IPAK NIŠTA OD PRODAJE? / Veliki preokret: Iz Ministarstva financija poručuju da šeik ipak ne može kupiti ruski udio Fortenove

Image
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Europska unija je u svojim paketima sankcija propisala da se prodaja ruskog vlasništva može obaviti iznimno do 31. listopada, ali uz dozvolu nadležnih tijela

3.11.2022.
12:29
Igor Kralj / Pixsell
VOYO logo

Je li na pomolu veliki preokret u preuzimanju udjela Sberbanka u Fortenovi?

Nakon što je službeno potvrđeno da je više od 42 posto udjela u Fortenovi ruska banka prodala šeiku Saifu Alketbiju, prema informacijama iz Ministarstva financija, ta transakcija se u konačnici neće moći provesti, odnosno šeik iz Dubaija neće moći upisati na svoje ime vlasnički udio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj je službeno potvrdio za 24sata da prije transakcije nisu tražene od njih nužne dozvole.

Image
OGLASIO SE I STARI 'GAZDA' /

Šeik koji želi otkupiti Fortenovu stiže u Hrvatsku i traži sastanak s Plenkovićem, a Vlada kaže kako 'ništa ne zna'

Image
OGLASIO SE I STARI 'GAZDA' /

Šeik koji želi otkupiti Fortenovu stiže u Hrvatsku i traži sastanak s Plenkovićem, a Vlada kaže kako 'ništa ne zna'

Sberbank ostaje i dalje vlasnik

Europska unija je u svojim paketima sankcija propisala da se prodaja ruskog vlasništva može obaviti iznimno do 31. listopada, ali uz dozvolu nadležnih tijela. U Hrvatskoj je to Ministarstvo financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi sigurno nismo izdali nikakva odobrenja. Za prethodni pokušaj preuzimanja od strane mirovinskih fondova smo izdali takvo odobrenje i ono se moglo provesti. Po mom tumačenju, ta imovina, odnosno udjeli Sberbanka u Fortenovi, tako i dalje ostaju zamrznuti", rekao je Čuraj.

Udio u Fortenovi drži tvrtka u Nizozemskoj koja je u vlasništvu Sberbanka. Ta tvrtka duguje Sberbanku 500 milijuna eura. Tvrtka se može kupiti, ali Nizozemci neće provesti promjenu krajnjeg vlasnika udjela u svom registru bez dozvola koje je propisala Europska unija. Kako je potvrđeno iz Ministarstva financija, takve dozvole nema pa to znači da Sberbank i dalje ostaje vlasnik, a njihova imovina je zamrznuta i ne mogu njom upravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vezane ruke' dok se ne promijene sankcije

Odluke u Fortenovi se mogu donositi i bez suglasnosti većine suvlasnika. Potrebno je sazvati skupštine društva i ako prvi i drugi put nema prisutnih dovoljno suvlasnika, treći put se odluke donose većinom glasova prisutnih.

Zamrzavanje imovine znači da Sberbank ne može glasati niti upravljati, nema pravo na dividendu od svog vlasništva, ne može je niti prodati jer je istekao rok. Sve dok se ne promijene sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo