'NE SLUTI NA DOBRO' / Poskupljuje struja, a stručnjaci otkrivaju još jedan veliki problem: 'Hidroelektrane nemaju vode...'; Javio se i HEP

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Od 1. travnja velikom broju kućanstava računi za struju porast će za 9,6 posto, no stručnjaci upozoravaju da tu poskupljenjima nije kraj

28.3.2022.
18:44
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Od 1. travnja poskupljuje električna energija, a mjesečni računi u prosjeku bi mogli porasti 30-ak kuna. Poskupljenje bi, bez paketa mjera koji je uvela Vlada RH, bio veći od 20 posto.

"Prosječna promjena cijene za pojedine kupce iznosit će oko 9,6 posto. Promjena cijene za pojedine kupce može biti nešto viša ili niža od toga ovisno o tome koji kupac ima koji tarifni model, kolika je ukupna godišnja potrošnja i kakav je omjer potrošnje ako kupac ima dvotarifno mjerilo", kazao je za pomoćnik direktora HEP Elektre, Robert Baričević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović tvrdi kako cijena ne samo da može biti veća, nego će to i biti.

Image
ŠTO NAS ČEKA? /

HEP otkrio za koliko točno će građanima porasti računi za struju: 'Rezultat je to ekstremnog rasta cijena primarnih energenata'

Image
ŠTO NAS ČEKA? /

HEP otkrio za koliko točno će građanima porasti računi za struju: 'Rezultat je to ekstremnog rasta cijena primarnih energenata'

Veći računi

"Uzeli su prosječnog kupca od nešto više od 3000 kWh, koji troši 60 posto danju i 40 posto noću. Međutim, potrošači koji nemaju toplinsku energiju i prirodni plin - oni troše 500-600 i više kWh mjesečno, njima će računi biti veći 50 do 70 kuna. Znači, taj postotak neće biti 9,6 posto nego kod dvotarifnih 11, a kod onih na 'Hepiju' 14 posto", kazao je Kurtović za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako bolja situacija nije ni kod konkurencije. "GEN-I je izašao sa svojim cijenama. Njihov rast cijena je 17,5 posto. E.ON zasad ne izlazi puno vani, oni kažu da će komunicirati s kupcima, ali vjerojatno je i tamo situacija slična kao i kod GEN-IJA", dodao je Kurtović.

Novog udara na džepove neće, dakle, biti nitko pošteđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hidroelektrane, pak, zbog suše nemaju vode. "Naše hidroelektrane ako nemaju vode, a trenutno nemaju jer je hidrološka situacija loša - onda smo u velikim problemima. Struju onda moramo uvoziti po europskim i svjetskim cijenama ili moramo aktivirati termoelektrane na plin koji je sad izuzetno skup. I zbog toga je cijena veća. Sve to ukazuje da će udar na cijene ublažen Vladinim mjerama trajati vrlo kratko. Ne sluti na dobro što se tiče ni cijene električne energije, a ni drugih energenata", poručio je Kurtović.

HEP: Ne očekujemo poremećaj u opskrbi

Tportal je od Hrvatske elektroprivrede (HEP) zatražio službene podatke o popunjenosti akumulacija i mogućnosti da nedostatak vode izazove poremećaj u proizvodnji struje. Ondje tvrde da čekaju kišu, no svejedno ne očekuju probleme. "'Zbog poremećaja na tržištu energenata i električne energije HEP je u proteklom razdoblju intenzivno koristio svoje proizvodne kapacitete, ali vodeći računa o planiranoj mjesečnoj dinamici popunjenosti akumulacijskih bazena. Prema povijesnim podacima, ožujak je mjesec u kojemu i inače vladaju nepovoljne hidrološke okolnosti. Očekujemo da će uobičajene proljetne kiše dodatno napuniti akumulacijske bazene prije ljetne povećane potrošnje električne energije. S obzirom na ukupnu okvirnu ostvarivost proizvodnje prema elektroenergetskoj bilanci, ne očekuje se poremećaj u opskrbi električnom energijom u RH", kažu u HEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjeti za uštedu

Ipak, stručnjaci savjetuju da građani ipak imaju prostora za uštedu, a za početak treba promijeniti ponašanje. "Pa recimo, kod većine kućanskih uređaja je važno da uvijek popunimo kapacitete. Da ne koristimo poluprazne perilice rublja ili posuđa. Kad pričamo o rasvjeti - ako ne koristiš prostoriju, ugasi svjetlo. Slično može biti i za hladnjake - ne stavljajte odjedanput puno stvari, jer hladnjak onda troši više. Odmrzavajte radije u hladnjaku, sporije je ali on troši energiju od odmrzavanja. Ne držite vrata hladnjaka otvorena dok razmišljate što bi uzeli. Televizor je često nepotrebno uključen", kazao je Marko Bišćan iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Spuštanjem temperature na termostatu samo za jedan stupanj, naglašava Kurtović, može se smanjiti trošak grijanja za pet do šest posto. Savjetuje i da se manje koristi vruća voda kod tuširanja te da se perilice za rublje mogu koristiti po programima koje imaju nižu potrošnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, stručnjaci su građanima savjetovali korištenje aplikacije "Provjera učinkovitosti uređaja", koja zahvaljujući europskoj bazi podataka uspostavljenoj s uvođenjem novih i poboljšanih energetskih oznaka olakšava izračun troškova i usporedbu te odabir proizvoda.

"Ako se dvoumite između tri perilice, aplikacija pokaže najbitnije karakteristike, kao što su potrošnja energije, vode, razinu buke i sl. Vrlo jednostavno komparirate. Ono što aplikacija daje kao dodatnu mogućnost je da energiju pretvorite u kune, a to je ono što je ljudima i najbitnije", pojasnio je Bišćan. Spomenuta aplikacija je besplatna i razvijena je u sklopu projekta LABEL 2020, a može se koristiti na pametnom telefonu, računalu ili tabletu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo