NETKO NE GOVORI ISTINU / Jezivo: Radnici pri premještanju groblja razbacali kosti pokojnika! Inspektorat šuti, ali čini se i da je prekršen zakon

Državni inspektorat tvrdi da nije nadležan za ekshumacije, ali i inspektori su obilazili groblje u Gornjem Kosinju iz kojeg su, čini se protuzakonito, ekshumirani posmrtni ostaci

26.5.2022.
20:34
VOYO logo

Na Groblju u Gornjem Kosinju obavljena je ekshumacija pokojnika. No, njihov mir je uznemiren time što su iza radnika i strojeva ostale razbacane kosti, zubala i dijelovi lubanja. Novinari RTL-a su pokušali doznati tko je odgovoran za takav nemar. Iz Državnog inspektorata tvrde da nisu nadležni za ekshumacije i prstom upiru na Ministarstvo graditeljstva iz prostornog uređenja, iz kojeg, pak, upućuju na Ministarstvo zdravstva. Oni, pak, tvrde da se treba obratiti - Državnom inspektoratu.

Image
RAZBIJEN I KIP DJEVICE MARIJE /

Grozota ispred crkve u Šestinama: Pomokrili se na glavni ulaz, postavili križ okrenut naopako, divljali po groblju...

Image
RAZBIJEN I KIP DJEVICE MARIJE /

Grozota ispred crkve u Šestinama: Pomokrili se na glavni ulaz, postavili križ okrenut naopako, divljali po groblju...

"Zakon o zaštiti pučanstva prije svega regulira, u posebnoj glavi pogreb, prijevoz i iskopavanje umrlih osoba, da bi u članku 69. izričito propisao da nadzor na provedbom mjera provodi sanitarni inspektor Državnog inspektorata", razjasnio je ovu zavrzlamu pravnik Andro Marijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktiviralo se i ŽDO

Da Inspektorat u svemu ipak ima svoje prste jasno tvrdi Mihael Kurteša, direktor komunalnog poduzeća Perušić. "Nakon početka ekshumacije na groblju su bili prisutni pogrebno poduzeće Aračić i Pokop koji su dobili za usluge prijenos ostataka u druga grobna mjesta. Bilo je prisutno komunalno poduzeće Perušić d.o.o. i po određenim terminima su dolazili sanitarni inspektori iz Ličko-senjske županije", tvrdi Kurteša.

Državni inspektorat tvrdi da nije nadležan za ekshumacije, a njegovi su inspektori ipak obilazili groblje. Ova je situacija bila neobična i Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu, koje je pokrenulo istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog naznaka sumnje na kazneno djelo povrede mira pokojnika iz članka 332. Kaznenog zakona, zatraženo je provođenje izvida prikupljanjem dokumentacije. Naloženi izvidi su u tijeku. Povodom informacija objavljenih u zadnjih sedam dana, od nadležne policijske postaje zatražena je provjera tih informacija", navode iz ŽDO-a u Karlovcu.

Treba proći barem 100 godina

Ali, to nije sve. Čini se da je prekršen i Zakon o grobljima. Naime, općina Perušić je zatvorila groblje, što znači da nema više ukopa, ali ni premještanja pokojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon o grobljima traži, ukoliko će se raditi premještanje groblja, da mora proći 100 godina od posljednjeg ukopa, a posljednji ukop na tom groblju je bio 2017.", rekao je Marijanović. Gornji Kosinj država želi potopiti zbog izgradnje hidroelektrane, ali čini se da je time narušila dostojanstvo, ne samo živih, već i mrtvih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo