TODORIĆ I NJEGOVI DIREKTORI SU JOŠ 2008. GODINE ZNALI DA JE STANJE U AGROKORU LOŠE: / 'Svjesni smo veličine duga...'

Image
Foto: PIXSELL

Donosimo detalje razgovora Ivice Todorića i članova Nadzornog odbora Agrokora; kažu da su lošeg stanja bili svjesni još 2008.

24.10.2017.
11:30
PIXSELL
VOYO logo

Na sastancima Nadzornog odbora Agrokora sjede IvicaTodorić, TomislavLučić i ostali članovi, te predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). IvanCrnjac, šef financija, iznosi im poslovne rezultate. I obrazlaže ih. Zna se da je Agrokor u dugovima. Uprava je tog stanja svjesna, ali radi na restrukturiranju dugova. Sada svi uhićeni Todorićevi suradnici tvrdeda o financijskim izvješćima ništa nisu znali.

TODORIĆEVI ODVJETNICI ULOŽILI ŽALBU NA ODLUKU O ISTRAŽNOM ZATVORU: ‘Da je htio, već je mogao utjecati na svjedoke’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, detalji njihovih razgovora nalaze se u zapisnicima sa sjednica Nadzornih odbora Agrokora. Njih je tužiteljstvo prikupilo zajedno s desecima tisuća drugih poslovnih dokumenata u dosadašnjem tijeku istrage sumnjivog poslovanja Agrokora. EBRD je kao jedan od većih dioničara svog predstavnika u Nadzornom odboru imao sve do 2013. godine. Tada ih je Todorić isplatio transakcijamakoje su trenutačno pod istragom.

Izvješća Agrokorovih revizora

Iz tih korporativnih dokumenata jasno se iščitava kako se na sjednicama Nadzornog odbora raspravljalo o Agrokorovim dugovima, tvrde istražitelji koji su ih detaljno analizirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je bilo i 4. svibnja 2009. godine kada je održana sjednica Nadzornog odbora na kojoj je razmatrano izvješće revizora za 2008. godinu. Todorić i Crnjac navode da je cijela uprava svjesna stanja duga, te da se na njegovu restrukturiranju radi.

Potvrđuju to pred HansomChristianomJacobsenom, direktorom sektora poljoprivrede EBRD-a, koji predstavlja banku u Nadzornom odboru Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOŽE LI POLICIJA PREKO BLOGA LOCIRATI TODORIĆA? ‘Izabrao je sustav iz kojeg je izručenje najteže, a da u pitanju nije neka banana država’

Detalji razgovora na sjednici NO-a

“Postoji li rizik da se približimo kovenantima?”, pita Jacobsen. U pitanju su ograničenja iz ugovora o kreditima što ih je imao Agrokor, a njima se zapravo određuje struktura duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svjesni smo veličine duga”, odgovara mu Ivica Todorić uvjeravajući ga istodobno u kvalitetu kompanije i perspektivu njena poslovanja. “Neće biti nikakvih problema”, dodaje Todorić.

U razgovor se tada, kako stoji u zapisniku do kojeg su došli istražitelji, uključuje ponovno i Ivan Crnjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Menadžment Agrokora već dulje vrijeme radi na pitanju dugova i financijskih omjera”, uvjerava Jacobsena napominjući kako je cijela uprava angažirana na mjerama za smanjivanje zaduženja.

Financijska izvješća lažirana od 2006.?

Te riječi umirile su Jacobsena, koji je, istražiteljima izjavio i kako je bio zadovoljan nalazom revizije za 2007. godinu što mu je bilo prezentirano na sjednici Nadzornog odbora 16. svibnja 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osjetio sam olakšanje čitajući čisto revizorsko mišljenje jer je ono predstavljalo veliki iskorak naprijed ne samo za Agrokor, već i za njegove financijske investitore”, izjavio je Jacobsen.

No, istražitelji sumnjaju da su se financijska izvješća Agrokora lažirala od 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo