ŠTO ĆE BITI AKO OREŠKOVIĆ PODNESE OSTAVKU? / Ugledni profesor za Net.hr pojašnjava što nas čeka u tom slučaju

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić
3.6.2016.
6:55
PIXSELL, Željko Lukunić
VOYO logo

Ona su kulminirala kada je portal Direktno.hr, inače blizak HDZ-u, sinoć objavio neslužbenu informaciju 'iz insajderskih krugova' da će Orešković danas izaći pred javnost i obratiti se dramatičnim govorom, a moguće i dati neopozivu ostavku.

Image
'ONE WAY OR THE OTHER': /

Evo što je premijer Orešković rekao ministrima prije nego je iznenada otišao iz zgrade Vlade

Image
'ONE WAY OR THE OTHER': /

Evo što je premijer Orešković rekao ministrima prije nego je iznenada otišao iz zgrade Vlade

Doduše, potom su neki drugi mediji, poput tjednika Nacional, objavili "iz izvora bliskih kabinetu premijera" da se Orešković ipak predomislio i da neće dati ostavku odnosno da će Karamarko i Boži Petrovu "poslati zadnje upozorenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ista situacija je bila kada je Sanader dao ostavku"

Što će uslijediti ako se u ovoj očiglednoj drami prepunoj proturječnih informacija ipak dogodi da Orešković podnese neopozivu ostavku, upitali smo doc.dr.sc. Matu Palića, stručnjaka za Ustav s Pravnog fakulteta u Osijeku. On kaže da bismo u tom slučaju imali situaciju kakva nam je već poznata.

"Formalno ista stvar kao kada je Sanader dao ostavku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo situaciju kakvu smo već imali kada je Ivo Sanader 2009. godine podnio ostavku. Formalno je ista stvar. Ako tako odluči, premijer Orešković će se vjerojatno obratiti javnosti i objaviti da podnosi ostavku. Od tog trenutka teče rok od 30 dana u kojem treba izabrati novog mandatara u postojećoj konstelaciji političkih snaga", objašnjava Palić.

Predsjednica povjerava mandat onome tko okupi većinu

Palić nadalje kaže kako predsjednica Republike u tom vremenu daje mandat novom mandataru koji podastre dokaze da uživa povjerenje parlamentarne većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada novi mandatar predlaže posve novu Vladu koju Hrvatski sabor mora prihvatiti natpolovičnom većinom. Ako se to ne dogodi, slijede novi izbori", tumači Palić.

U međuvremenu sadašnja Vlada funkcionirat će kao tehnička vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi ministri ostaju na svojim mjestima kao tehnički ministri dok se ne formira nova vlada", dodaje Palić.

Image

Trideset dana za povjerenje novom mandataru

Kada je Sanader u ljeto 2009. iznenada podnio nepozivu ostavku, o njoj je odmah izvijestio tadašnjeg predsjednika države Stjepana Mesića. A prema Zakonu o Vladi, smatra se da su u trenutku podnošenja ostavke predsjednika Vlade ostavku podnijeli i svi članovi Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak koji slijedi isti je kao i nakon provedenih parlamentarnih izbora. Na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, predsjednica Republike, prema Ustavu, povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i predloženim članovima Vlade, predsjednica bi trebala donijeti odluku o raspuštanju Sabora i istodobno raspisati izvanredne parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo