KUŠČEVIĆ JE 'OUT', A ŠTO S HNS-OM? / Plenković je već rekao da organski ne podnosi ucjene. A oni su zbog Lovre učinili baš to...

Image
8.7.2019.
23:33
VOYO logo

U utorak je u Banskim dvorima na rasporedu koalicijski sastanak nakon kojeg bi neke stvari mogle biti jasnije, a tko zna, možda i doznamo da Hrvatska ide na prijevremene parlamentarne izbore!

Naime, iako je Lovro Kuščević otišao iz Vlade, činjenica je da je HNS Andreju Plenkoviću prošli tjedan dao ultimatum da će oni izaći iz Vlade ako se Kuščeviću ne zahvali na suradnji. Mnogi bi sada rekli: 'Pa što, Kuščević je dao ostavku, u čemu je problem?' E pa, problem je u tome što je Plenković svojedobno rekao da ultimatume i ucjene organski ne podnosi. Ovakvo Plenkovićevo raspoloženje najbolje su osjetili Mostovci kada ih je naprasno izbacio iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, nakon ultimatuma je i Gordan Jandroković kazao da se HNS ponaša neodgovorno i nekorektno. A kad Jandroković nešto kaže, onda je stav stranke poprilično jasno definiran.

Ako HNS sada ostane u Vladi, kako bi to onda izgledalo? Mnogi bi u tom slučaju mogli reći da premijer više nije glavni u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
POGLEDAJTE KAKO JE KUŠČEVIĆ PONOSNO DAO OSTAVKU, A KASNIJE JE ZA SVE OKRIVIO LJEVICU I - ŽELJKU MARKIĆ: /

'Neće stati na meni'

Image
POGLEDAJTE KAKO JE KUŠČEVIĆ PONOSNO DAO OSTAVKU, A KASNIJE JE ZA SVE OKRIVIO LJEVICU I - ŽELJKU MARKIĆ: /

'Neće stati na meni'

Ovisan o Bandiću i njegovim 'žetončićima'?

No, ne treba brzati sa zaključcima, jer je Plenković u poprilično nezavidnoj situaciji. Jer, ako se zahvali HNS-u na suradnji, smanjuje mu se krug potencijalnih ljudi s kojima bi mogao imati većinu u Saboru. Odnosno, sve se svodi zapravo na jedno ime, ono Milana Bandića i njegovih 'žetončića'. Ne treba zaboraviti da HNS u Saboru ima 4 zastupnika, ali im klub čini njih šest jer su u njemu još i Tomislav Saucha i Mario Habek, dvojica bivših SDP-ovaca.

Kako piše 24sata, Plenković bi u tom slučaju ovisio o njegovoj potpori, a s obzirom na optužnice i procese za korupciju koji traju, to svakako ne bi poboljšalo ionako narušeni imidž stranke zbog Kuščevića. Osim toga, ako Bandić bude presudni faktor, opet su neki poput HSLS-a najavili izlazak. Dakle, kako navodi 24sata, najvjerojatnija opcija je da će Plenković nakon odlaska Kuščevića odabrati opciju stabilnosti. Uz oštre poruke manjem partneru da ne prihvaća njihovo ponašanje i da se to više ne bi smjelo ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NIJE IM DUGO TREBALO; BROJNE REAKCIJE POLITIČARA NA KUŠČEVIĆEVU OSTAVKU: ‘Suze sv. Lovre su uranile ove godine’

Ipak samo jezikova juha?

Upravo je takvo nekakvo razmišljanje i unutar HDZ-a koji je za 24sata rekao da su se HNS-ovci ponijeli nekorektno, ali se Plenković doveo u situaciju da bira ili Kuščević ili novi izbori, a teško se može bilo što presložiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Premijer je sam bio svjestan da on mora otići, ali HNS je javno iskoristio priliku da skupi koji bod i sve je odužio. Nakon ovoga, ako oni i ostanu, sigurno više ništa neće biti isto. Oni se žele prikazati pošteni, ali itekako im je stalo do sinekura – kaže HDZ-ovac za 24sata.

Vjerojatno će HDZ očitati HNS-u bukvicu zbog ultimatuma i nastavit će ploviti zajedno dalje. Ali, treba pričekati koalicijski sastanak. Tada će sve biti mnogo jasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski: HNS bi se mogao spasiti jer je - beznačajan

Pogledajte što o svemu kaže politički analitičar Žarko Puhovski:

Za Puhovskog je ostavka Lovre Kuščevića bila očekivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trajalo je trajalo. Tresla se brda, rodio se miš. Na koncu se dogodilo ono što se već i prije moglo dogoditi. On je počeo gubiti živce. Ja ne mislim da je do toga doveo HNS već ankete. Oni samo ankete čitaju koje pokazuju da je to nakon nekog vremena ipak naštetilo HDZ-u. Problem je da on ne odlazi jer je bio loš ministar, što nije ništa učinio s javnom upravom, s općinama, županijama, Zakonom o izborima i tako dalje već zbog razloga koji su važni, ali su u odnosu na ministarsku funkciju drugorazredni. I to mi se čini kao problem", kazao je Puhovski za RTL Direkt.

Dodao je kako valja shvatiti da je riječ o političkom tajniku HDZ-a i ministru uprave, dok s druge strane želimo da uprava bude depolitizirana. Kaže i kako se Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne bavi tim pitanjima jer je, kako kaže, to za njih preteška stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam uz vas dokle god to za mene nije opasno. Tako se ponaša Plenković. On nije kao Zrinski, neće se boriti do zadnje kapi već do predzadnje. Kad postane opasno reći će: Sad idi. To rade i drugi političari, ne samo Plenković", kaže Puhovski te dodaje kako je kod Plenkovića problem što sve što radi, radi na taj taktički način.

Svi iščekuju što će se dogoditi s HNS-om. Politički analitičar smatra da bi se HNS ipak mogao spasiti zbog toga jer je beznačajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta ideja da HNS sebi dopušta moralnu prodiku je skandal po sebi. Ideja da HNS sebi dopušta političku ulogu s postocima koje ima je skandal po sebi i Plenković, ako barem malo razmišlja izvan okvira, može dopustiti da ih ostavi na miru jer nitko neće ozbiljno pomisliti da se netko preplašio HNS-a pa čak ni HNS", kaže analitičar.

No dodaje da bi HNS mogao otići iz Vlade jer, kako kaže, Plenković sklon uskom razmišljanju. "Ako noćas nađe vremena da malo šire razmisli, da povuče poteze, možda to odluči. No bojim se da bi se ipak moglo dogoditi suprotno zbog njegove izjave da ne dopušta ultimatume", dodaje Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će sljedeći otići, Puhovski kaže da je moguće pročitati jedino u grahu. Dodaje i kako, ako se zaustavi trend pada popularnosti, vrlo vjerojatno nitko neće otići iz Vlade. Također ne vjeruje da će se ići u veću rekonstrukciju Vlade jer vremena za to nemaju.

Plenković zamijenio već osam ministara

Inače, Kuščević je četvrti HDZ-ov ministar koji je otišao iz Vlade, a od trenutka u kojemu je Plenković konstituirao Vladu, do danas zamijenio je već osam ministara. Posljednji, Lovro Kuščević mogao bi sa sobom donijeti još promjena, javlja RTL. Umjesto Marije Pejčinović Burić aktualne ministrice vanjskih poslova koja ide za glavnu tajnicu Vijeća Europe nagađalo se kako bi mogla doći Sanja Putica, ili državna tajnica za europske poslove - Andreja Metelko-Zgombić. Kuščevića bi, pak, mogao zamijeniti Darko Nekić, državni tajnik ministarstva uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TRAŽI SE NASLJEDNIK: TKO ĆE SJESTI U KUŠČEVIĆEVU FOTELJU? Šuška se da bi ovaj čovjek mogao biti novi ministar uprave

GOTOVO JE, KUŠČEVIĆ JE BIVŠI! Ponudio mandate na raspolaganje, a Plenković prihvatio ostavku: ‘On se vraća u Sabor…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo