sjednica vlade / Plenković: 'Podržavat ćemo Ukrajinu, ali bez lažnih špekulacija o slanju vojnika'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Vlada će danas predložiti, Tihomira Kundida, Odboru za obranu Hrvatskom saboru kao novog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske'

Katarina Plantak

Katarina Plantak

Nesuđena veterinarka, rođena novinarka, za svaki slučaj buduća ekonomistica

29.2.2024.
13:02
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Na dnevnom redu sjednice Vlade su dva prijedloga zakona koje će Vlada uputiti u hitnu saborsku proceduru – prijedlog izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se predlaže produljenje primjene snižene stope PDV-a od 5 posto za isporuku prirodnog plina, te izmjene i dopunu Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva kojima se predlaže ukidanje vodnoga doprinosa.

Na dnevnom je redu i više konačnih prijedloga zakona, među njima i izmjena i dopuna Kaznenog zakona (EU) kolokvijalno poznatog kao 'lex AP'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banski dvori već su ranije najavili da će za drugo saborsko čitanje toga zakona, a vezano uz curenje informacija iz istraga, dodati odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

U svom uvodnom govoru premijer Andrej Plenković je rekao je da vjeruje da ćemo kroz dvije godine završiti proces ulaska u jedinu preostalu veliku organizaciju OECD. Nakon toga je rekao da je vrijeme da se prisjetimo rasta plaća tijekom cijelog mandata Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosječna plaća porasla je sa 750 na 1200 eura dok je minimalna narasla za 103 posto i iznosi 840 eura, do je rast prosječnih plaća za 32 posto", rekao je premijer.

Image
SLUŽBENA STATISTIKA /

BDP opet u plusu, veći je za 4,3 posto i raste nam već 12 tromjesječja za redom

Image
SLUŽBENA STATISTIKA /

BDP opet u plusu, veći je za 4,3 posto i raste nam već 12 tromjesječja za redom

Pohvalio se i rastom BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je projekcija da će se gospodarski rast nastaviti i u 2024. godini uz niz mjera kao i dosad za potporu gospodarstvu", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na europski sastanak na kojem se raspravljalo o Ukrajini. Izrazio je solidarnost s tom zemljom i obećao nastavak pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi prijatelji i partneri žele i dalje podržavati Ukrajinu, bez lažnih špekulacija o slanju vojnika u Ukrajinu na način kao i protekle dvije godine", rekao je Plenković.

Osvrnuo se na dogovor s udrugom sudaca i državnih odvjetnika te da je postignut dogovor te je naglasio da će i materijalna prava koja nisu imali pravosudni dužnosnici biti uvrštena u ovaj prijedlog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primorac je izvijestio da je dovršen proces upisa trezorskih zapisa", rekao je Plenković te je dodao da je interes građana ponovno nadmašio očekivanja.

Pozvao je sve zainteresirane da se uključe u izradu zakona o strancima koji je jučer predstavljen javnosti i pušten u javno savjetovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon se mijenja kako bismo uskladili propise s plavom kartom u Europi", rekao je Plenković.

Naglasio je da je zakon važan zbog potreba na tržištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se ide u drugo čitanje s Kaznenim zakonom, Zakonom o kaznenom postupku, Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, cilj je spriječiti nasilje nad ženama i djecom,sprječavanja nasilja u obitelji, cilj je zaštita žrtvi. Proširujemo i povisujemo prava žrtava u kaznenom postupku. Sto metara kao minimalna udaljenost prilikom nametanja mjera opreza. Policija će imati ovlasti uhititi nasilnike ako dođe do kršenja mjera i sud u roku od 24 sata mjere opreza može zamijeniti zatvorskom kaznom.Žrtva će dobiti pravo na pratnju kroz cijeli postupak. Kaznenim zakonom povisujemo kazne za silovanje, ukida se zastara za spolno zlostavljanje djeteta, uvodi se posebno kazneno djelo- femicid za koje je predviđena kazna zatvora od minimalno 10 godina do dugotrajnog zatvora, time štitimo prva sigurnost i dostojanstvo žena i šaljemo poruku da je nasilje nad njima neprihvatljivo", pojasnio je Plenković.

Komentirao je i curenje informacija u najavnoj fazi kaznenog postupka i prijedlog novog Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj prijedlog je nastao s ciljem zaštite pretpostavke nevinosti okrivljenika, prava na privatnost sudionika kaznenog postupka te prava na pravični postupak. Ono što otklanjamo su tvrdnje da je namjera ograničavanje medijskih sloboda. Takve su teze netočne i ne proizlaze iz predložene zakonske norme", rekao je Plenković.

Na kraju je objavio da će Vlada danas predložiti novog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će danas predložiti, Tihomira Kundida, Odboru za obranu Hrvatskom saboru kao novog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. Riječ je o kandidatu kojeg je predložio predsjednik Milanović u dogovoru s ministrom Anušićem. Kandidata cijenimo i poštujemo i zato ćemo ga predložiti. Očekujemo i da Milanović prihvati Markića kao prijedlog Vlade za novog/starog šefa SOA-e kad do toga dođe", rekao je premijer.

POGLEDAJTE VIDEO: Je li Plenković u opasnosti nakon prijetećeg pisma? 'Obaveza sustava je da to shvati ozbiljno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo