UPALJEN METEOALARM / Velika prognoza vremena za Praznik rada: 'Pripremite se na grmljavinsko iznenađenje'

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Prognoza bi ukratko glasila: postupno oblačnije, nestabilno, na Jadranu i u Slavoniji razmjerno vjetrovito. Ali...

Dorian Ribarić

Dorian Ribarić

30.4.2024.
13:50
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Praznik rada planira se provesti neradno uz roštilj. No, kao što je neizostavan praznični grah, tako su tradicionalni i popodnevnim pljuskovi. Trebat će se i ovaj put pripremiti na koje kišno i grmljavinsko iznenađenje pa i skratiti boravak na otvorenome.

Prognoza bi ukratko glasila: postupno oblačnije, nestabilno, na Jadranu i u Slavoniji razmjerno vjetrovito. No kao i svaka prognoza i ova ima svoju slojevitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZMJENE RADNOG VREMENA /

Donosimo popis trgovina i šoping centra za Praznik rada. Mnogi zatvorili svoja vrata

Image
IZMJENE RADNOG VREMENA /

Donosimo popis trgovina i šoping centra za Praznik rada. Mnogi zatvorili svoja vrata

Dobra vijest za sve koji planiraju barem dio dana provesti na otvorenome je što će biti prilično ugodno i toplo, ne prevruće kao nekima jučer i danas, najviše između 20 i 23 Celzija, malo više u Slavoniji. Pritom će prijepodne posvuda još ostati suho.

S druge strane, loša vijest je da je vjerojatnost za kišu vrlo visoka, povećana i za grmljavinu, uglavnom poslijepodne te osobito navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupno pogoršanje kreće s mora pa ćemo detaljnije proći i naše krajeve.

Image
Foto: DHMZ screenshot

Sjeverni Jadran

Najprije će se, već sredinom dana, kakav lokalni pljusak pojaviti na širem riječkom području, rijetko moguće i u gorju. Smetat će mnogima jačanje juga na umjereno i jako, na otocima i otvorenome moru na udare olujno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko to izdržite, računajte da će i ti pljuskovi u početku još biti prolaznog karaktera i samo nakratko prekidati roštiljanje. No, prema večeri daljnje pogoršanje, pljuskovi češći, a iza nekih 18 sati se očekuju i oni izraženiji praćeni grmljavinom te moguće nevere.

Dalmacija

U Dalmaciji već prijepodne vjetrovito, osobito na srednjem Jadranu. Tek poneki lokalni pljusak sredinom dana u zaobalju uz granicu sa BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, oblaci će stizati zatim s mora i iza 15 sati gotovo posvuda će biti prolazne kiše i pljuskova, a izraženiji se ovdje očekuju malo ranije nego na sjeveru, moguće već od 17 sati, a jače nevrijeme nešto je izglednije na krajnjem jugu.

Središnja Hrvatska

U središnjoj Hrvatskoj možda i najpovoljnije. Vjetar ovdje uglavnom slab istočni i jugoistočni, rekli bi idealan, ukoliko okrenete roštilj prema istoku i jugoistoku za pomoć prilikom raspirivanje vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će ovdje boravak na otvorenome biti najidealniji, trebalo bi požuriti s roštiljem, jer iza 15 sati značajno raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, najprije na području Korduna i Banovine. Navečer pljuskovi jači i češći, izraženiji, a pratit ih tada i prolazno pojačan vjetar pa i tuča.

Istok Hrvatske

Najdulje suho vrijeme najizglednije će imati Podravina i Podunavlje. No, ovdje razmjerno vjetrovito uz većinom umjeren jugoistočni vjetar, prolazno i jak. Pljuskovi se očekuju kasnije popodne i navečer. Najprije u Posavini iza 16 sati gdje mogu biti izraženiji praćeni grmljavinom, a zatim bi se neki od njih mogli premještati preko brdovitog dijela Slavonije dalje prema sjeveru. Pritom se ne može isključiti mogućnost za tuču, posebice oko slavonskog gorja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, povoljno gotovo svima u prvome dijelu dana, u unutrašnjosti moguće i dio poslijepodneva. Mnogi će taj suhi dio dana iskoristiti za boravak na otvorenom, ali alergičari bi trebali biti nešto oprezniji, izbjeći kihanje u roštilj. Naime, dok je peludi drveća sve manje, došlo je vrijeme razmnožavanja trava. Vjetar će gdjegod biti jak, a takve prilike u kombinaciji sa suhim vremenom i barem malo sunca nisu najpovoljnije za alergije.

POGLEDAJTE VIDEO: Sardine, izbori i tajne: Hoće li Milanović izbore raspisati za Praznik rada ili pravoslavni Uskrs?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo