'ONE WAY OR THE OTHER': / Evo što je premijer Orešković rekao ministrima prije nego je iznenada otišao iz zgrade Vlade

Image
Foto: Pixsell, Goran Stanzl

Nakon što je premijer Tihomir Orešković danas pred sam početak sjednice Vlade odjurio iz Banskih dvora u nepoznatom smjeru, počele su spekulacije o tome što se dogodilo.

2.6.2016.
20:13
Pixsell, Goran Stanzl
VOYO logo

Otkazivanje sjednice Vlade i nenadani odlazak premijera Tihomira Oreškovića ministri nisu mogli objasniti, redom su na novinarska pitanja odgovarali da ne znaju kamo je odjurio premijer koji nije htio davati izjave novinarima, a jedan od njih je duhovito novinarima rekao da mu je "možda pukla cijev kod kuće", kao svojedobno Zoranu Milanoviću.

Image
'NEMA NIKAKVE PANIKE'... Ministar Butković: /

'Možda je Tim odjurio sa sjednice jer mu je pukla cijev'

Image
'NEMA NIKAKVE PANIKE'... Ministar Butković: /

'Možda je Tim odjurio sa sjednice jer mu je pukla cijev'

Kako tvrdi Index, Orešković je ministrima iz HDZ-a i Mosta malo prije nego što je odgodio današnju sjednicu Vlade navodno rekao: "Ova situacija mora se razriješiti "one way or the other".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom večeri je stigla informacija koju je objavio portal vrlo blizak HDZ-u da se Tihomir Orešković sprema dati ostavku, te da će prije toga održati dramatičan govor. Međutim, unatoč spinu HDZ-ovog portala, čini se da neće biti tako.

Ništa od ostavke, mada ju je premijer planirao

Kako naime javljaju Telegram i N1, ostavke ipak neće biti, barem ne zasad. N1 navodi da će premijer sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će javno zaprijetiti Karamarku i Boži Petrovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje TelegramTomislav Karamarko i vodstvo HDZ-a pokušali su natjerati premijera Oreškovića na hitnu ostavku kako bi spasili svoju političku poziciju, odnosno izbjegli glasovanje o povjerenju Karamarku u Saboru. Upravo je to, prema informacijama Telegramovih izvora, pozadina objave na portalu Direktno.hr, bliskom HDZ-u.

Međutim, premijer Orešković odbio je pristati na njihove zahtjeve, doznaje Telegram iz izvora u HDZ-u. U tome ima snažnu podršku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se već u pitanju kurikularne reforme odmaknula od radikalnih pozicija Domoljubne koalicije. Iz Vlade su i službeno za N1 demantirali da Orešković podnosi ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar Kitarović, inače, obratit će se javnosti u petak ujutro, u 9 sati. Povod je potpisivanje Ugovora i Sporazuma o suradnji između hrvatskih i kazahstanskih tvrtki u nazočnosti predsjednice i veleposlanika Republike Kazahstana u našoj zemlji, no sigurno će komentirati i trenutnu političku krizu.

Operacija spašavanja Karamarka

Image

“Radi se o operaciji spašavanja Karamarka od opoziva u Saboru,” kaže izvor Telegrama upućen u detalje plana. “Vrši se strahoviti pritisak na Oreškovića da podnese ostavku. U tom slučaju Vlada pada, a HDZ kupuje 30 dana unutar kojih može pokušati presložiti parlamentarnu većinu”, rekao je izvor Telegrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacional, pak, tvrdi da je premijer Orešković tijekom dana namjeravao podnijeti ostavku na svoju funkciju te da je zbog toga i otišao iz vlade. Međutim, situacija se iznenadno promijenila i premijer je odlučio da neće podnositi ostavku.

Večernji list tvrdi da je premijerov naprasan odlazak iz Vlade uoči sjednice zapravo bila poruka Petrovu i Karamarku. Premijer je očito potpuno svjestan da je njegova Vlada došla do ruba litice – zbog političke nestabilnosti investitori sve manje vjeruju Hrvatskoj, a raste i cijena kapitala, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatičan govor

Inače, portal Direktno.hr poziva se na insidere i "dobro obaviještene medijske krugove", koji tvrde da će Orešković u iduća 24 sata održati dramatičan govor u kojem će ili dati neopozivu ostavku ili će biti posljednje upozorenje prije ostavke. Navodni razlog su kamate na novo zaduživanje Hrvatske, "čija visina je neraskidivo povezana s aktualnom političkom nestabilnošću i potencijalnom ustavnom krizom", navodi taj portal.

Ministar financija Zdravko Marić danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je objasnio da je odluka da se odgodi izdavanje euroobveznica donesena jer je "procijenjeno da se u dogledno vrijeme mogu popraviti uvjeti hrvatskog zaduživanja". Drugim riječima, cijena zaduživanja bila je jednostavno prevelika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo