POVIJEST IĆA I PIĆA / Kako se jelo i pilo na naš račun. Od Lovrić Merzel, Zulima do Kožića. Šimunić: 'Bum počastil, al svojim novcem'

Nisu to uvijek velike prevare i krađe, ali čovjeka i male krađe vesele, a političare osobito vesele službeni ručkovi u privatne svrhe

27.10.2021.
22:55
VOYO logo

Vino je bilo na usnama vječnog župana zagrebačke županije Stjepana Kožića, točnije 13 butelja ispilo se u restoranu u Zaprešiću - i ne bi tu bilo ništa sporno da župan nije okretao runde novcem građana. 5250 kuna. Sada iće i piće istražuje Uskok. 

Upravo tu gozbu još prije godinu i pol otkrio je kolega s Telegrama, Andrej Dimitrijević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta razina bahatosti je zaista nevjerojatna, a još je nevjerojatnija kada se tome pridoda činjenica da je župan naložio da se taj račun krivotvori. Ja sam dobio tu dokumentaciju, iza je na poleđini računa pisalo ručak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se nikad nije dogodio", kazao je Dimitrijević. 

Image
GOZBA PLAĆENA JAVNIM NOVCEM /

Bivša zamjenica Kožića: 'To nije prvi i jedini put da županija na takav način pokriva privatne troškove'

Image
GOZBA PLAĆENA JAVNIM NOVCEM /

Bivša zamjenica Kožića: 'To nije prvi i jedini put da županija na takav način pokriva privatne troškove'

Nije Kožić prvi, a sigurno ni posljednji. Jedan od rekordera punjenja trbuha na račun poreznih obveznika je bivši dugogodišnji načelnik općine Seget Vinko Zulim. Samo 2018. na gozbu u omiljenim restoranima - Frenkiju i kod Barba Bore potrošio preko 170 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša sisačko-moslavačka županica još nema pravomoćnu presudu iako je uhićena 2014. godine. Na teret joj se stavlja da je u osam godina skijanje, hotele, gorivo i naravno jelo i pića plaćala službenom karticom - ukupno gotovo 165 tisuća kuna.

Resor kulture posebno se bogato častio. Bivša ministrica Zlatar Violić optužena je da je gotovo 100 tisuća proračunskih kuna potrošila na iće i piće, a njezin nasljednik Berislav Šipuš onda je nastavio tradiciju i ponovaljao peglanje kartice - nepravomoćno je osuđen da je na restorane i ostale privatne troškove potrošio 68 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović nije nikad uhvaćen kako troši državni novac na hranu. Ali zato je stranački. 2015. godine svi su pričali o njegovoj Dubrovačkoj večeri, škampima, jastozima, Dingaču - troškove je podmirio SDP.

Zagorski zviždač Viktor Šimunić godinama je upozoravao na sulude troškove lokalnih moćnika - a sada kao gradonačelnik Oroslavja kaže, nije gradskim novcem platio ni poslovni, a kamoli privatni ručak. Tvrdi da nema ni karticu Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su mi kolege kao pa moral buš i ti počastiti gradskim novcem, ko da je to normalno. Ja velim, normalno je i meni da počastim, nisam škrt, ali normalno je da to platim svojim novcem, a ne javnim. Ja dobro znam kolko se treba nadelati za tih 100, 200, 500 kuna. Pa nemremo to samo tako, ah, lako ćemo, javni je novac", priča Šimunić. 

Lako ćemo pomislio je i bivši mnistar Marko Pavić - on nije uhvaćen kako se časti u nekim restoranima - pa je tako svojom karticom kupio buteljice vina, parfeme i dezodoranse za 7000 kuna - a onda tražio refundaciju od ministarstva. Kasnije se pravdao da su to bili protokolarni pokloni kojima je samo želio dati osobni touch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo