutno 27 pacijenata, od čega 5 na intenzivnom su liječenju, a do sada je umrlo 135 ljudi. Prevladava lokalna transmisija, a izvorišta zaraza su obrazovne ustanove, radne organizacije, a ima ih i u zdravstvenom sustavu.

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Četvero novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

14:18 - "U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su četiri nove osobe zaražene koronavirusom, sa prebivalištima na području Općine Bedekovčina (2), Općine Đurmanec (1) i Općine Krapinske Toplice (1). U istom su razdoblju ozdravile četiri osobe, dok je pristigao i 41 negativan nalaz, a još uvijek se čekaju rezultati za 59 uzoraka.

Među novooboljelima je i osoba zaposlena u Osnovnoj školi Đurmanec. Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije odredila je samoizolaciju za dodatne dvije osobe zaposlene u školi te su epidemijski izvidi i dalje u tijeku. Roditelji će od strane ravnatelja škole biti informirani o eventualnim daljnjim mjerama i postupcima.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 52. U samoizolaciji se nalaze 184 osobe", priopćili su iz stožera.


14 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:59 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika (za jednu mušku i jednu žensku osobu je utvrđena epidemiološka veza), četiri muške i jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (za dvije muške je utvrđena epidemiološka veza), jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke (utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Ploča (utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Slivna i jednoj ženskoj osobi iz Opuzena koji nemaju utvrđenu epidemiološku vezu te dvije muške osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je 13 osoba – pet iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, dvije iz Župe dubrovačke te tri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus, od čega su četiri osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizu je poslano 11.496 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 656 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 69 slučaja kršenja samoizolacije", izvijestio je stožer.


Zadarski stožer izdao preporuke za ugostitelje

13:48 - Stožer civilne zaštite Zadarske županije izdao je upute za rad ugostitelja. Preporuke objavljujemo u cijelosti.

"Vlasnici restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata kod kojih se organiziraju obiteljska okupljanja (rođendani, krizme, pričesti, krštenja, karmine i sl.) do 25 osoba, mogu imati više grupa koje trebaju biti fizički odvojene jedna od druge. Broj grupa ovisi o kvadraturi prostora.

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koje je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni najmanje 1,5 m.

Razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti jasno fizički odvojen kako bi se izbjegao međusobni doticaj grupa te da funkcioniraju kao neovisne grupe. Predlaže se minimalno 5 m.

Postupci nakon odlaska svake skupine gostiju, čišćenje i dezinfekcija prostora navedeni su na stranicama HZJZ-a", priopćio je stožer.


290 novozaraženih i 6 preminulih u BiH, od subote otvorene granice

13:40 - U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno 290 novih slučajeva zaraze koronavirusom te šest smrtnih slučajeva, a unatoč velikom broju novozaraženih vlasti liberaliziraju granični režim i najavljuju moguće skraćenje trajanja izolacije zaraženih i oboljelih od COVID-a-19. Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH je, nakon testiranja 1156 uzoraka, zaraza potvrđena u 194 slučaja, jedan novooboljeli je iz distrikta Brčko, dok je u Republici Srpskoj testirano 560 uzoraka, a njih 95 je bilo pozitivno na koronavirus. U tom je entitetu trenutačno pod zdravstvenim nadzorom nešto više od 2700 osoba, a 191 oboljeli je na bolničkom liječenju.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković najavio je u petak kako bi se u tom entitetu uskoro mogla smanjiti obvezna dužina izolacije za zaražene osobe. Po njegovim riječima, to znači da bi pacijenti kod kojih je potvrđen COVID-19 bili izolirani 14 dana, kao i do sada, no obvezna izolacija za osobe koje su s njima bile u kontaktu, a nisu oboljele, smanjila bi se na 10 dana. U Federaciji BiH još ne razmatraju uvođenje takve mjere.

Ono o čemu je u BiH postignuta suglasnost na razini cijele države je da se temeljem odluke Vijeća ministara BiH od subote granice te zemlje ipak otvaraju za sve strane državljane, pod uvjetom da posjeduju negativni PCR test na virus SARS-CoV-2, koji ne smije biti stariji od 48 sati. Ta je odluka rezultat zahtjeva turističkog sektora koji je otvaranje granica za strance tražio još u lipnju, no na njegov apel odgovor stiže tek sada. Turizam u BiH pretrpio je katastrofalne štete zbog pandemije koronavirusa, a jedina iznimka je Neum, koji je tijekom cijelog ljeta bio popunjen do posljednjeg kreveta.

Veliki dio turističke industrije u BiH, posebice tijekom ljeta, orijentiran je ka arapskim zemljama, no njihovim je državljanima do sada bio zabranjen dolazak. Obveza posjedovanja PCR testa ne odnosi se na državljane susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji u BiH i dalje mogu ulaziti bez ograničenja, kako je to određeno početkom lipnja.


Ponovno otvoren COVID - respiracijski centar u Rijeci

13:37 - U klinici za neurologiju Riječkog KBC-a ponovno je otvoren COVID - respiracijski centar s 55 respiratora. Bio je zatvoren od svibnja, no zbog povećanja broja zaraženih osoba u Primorsko-goranskoj županiji ponovno je otvoren. U njemu će se liječiti i pacijenti iz Istre i Ličko-senjske županije.


Sindikati traže izmjene epidemioloških mjera u vrtićima

13:23 - Sindikat obrazovanja, medija i kulture zatražio je od Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa zapošljavanje dodatnog ljudstva i izmjenu pojedinih epidemioloških mjera zbog otežanog rada u novonastalim uvjetima.

“Tražimo rješavanje pod hitno, ako do toga ne dođe, pozvat ću svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer to je njegovo pravo”, poručila je predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Više doznajte OVDJE.


Stručnjaci o COVIDU-19: ‘Bojim se da će ovo potrajati više godina’

13:20 - Da koronavirus ne misli posustati pokazuje i brojka od 28 milijuna zaraženih u svijetu koja svaki dan samo raste. Cijeli svijet je u iščekivanju cjepiva, a dok Rusi govore da njihov “Sputnik V” djeluje i stvara antitijela, britanski farmaceutski div AstraZeneca, prekinuo je ovog tjedna završnu fazu ispitivanja cjepiva nakon što je jedan dobrovoljac razvio neželjene simptome povezane s akutnom upalom leđne moždine.

Pitanje je koliko su zapravo znanstvenici uspjeli prodrijeti u mehanizam i ponašanje koronavirusa, kao i koliko još ima nepoznanica koje sprječavaju učinkovitiju borbu protiv širenja zaraze. Različiti znanstvenici i stručnjaci su pokušali ponuditi odgovor na ova pitanja.

Više doznajte OVDJE.


Zekanoviću istekla samoizolacija, ali i dalje ima simptome

13:19 - Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista obolio je od Covida i već se neko vrijeme nalazi u samoizolaciji. Sinoć mu je samoizolacija istekla, a danas je sudjelovao na sjednici Hrvatskog sabora i to online.

"Rekao bih da sam imao srednje teške simptome, još uvijek imam posljedice. Još uvijek otežano dišem, virus napada pluća i to nije bezazelno. To traje i mjesecima kažu epidemiolozi", poručio je.

Više doznajte OVDJE.


Jedna odluka Stožera mogla bi djecu ostaviti bez sportskih aktivnosti

13:17 - Kada je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na pitanje što s klubovima koji su koristili školske sportske dvorane za treninge i rekreaciju, rekao da dvorane zasad neće biti otvorene za klubove, bilo je jasno da u ovu školsku godinu mnoga djeca ulaze bez dodatnih sportskih aktivnosti. “Razgovaramo s epidemiolozima i na tragu smo rješenja. Nakon uhodavanja, ako sve bude u redu, može se razmišljati da se subotom i nedjeljom dvorane koriste, uz obvezu da se nakon toga dezinficiraju”, rekao je ministar.

Upravo su školske dvorane u Hrvatskoj baza za trening mnogih sportova, od rukometa, košarke, ili nogometa, do teakwondoa, karatea, džuda itd. i uz obavezna dva-tri sata tjelesnog tjedno u osnovnim školama, ključno su mjesto za formiranje sportskih navika, ali i relaksacije. Koronavirus, osobito prva faza totalnog lockdowna već je donijela smanjenu aktivnost svih, online nastava je donijela još više vezanosti uz kompjutor, a organizirane sportske aktivnosti za djecu bile su – posve isključene.

Već sada su sportski klubovi koji koriste školske dvorane za treninge značajno stradali, mnogi su preživjeli fazu lockdowna uz pomoć državnih mjera potpora, ali svima se dogodio značajan gubitak članstva, a upravo o članarinama ovise plaće trenera.

Više doznajte OVDJE.

Image
Foto: Pixsell

U Varaždinskoj županiji dva nova slučaja zaraze

13:04 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U jednom slučaju radi se o osobi srednjih godina, koja je povezana je sa svadbom u Varaždinu održanoj 05. rujna, dok se u drugom slučaju radi bliskom kontaktu prethodno potvrđene pozitivne osobe. Obje osobe se zbog blaže kliničke slike liječe kod kuće. Dodatno nam se u evidenciju oboljelih pribraja i starija ženska osoba s područja Varaždinske županije, koja je simptome razvila i bila testirana u Zagrebu, a potom je odmah i hospitalizirana u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević'.

U istom razdoblju evidentirano je 13 novih slučajeva oporavka pa je time broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji pao na 34, čemu treba pribrojiti i jednog hospitaliziranog stranog državljanina. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalazi osam osoba, od čega je jedna osoba strani državljanin, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalazi se 25 osoba. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 183 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta", priopćio je stožer.


Jedna novozaražena osoba u Međimurju

12:55 - "Od jučer je testirano 60 osoba, 59 je negativno i jedna je osoba pozitivna na COVID-19 virus, javlja stožer Međimurske županije. Danas do 11 sati testirano je 126 osoba i 14 nalaza je negativno, a ostalih 112 uzoraka je u obradi. Do sada je ukupno testirano 4733 osoba. I dalje je aktivnih 23 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 100 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti)", doznaje se.


Dvoje novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:53 - "Od ukupno pristiglih 77 nalaza (17 Ogulin) u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Riječ je o jednoj muškoj osobi mlađe dobi i jednoj ženskoj osobi srednje dobi, oboje iz Karlovca.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 203 osobe, a trenutno imamo 29 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji se nalazi 189 osoba. U OB Karlovac na bolničkom liječenju se i dalje nalaze četiri osobe", priopćio je stožer.


Strože epidemiološke mjere u Austriji, 644 novozaraženih

12:20 - Austrija će postrožiti mjere nošenja maski i socijalne distance na javnim događanjima i u restoranima od ponedjeljka, kao odgovor na porast širenja zaraze koronavirusom u zemlji, rekao je u petak kancelar Sebastian Kurz. Nošenje maski bit će od ponedjeljka obavezno u trgovinama, javnom prijevozu i školama izvan učionica, rekao je. Privatni događaji bit će ograničeni na 50 sudionika u zatvorenom prostoru i 100 na otvorenom, dok će profesionalno organizirani događaji na kojima se sjedi moći primiti 1500 ljudi unutra i 3000 vani.

Dnevni broj zaraženih u porastu je od kasnog lipnja te se u četvrtak popeo na 644, što je najveći broj od kraja ožujka, kad je početni porast broja zaraženih bio u opadanju zbog nacionalne karantene. "Posebno zato što je ljeto prošlo dobro i ljudi ne mogu vjerovati da brojke ponovno rastu, pozivam sve nas da situaciju uzmemo ozbiljno", rekao je Kurz na konferenciji za medije.

Image
Foto: HELMUT FOHRINGER/AFP/Profimedia

Šestero novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

12:17 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije šest je osoba oboljelo od COVID-19 infekcije; dvije osobe su iz Knina, jedna je iz Šibenika, jedna s područja Grada Drniša i jedna s područja Općine Tisno. Također, oboljela je i jedna osoba koja ima prebivalište u drugoj županiji, a trenutno boravi na području naše županije.

Radi se o mlađim i osobama srednje životne dobi koje su uglavnom bile u kontaktu s ranije oboljelima. Trenutno je 55 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se šest osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 87 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 293 osobe koje su kontakti već poznatih oboljelih osoba", priopćio je stožer.


Rekordnih 108 novozaraženih u Sloveniji

11:57 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen rekordan broj dnevnih zaraza koronavirusom, njih 108, uz također rekordnih 2758 testiranja, objavila je u petak slovenska vlada. Najviše novooboljelih potvrđeno je u Ljubljani, njih 23, gdje je i najveći broj aktivnih slučajeva - 140, a slijedi Maribor s deset novih zaraza i 61 aktivnim slučajem. Testiranjem su u zadnja 24 sata zabilježene nove zaraze u čak 53 općine, najviše do sada. Žarišta virusa i dalje su u školama, domovima za starije, a u četvrtak se bilježe i nove zaraze među zdravstvenim osobljem, javljaju slovenski mediji.

Slovenska vlada na jučerašnjoj sjednici nije pooštravala epidemiološke mjere iako stanje ocjenjuje zabrinjavajućim. Od nedjelje je skratila vrijeme obvezujuće karantene pri ulasku iz rizičnih država sa 15 na deset dana, a ponovljeno je i stajalište da neće doći do novog zatvaranja gospodarstva i društvenog života ove jeseni u okviru općina, kako je to bilo kod prvog vala epidemije na proljeće. S rezultatima testiranja u zadnja 24 ukupan se broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao na 3498, a aktivan je 701 slučaj. Trenutno je u bolnicama zbog covida-19 hospitalizirano 27 pacijenata, od njih pet na intenzivnom su liječenju, prema podacima ministarstva zdravstva. Novih smrtnih slučajeva u zadnja 24 sata nije bilo, pa broj umrlih od početka epidemije ostaje 135.


51 novozaražena osoba u Zagrebu

11:43 - U Zagrebu je u protekla 24 sata potvrđen 51 novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. Testirana je 561 osoba. Šesnaest novooboljelih ima negativnu epidemiološku anamnezu, 23 su kontakti ranije pozitivnih, šest osoba zarazilo se na godišnjem odmoru, dva novozaražena su iz "uvoza", za dvije novooboljele osobe obrada je u tijeku, a dvije su vjerojatno zaražene na svadbama u Varaždinu i Imotskom.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar izvijestio je da su među novozaraženima četiri zdravstvena djelatnika. Ozdravilo je još 79 osoba pa su sada 573 aktivna slučaja. Samoizolacija je određena za 177 osoba, tako da ih je sada u samoizolaciji 1544.


21 novozaražena i jedna preminula osoba u Zadarskoj županiji

11:24 - "Na području Zadarske županije 21 je novooboljela osoba od koronavirusa. Dijelom je riječ o osobama koje su se zarazile kao kontakti dosad zaraženih osoba, a jednom dijelu se utvrđuju kontakti i kretanja. Među novozaraženima 10 je ženskih i 11 muških osoba, a izolaciju provode na području Grada Zadra (12), Benkovca (1) Pakoštana (1), Bibinja (2), Poličnika (1), Sali (3) i Stankovci (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 268 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 657 osoba, a istekao je za njih 6946.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 15 bolesnika oboljelih od COVID-19 od kojih su 3 u COVID JIL-u na respiratoru. Od posljedica osnovne bolesti preminula je jedna muška osoba (rođ. 1943 god.) kojoj je prilikom rutinskog testiranja detektiran i koronavirus", poručuju iz stožera.


Sedmero novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

11:10 - Na području Virovitičko-podravske županije bilježimo novih sedmero zaraženih osoba od virusa SARS-CoV-2, ali i 12 osoba koja su se oporavila, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, testirane su 53 osobe, od čega je njih 45 negativno, sedmero je pozitivno na COVID-19, a za jednu osobu se još uvijek čeka rezultat testiranja.

U samoizolaciji su trenutno 153 osobe s područja VPŽ. Većina novo zaraženih, njih petero, dolazi iz samoizolacije, dok za dvije osobe traje epidemiološka obrada kako bi se saznalo „gdje su pokupili virus“. Četiri su žene i tri muškarca. Od novo zaraženih, uz jednu mlađu, dvije osobe su starije, a četiri ih je srednje životne dobi. Jedna osoba je asimptomatska, a ostali imaju blage simptome bolesti.


11 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:08 - "U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije te još jedne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod (8) te po jedna osoba s područja općina Staro Petrovo Selo, Bebrina i Podcrkavlje.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 494, dok je broj aktivnih slučajeva i dalje 100 (isto kao i prethodni dan). Hospitalizirano je 11 osoba (isto kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 473 osobe (3 osobe manje u odnosu na prethodni dan)", priopćio je stožer.


Petero novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:06 - "U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 334 uzoraka, a od toga je pet bilo pozitivno na koronavirus. Tri novozaražene osobe imaju prebivalište na području Grada Osijeka, a po jedna gradova Belišće i Đakovo.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 20 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su dva na respiratoru. Samoizolacija je određena za 41 kontakt osobu novopozitivnih, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno se nalazi 357 osoba", doznaje se iz stožera.


62 novozaraženih i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:43 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 648 obrađenih testova danas su 62 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 40, Dugopolja 2, Imotskog 3, Kaštela 3, Klisa 1, Makarske 1, Omiša 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Selca 1, Sinja 2, Solina 1, Starog Grada 1, Šestanovca 1, Trilja 2 i Trogira 1 osoba. Od 62 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 28 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1344 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 79 COVID pozitivih osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 59 godina koja se nalazila na respiratoru. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju", izvijestio je županijski stožer.


Poznato i nepoznato o COVIDU-19 6 mjeseci nakon početka pandemije

10:31 - COVID-19 danas je dio naših života, šest mjeseci nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju. Neprijatelj je to o kojem smo naučili mnogo, iako nitko ne zna odgovor na pitanje što nas čeka ove jeseni i zime.

Virus sada cirkulira ponajviše među mladima, koji nisu riskantna skupina, ali stariji i oni slabijeg zdravlja neizbježno će biti pogođeni. Hoće li se epidemija ponovno razbuktati, teško je znati. Zbog velikog miješanja ljudi tijekom ljeta, nakon ukidanja proljetne karantene, broj zaraženih u Europi naglo raste.

Više doznajte OVDJE.


11 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:26 - "U odnosu na podatke od četvrtka u Zagrebačkoj županiji je zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, po dva u Velikoj Gorici, Dugom Selu, Vrbovcu, Svetom Ivanu Zelini i po jedan u Stupniku, Brckovljanima i Jastrebarskom.

Od 11 novooboljelih osoba četiri su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u bolnici, jedan slučaj s privatnom proslavom, dok je za pet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. U protekla 24 sata na COVID-19 pozitivan je jedan učenik OŠ Brckovljani", doznaje se iz županijskog stožera.


Danas imamo 190 novozaraženih i troje preminulih

10:03 - "U posljednja 24 sata zabilježeno je 190 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2430. Među njima je 327 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.107 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 211 preminulo, a 10.466 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8720 osoba. Do danas je ukupno testirano 210.805 osoba, od toga 5549 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Image
Foto: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

21.08.2020., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite povodom najnovih detalja o COVID-19 u Hrvatskoj. Vili Beros.

Šostar: 'Nema panike oko koronavirusa u Zagrebu'

9:57 - Ravnatelj NZJZ-a “Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar je što se tiče koronavirusa u gradu Zagreba da nema panike. Poručio je da je vrlo bitno da nema zaraze unutar obrazovnih odnosno vrtićkih ustanova, već su zaraženi kontakti već zaraženih osoba koji su došli izvana.

Šostar je dodao da više ne može biti lockdowna, te da se moramo naučiti živjeti u ovakvim uvjetima. Naglasio je da u Zagrebu nije detektirano ni jedno veliko žarište gdje postoji veliko grupiranje.

Više doznajte OVDJE.


Epidemiolozi nesložni oko samoizolacije

9:54 - Nakon što je Hrvatsko epidemiološko društvo poslalo ministru zdravstva Viliju Berošu 11 prijedloga za smanjenje pritiska na epidemiologe, među kojima je i ukidanje samoizolacije za većinu ljudi, Beroš je poručio da to treba riješiti struka, koja je, sudeći po izjavama epidemiologa Bernarda Kaića i Branka Kolarića, duboko podijeljena.

Više doznajte OVDJE.


Dvije novozaražene osobe u Lici

9:34 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih. Ukupno je oboljelo 106 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 46 aktivnih slučaja, 59 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je 18 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 154 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćeno je.


Troje novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:30 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog, đurđevačkog i križevačkog područja.

Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju su četiri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 43 aktivnih slučajeva. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 188 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 134 osobe.


Dvije novozaražene osobe u Istri

9:29 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 418 uzoraka briseva (310 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđena jedna novozaražena osoba, kod koje je epidemiološka obrada u tijeku.

Jedan strani državljanin (Maroko), član sportske ekipe smještene u Poreču testiran je i potvrđen kao COVID-19 pozitivan. Izliječeno je 7 osoba. Trenutno je 58 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 333 osoba", poručili su iz istarskog stožera.


Zbog epidemioloških mjera 40 posto djece ne trenira

9:27 - Idući tjedan Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavit će rješenja koja će omogućiti otvaranje školskih sportskih dvorana za sportske klubove, potvrdili su jučer iz Ministarstva, nakon što se ovih dana sportska zajednica digla na noge, piše u petak Jutarnji list. Razlog zbog novih protuepidemijskih mjera, ali bez formalne pisane odluke, kako upozoravaju iz Odbora za sport udruge Glas poduzetnika, školske su dvorane zasad ostale zaključane brojnim sportskim klubovima koji su ih iznajmljivali i u kojima treniraju i školska djeca.

Svjesni smo važnosti sporta za djecu i mlade i ne želimo ni na koji način ugroziti te sportske aktivnosti. U ovom trenutku vodimo intenzivne razgovore s Ministarstvom turizma i sporta te HZJZ-om na pronalaženju rješenja kako bi se školske dvorane, barem u početku, mogle otvoriti za određene kategorije sportaša i u ograničenim uvjetima, uz poštivanje mjera. Rješenja ćemo objaviti idući tjedan kaže Božo Pavičin, savjetnik ministra Radovana Fuchsa.

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika ovih je dana upravo iz tog razloga uputio pismo Ministarstvu u kojemu, uz ostalo, upozorava kako bi svaka daljnja zabrana treniranja u školskim dvoranama dovela do gašenja sportskih klubova i društava koja uglavnom koriste te dvorane. Svi ti klubovi imaju trenere, riječ je otprilike o tisuću do dvije školovanih trenera, koji se pretežito financiraju iz članarina, a sada je njihova egzistencija ugrožena.

Sigurno između 30 i 40 posto djece u školama bavi se nekim sportom, a njih najmanje polovica vezana je za te dvorane upozorava Oreščanin. Dodaje kako se u anketi koju su proveli, 96,3 posto roditelja izjasnilo kako su spremni pustiti svoje dijete na trening u školsku dvoranu, donosi Jutarnji list.


Više od 50 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja

9:26 - Više od 50 posto svjetskih odredišta do rujna je ublažilo ograničenja putovanja uvedena zbog covida-19, a iako ih je dosta zadržalo određene restriktivne mjere, ipak se osjeća trend postupnog ponovnog pokretanja turizma, nova je ocjena Svjetske turističke organizacije-UNWTO.


Kolarić: 'Postoje indikacije da se izolacija skrati na 10 dana'

9:25 - Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić kazao je u petak kako postoje indikacije da se izolacija za zaražene koronavirusom skrati na 10 dana, a odluka oko toga trebala bi se donijeti u idućih tjedan ili dva. "Koliko smo do sada razgovarali, skraćivanje izolacije bi bilo na deset dana. Ljudi koji imaju pozitivan PCR test, a imaju blage simptome ili nemaju simptome ne bi više bili 14 dana u izolaciji nego deset", rekao je Kolarić emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog". Smatra međutim i da osobe koji su kontakti zaraženog trebaju biti u samoizolaciji 14 dana.

Kolarić je pojasnio i razliku između izolacije i samoizolacije. "Razlika između izolacije i samoizolacije je to da su u izolaciji zaraženi, oni koji imaju pozitivan PCR test i o tome se razgovara da se za njih skrati izolacija. Samoizolacija je 14 dana, koliko traje inkubacija bolesti i za to su još uvijek preporuke da to ostane 14 dana. Postoje indikacije da bi se izolacija mogla skratiti za nekoliko dana", rekao je. Preporuke oko skraćivanja ostavio bi, kaže, stručnjacima da se dogovore kako se ne bi dodatno zbunjivala javnost.


10 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:15 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (2 osobe iz Soljana, 1 iz Županje, 2 iz Nuštra, 1 iz Slakovaca, 1 iz Ivankova, 2 iz Vinkovaca i 1 iz Štitara). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 683, od kojih je 585 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 8 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 71 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9333. U samoizolaciji na području županije je 266 osoba", izvijestio je stožer.


Koronavirus u vrtiću u kojem radi Beroševa supruga

9:00 - Dvije odgajateljice u dječjem vrtiću Malešnica pozitivne su na koronavirus, zbog čega je u izolaciju poslano 30 djece iz dvije odgojne skupine, šestero odgajatelja koji su bili kontakti oboljelih teta te jedna spremačica, potvrdila je Jutarnjem ravnateljica Ljiljana Palac Filipović.

Prvo se 31. kolovoza u vrtić javila jedna odgajateljica kako bi ih obavijestila da je pozitivna na virus, nakon čega je služba vrtića kontaktirala epidemiološku službu koja je odredila izolaciju za 16 djece, petero odgajatelja te jednu spremačicu. Novi slučaj zaraze pojavio se 3. rujna, kad se u vrtić javila još jedna odgajateljica pozitivna na koronavirus, a koja je vodila brigu o četrnaestero mališana iz svoje odgojne skupine. Svih 14 potom je, prema nalogu epidemiološke službe, zajedno s još jednom odgajateljicom koja je bila kontakt, poslano u samoizolaciju, a prema riječima ravnateljice, odgajatelji i odgajateljice u vrtić će se vratiti kad im istekne izolacija i kad obave potrebno testiranje na covid-19.

Zanimljivo, riječ je o dječjem vrtiću u kojem kao odgajateljica radi i supruga ministra zdravstva, Jasmina Beroš, ali ona nije među zaraženima.


Otkriven uzročnik različitih simptoma zaraze

8:54 - Bradikinin, peptid koji inače pomaže pri reguliranju krvnog tlaka, vjerojatno je odgovoran za raznolike, ponekad i fatalne simptome zaraze koronavirusom. Naime, znanstvenici su utvrdili da koronavirus potiče masovno stvaranje bradikinina, čime nastaje svojevrsna “oluja” u ljudskom organizmu koja je okidač raznolikih simptoma.

Više doznajte OVDJE.


Crne prognoze u Africi se zasad nisu obistinile

8:53 - Stotine tisuća ako ne i milijun mrtvih, mnogi zaraženi koji ruše ionako nestabilan zdravstveni sustav: tako su stručnjaci predviđali dolazak koronavirusa na afrički kontinent. No nekoliko mjeseci kasnije se može reći da se ove zloguke prognoze nisu obistinile. SARS-CoV-2 virus za sada nije teže pogodio Afriku, no zbog malo podataka nije moguća precizna analiza ove pojave. Za sada je i nejasno radi li se samo o zatišju pred oluju.

Više doznajte OVDJE.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

8:51 - "Jučer je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na COVID-19 testirano 16 osoba i svi nalazi su negativni. Tri osobe su se oporavile i skinute su s evidencije oboljelih. U našoj županiji trenutno su 72 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 400 osoba", javio je županijski stožer.


Dvoje novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:49 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Novske. Poznat je izvor zaraze", priopćio je stožer.


Zašto pretilost utječe na mogućnost zaraze?

8:47 - Već u prvim danima pandemije liječnici su primijetili da je među teško oboljelima od COVIDA-19 puno pretilih, pišu američki mediji. Poveznica između debljine i težeg oblika bolesti postala je još očitija kako se koronavirus širio svijetom, a znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi zašto je tako. Sve je više dokaza da gojaznost sama po sebi povećava vjerojatnost od težih komplikacija zaraze koronavirusom. Studija u koju je bilo uključeno više od 5200 zaraženih, a među njima 35 posto gojaznih osoba, pokazala je da vjerojatnost hospitalizacije raste s većim indeksom tjelesne mase (BMI) čak i kad se oduzmu ostala stanja koja gojazne izlažu većem riziku.

Osoba se smatra pretilom, odnosno gojaznom ili debelom, ako joj je indeks tjelesne mase veći od 30. Ekstremna debljina, BMI veći od 40, posebno povećava vjerojatnost od razvoja najtežih oblika covida. Znanstvenici kažu da je vjerojatno više razloga zbog kojih se gojazni teže nose s covidom, bolesti koja može napasti pluća. Previše masti, primjerice, može ograničiti sposobnost pluća da se šire i dišu. Drugi bi problem mogla predstavljati kronična upala, koja često dolazi s debljinom. Upala je prirodan način borbe organizma sa štetnim uljezima poput virusa. No kronične upale mogu potkopati obrambenu snagu organizma kad se pojavi stvarna prijetnja.

"To je kao dolijevanje benzina na tinjajuću vatru", kaže dr. Dariush Mozaffarian s fakulteta za nutritivne znanosti sveučilišta Tufts pokraj Bostona. Raspored masti u organizmu također bi mogao igrati određenu ulogu. Muškarci, primjerice, najviše masti imaju oko trbuha, a taj tip masnoća povezue se s proizvodnjom hormona koji bi mogao pridonijeti težem obliku bolesti. To bi moglo pojasniti i zbog čega su gojazni muškarci podložniji razvoju bolesti od žena.

Znanstvenici također istražuju ima li nešto posebno u samome koronavirusu što ga čini opasnijim za pretile. Virus ulazi u stanice tako da se "zakači" za receptore na površini određenih stanica. Takvih je receptora puno na masnim stanicama i stručnjaci istražuju čini li ih to "dobrim gnijezdom za viruse", kaže dr. Francois Pattou sa sveučilišta u Lilleu, jedan od autora istraživanja o poveznicama gojaznosti i teškog oblika covida.

Komplikacije se mogu pojaviti i kod onih koji su hospitalizirani. Kako bi pomogli oboljelima da lakše dišu, liječnici ih okreću na trbuh. Kod pretilih je to teže pa je veća vjerojatnost da će završiti na respiratoru. "Jednostavno trebaju pomoć strojeva za disanje", rekao je dr. David Kass sa sveučilišta Johnsa Hopkinsa, također autor studije o debljini i covidu. I još jedna bojazan - cjepivo za covid možda neće biti jednako učinkovito za pretile jer nije niti ono za gripu. Zašto je tako, nije poznato, no jedna je mogućnost da debljina šteti aktivaciji imunosnog sustava, nužnoj nakon cijepljenja.


Indija, Francuska i Češka bilježe rekordne brojeve novozaraženih

8:45 - Indija, Francuska i Češka zabilježile su u petak najveće dnevne poraste slučajeva koronavirusa od početka pandemije, s time da je u Indiji u jednom danu zaraženo rekordnih 96.551 osoba, u Francuskoj 9.843, a u Češkoj 1.382 osobe, prema podacima ministarstava zdravstva tih zemalja, prenose agencije.

Broj zaraženih u Indiji raste brže nego bilo gdje u svijetu, a SAD je jedina zemlja koja je pogođena snažnije. U petak je u toj zemlji od covida-19 umrlo 1.209 ljudi, a ukupno 76.271, prenosi Reuters. Broj smrtnih slučajeva ostao je relativno nizak u Indiji, no s rastućom stopom oboljelih, raste i broj smrtnih slučajeva.

Francuske zdravstvene vlasti prijavile su najveći porast u broju oboljelih od početka pandemije. Vlada će razmotriti daljnje mjere kako bi ograničila širenje virusa. Mnogi liječnici strahuju da bi odjeli intenzivne skrbi u jesen mogli biti preopterećeni - kao što su bili u ožujku. Trenutačno su velika okupljanja zabranjena. U nekim gradovima, nošenja maski na javnim mjestima je obavezno, pa čak i na ulicama. Kao i u drugim europskim državama, prema riječima vlasti, mladi u velikom broju dobivaju virus. Najizloženija područja su regija Ile de France oko Pariza i Azurna obala.

Češka je u četvrtak prijavila 1.382 nova slučaja virusa, što je dosad najveći broj. Ova srednjoeuropska zemlja postrožila je mjere po pitanju nošenja maski ovaj tjedan, zbog porasta broja zaraženih, no zasad se suzdržava od vraćanja mjera koje bi mogle naškoditi gospodarstvu.

Image
Foto: Foto: Profimedia

15 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

8:43 - U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 15 novooboljelih od koronavirusa - devet osoba su kontakti ranije zaraženih, a za šest osoba utvrđuje se izvor zaraze, doznaje se u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite. U toj je županiji ozdravilo 11 osoba, pa su sada ukupno aktivna 123 slučaja COVIDA-19.


Petero novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:00 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 116 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 104 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 357 osoba, a ukupno je testirano 7018 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka, od kojih je pet pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je.


Politička polarizacija i online dezinformacije prijete programima cijepljenja

7:10 - Politička polarizacija i online dezinformacije prijete programima cijepljenja u cijelom svijetu, s povjerenjem javnosti koje uvelike varira među zemljama, pokazala je globalna studija provedena u 149 zemalja. Rezultati studije, objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, temelje se na podacima više od 284.000 odraslih osoba upitanih smatraju li cjepiva važnim, sigurnim i učinkovitim. Studija je otkrila kako skepticizam prema sigurnosti cjepiva raste usporedo s političkom nestabilnošću i vjerskim ekstremizmom.

"Od ključne je važnosti za nove prijetnje bolestima, poput pandemije COVID-19, da redovito nadgledamo stavove javnosti", rekla je Heidi Larson, profesorica u londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu koja je vodila istraživanje. "Percepcije o cjepivima mnogo su nestabilnije nego što su bile. Sveukupno, u svijetu postoji puno povjerenja u cjepiva. Ali nemojte to uzimati zdravo za gotovo. Povjerenje ide gore-dolje, vrlo je promjenjivo."

Rezultati studije pokazuju da je povjerenje u cjepiva u Europi nisko u usporedbi s drugim regijama svijeta, s udjelom u rasponu od 19 posto u Litvi do 66 posto u Finskoj. Ipak, povjerenje javnosti u cjepiva poraslo je u nekim europskim zemljama od 2015. godine, uključujući Francusku, Italiju, Irsku i Britaniju. Irak, Liberija i Senegal imali su najveći udio ispitanika u 2019. godini koji su se složili da su cjepiva važna.

Studija je otkrila šest zemalja u kojima je povjerenje u cjepivo značajno opalo od 2015. godine. U Indoneziji, Pakistanu, Srbiji, Azerbejdžanu, Afganistanu i Nigeriji udio ljudi koji se snažno ne slažu da su cjepiva sigurna znatno se povećao. To je, ocijenila je voditeljica studije, povezano s trendovima u političkoj nestabilnosti i vjerskom ekstremizmu u tim zemljama. U nekim zemljama postoji veća polarizacija osjećaja koji idu u krajnosti - ili se izrazito ne slažu s cijepljenjem ili se u potpunosti slažu.

Image
Foto: BBC/Ferrari/Profimedia

Troje novozaraženih i 21 u izolaciji u KBC Sestre Milosrdnice

Jučer - “Nakon današnjih testiranja zbog slučaja dviju pozitivnih pacijentica koje su ujedno i prve pozitivne pacijentice kod nas, imamo još troje pozitivnih naših djelatnika i 21 u samoizolaciji”, potvrdio je ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Mario Zovak.

“Do srijede smo imali devet pozitivnih djelatnika i 16 njih u samoizolaciji. Nakon današnjih testiranja zbog slučaja dviju pozitivnih pacijentica koje su ujedno i prve pozitivne pacijentice kod nas, imamo još troje pozitivnih naših djelatnika i 21 u samoizolaciji. Uz to je pozitivna i jedna pacijentica na odjelu intenzivne njege i potpuno je asimptomatska, a na tom odjelu je pozitivna i jedna medicinska sestra koju sam zapravo i spomenuo i broju od troje novozaraženih naših djelatnika”, govori Zovak.


Božinović: 'Ide se prema smanjenju dana samoizolacije'

Jučer - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da se ide prema smanjenju broja dana samoizolacije, no poželjno je da se to utvrdi na multinacionalnoj razini kako bi sve države imale isto mjerilo. “Tu još uvijek nema jednoznačnog odgovora, ali realno ide se prema smanjenju dana samoizolacije. Naravno da je poželjno da se to utvrdi na nekoj multinacionalnoj razini. Za nas je važno da Europska unija oko toga zauzme stav, da nema jedna država jedno mjerilo, a druga drugo jer isti je virus i više-manje su isti ljudi”, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka u Vladi.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo