HZZO SE OGLASIO NAKON ŠTO SU GRAĐANI SKUPILI 30.000 EURA ZA LORENU: / 'Pokrit ćemo troškove operacije i puta, rješenje je stiglo u petak'

Image
Foto: Lidija Ancić/Glas Slavonije

Nakon što su mediji u ponedjeljak objavili vijest da su hrvatski građani skupili potrebnih 30.

28.11.2017.
12:35
Lidija Ancić/Glas Slavonije
VOYO logo

Oni kažu da je HZZO još u petak izdao pozitivno rješenje za liječenje djevojčice Lorene Amidžić u Linzu. Također, uz liječenje je odobren i sanitetski prijevoz s medicinskom pratnjom do klinike u Linzu, a HZZO će također podmiriti troškove puta i boravka jednog od roditelja uz dijete. Uz to navode da je isti dan, kada je izdano rješenje, od klinike u Linzu faksom zatražena potvrda termina za operaciju.

HZZO je uz priopćenje dostavio i dopis klinici u Linzu iz kojeg se vidi da je prepiska obavljena u petak 24. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da je, unatoč raznim dezinformacijama u medijima, zahtjev za liječenjem rješavan po hitnom postupku i smatraju da je HZZO učinio sve kako bi djevojčica što je moguće prije otišla na potrebno liječenje, te dodaju kako su roditelji o rješenju obaviješteni.

Image

GRAĐANI OPET POKAZALI VELIKO SRCE: U samo dva dana prikupljen novac za malenu Lorenu, s roditeljima krenula u Austriju na operaciju koja joj život znači

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva djevojčica u Europi oboljela od sraslih čeljusti

Inače, Lorena Amidžić iz Črnkovaca prva je djevojčica u Europi koja boluje od kongenitalne fuzije maksile i imandibule desno – signatije. Komplicirani naziv dijagnoze zapravo znači da Lorena ima srasle čeljusti, a već od najobičnije prehlade, začepljenog nosića ili povraćanja, njezin je život u potpunosti ugrožen.

Operacija kojom bi se razdvojila gornja i donja čeljust izvodi se na jednoj austrijskoj klinici i stoji oko 30.000 eura. Njezina majka Anamarija Vidmar Amidžić rekla je u izjavi za medije da su od HZZO-a zatražili pomoć u podmirivanju troškova Lorenina operativnog zahvata u Austriji, no obavijest o rješenju do odlaska na put nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MALA LORENA JEDINA U EUROPI IMA OVU RIJETKU BOLEST: Ako se samo prehladi, prestat će disati – operacija je dogovorena, ali čeka se HZZO

Građani u 48 sati skupili 30.000 eura za operaciju

Srećom, nakon prvog apela u medijima, građani su još jednom pokazali kakvo veliko srce ima Hrvatska te je u svega 48 sati prikupljeno potrebnih 30.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Lorena još jučer sa svojim roditeljima krenula u Linz u Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie. Tamo će vrhunski europski maksilofacijalni kirurzi predvođeni prim. dr. Michaelom Malekom u petak, 1. prosinca, razdvojiti njezine čeljusti, što će joj doslovce spasiti život.

"Nema riječi kojima bismo mogli dovoljno izraziti zahvalnost svim znanim i neznanim ljudima koji su nam kroz različite oblike pomoći izašli u susret u spašavanju života naše Lorene, jer svaka je donacija, pa i ona najmanja, bila korak bliže k našem cilju da je odvedemo na spasonosni operativni zahvat", kazala je za Glas Slavonije Lorenina majka, Anamarija Vidmar Amidžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo