NA VRHUNCU KRIZE IZNENADA OTKAZANA SJEDNICA VLADE! / Orešković bez riječi izjurio iz Banskih dvora, ministri ostali u zgradi

Image
Foto: Pixsell, Patrik Macek

Sjednica Vlade trebala je početi u 14 sati, no iz Banskih dvora je pola sata prije početka medijima priopćeno kako se sjednica - neće održati.

2.6.2016.
13:44
Pixsell, Patrik Macek
VOYO logo

Odgođena je sjednica Vlade Republike Hrvatske, najavljena za danas, 2. lipnja 2016. godine, u 14.00 sati, a u popodnevnim satima održat će se telefonska sjednica Vlade, upravo je objavljeno iz Banskih dvora.

Hina javlja da je premijer Tihomir Orešković napustio "zbog neodgodive obveze" Banske dvore u pratnji osiguranja neposredno prije zakazanog početka Vladine sjednice, a svi ministri osim Predraga Šustara navodno su ostali u zgradi Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Oreškovićeva odlaska iz Vladina ureda za odnose s javnošću priopćeno je kako će se poslijepodne održati telefonska sjednica s koje će biti objavljeno priopćenje.

Ministar turizma Anton Kliman, dolazeći u Banske dvore, novinarima je rekao kako ne zna zašto je odgođena sjednica, a ministar pravosuđa Ante Šprlje nije želio dati izjavu novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama, svi ministri, osim ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara koji je izašao iz zgrade, dao izjavu novinarima i otišao, ostali su u Banskim dvorima.

Image
Foto: PIXSELL, Jurica Galoić

Vlada: Nije to ništa neobično

Sjednica Vlade odgođena je u četvrtak zbog izvanrednih obveza premijera Tihomira Oreškovića, i održana je telefonska sjednica na kojoj su teme bile interpelacija o radu Ministarstva kulture i Zakon o socijalnoj službi, rečeno je novinarima poslijepodne u Vladi, uz napomenu kako to nije ništa neobično i već se događalo. Telefonska sjednica bila je o dvije točke dnevnog reda - Interpelaciji o radu Ministarstva kulture i prijedlogu amandmana Vlade na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi ističu kako nema nikakvih poslovničkih prepreka za odgađanje sjednice i da se točke koje se danas nisu morale razmatrati, prebace na sljedeću sjednicu. Točke koje su se zbog zakonskih razloga morale razmatrati su odrađene, dodaju u Vladi. "Nije neobično da se sjednica Vlade odgodi, što se već i događalo", rečeno je novinarima.

U Vladi nisu željeli precizirati je li današnje sjednica, koja je trebala početi u 14 sati, odgođena zbog privatnih ili službenih obveza premijera Oreškovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministar prometa Oleg Butković izlazeći iz Banskih dvora rekao je da je sjednica Vlade odgođena, odnosno da su telefonski odrađene dvije točke dnevnog reda.

Nije bilo nikakve panika zbog toga, vjerovatno premijer ima nekih neodgodivih obaveza, izjavio je Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je u prolazu potvrdio i ministar turizma Anton Kliman.

Petrov bez izjava

Upitan kako gleda na neizdavanje obveznica zbog političke situacije s obzirom na potrebna restrukturiranja u njegovom resoru, Butković je rekao kako to što prije treba riješiti. Izrazio je uvjerenost da će se u nadolazećem vremenu to riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kako funkcionirana Vlada nakon jučerašnje zajedničke kave premijera s dvojicom potpredsjednika Vlade, Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom, Butković je rekao kako nije bio na toj kavi i o tome ne može govoriti, a da nije bilo ni reakcija s obzirom da nije održana sjednica Vlade.

Potredsjednik Vlade Božo Petrov izašao je iz Banskih dvora, no novinarima nije želio dati izjavu, niti odgovarati na upit o odgodi Vladine sjednice, kao ni o jučerašnjoj kavi s premijerom Oreškovićem i prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za opoziv prvog potpredsjednika

U tijeku je najveća kriza ove Vlade izazvana zahtjevom za opoziv prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka kojeg se proziva za sukob interesa. Sve o tome možete pročitati OVDJE

Premijer TihomirOrešković, Karamarko i čelnik mosta Božo Petrov jučer su 'popili kavicu', tj. održali ranije najavljeni sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov složili su se da izvršna vlast neometano nastavi svoj rad, da svi ministri, njihovi zamjenici i pomoćnici neovisno o stranačkoj pripadnosti odgovorno surađuju na svim započetim projektima.

Vladin tim na svakodnevnoj bazi nastavlja surađivati korektno i punom radnom energijom. U ovom trenutku pokazatelji rada na zajedničkim ciljevima su uspješni: rast BDP-a, rast industrijske proizvodnje, smanjenje duga te provođenje Nacionalnog programa reformi. Ostvarenje zajedničkih ciljeva oko kojih su postigli dogovor i ustrajnost u njihovu provođenju ostaju i dalje prioriteti ove Vlade," kaže se, kako je priopćeno iz Vlade, u zajedničkoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most će glasovati za Karamarkov opoziv

Izjava je objavljena nakon što je premijer Tihomir Orešković najavio u utorak, uoči povratka iz Pariza, da će se sastati s potpredsjednicima Vlade i vidjeti na koji način se mogu smanjiti tenzije između njih.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov podržao je oporbeni prijedlog opoziva prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, te izjavio da ne vidi kako može s njim nastaviti suradnju u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo