IMAMO 274 NOVOZARAŽENIH I 18 PREMINULIH: / Jedna županija najavila otvaranje kafića; Otkriven novi britanski soj virusa

Image
Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Danas su zabilježena 274 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 1959, a među njima je 927 pacijenata na bolničkom liječenju,

16.2.2021.
7:16
IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
VOYO logo
  • Danas su zabilježena 274 nova slučaja zaraze te je broj aktivnih slučajeva u ukupno 1959
  • Preminulo je 18 osoba; od početka epidemije 5357
  • Na bolničkom liječenju je 927 pacijenata, od kojih je njih 84 na respiratorima
  • Ljudi koji su preboljeli koronavirus imaju 91 posto niži rizik od zaraze u idućih sedam mjeseci, pokazalo je austrijsko istraživanje
  • Istarska županija planira 1. ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Skandal u Peruu: bivši predsjednik se cijepio u listopadu

22:33 - Liječnik koji je 2020. u Peruu vodi kliničko ispitivanje kineskog cjepiva Sinopharm rekao je u utorak u parlamentu da se bivši predsjednik Martin Vizcarra cijepio u listopadu izvan ispitivanja i to na svoje traženje. Prvog listopada Vizcarra "se zanimao za cjepivo. I sutradan se odlučio i tražio da ga cijepim", izjavio je dr German Malaga, profesor na sveučilištu Cayetano Heredia koji je vodio klinička ispitivanja kineskog cjepiva na 12.000 Peruanaca. Liječnik je tijekom videokonferencijskog svjedočenja pred parlamentarnim povjerenstvom rekao da bivši predsjednik nije bio "dragovoljac" u ispitivanju i znao je da se radi o aktivnom cjepivu, a ne o placebu.

Peru posljednjih dana potresa skandal povezan s cijepljenjem protiv covida-19 zbog kojeg su ostavku dale ministrica zdravstva Pilar Mazzetti i vanjskih poslova Elizabeth Astete. Skandal je izbio u četvrtak kada je peruanski dnevni list otkrio da je bivši predsjednik Martin Vizcarra (2018.-2020.) u listopadu primio cjepivo kineskog laboratorija Sinopharm, nekoliko tjedana prije nego što ga je parlament razriješio. Vizcarra je više puta izjavio da je primio cjepivo u sklopu kliničkog testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je predsjednik Francisco Sagasti otkrio da je preko reda cijepljeno 487 osoba, među kojima dvije bivše ministrice cijepljene u siječnju i drugi dužnosnici koji će biti smijenjeni. Državno odvjetništvo je otvorilo istragu. Skandal je izbio dok se Peru suočava s jakim drugim valom zaraze. Zemlja s 33 milijuna stanovnika je imala 44.000 umrlih od 1,2 inficiranih. Kampanja cijepljenja je počela prije manje od tjedan dana i zasad se cijepe zdravstveni djelatnici i nastavnici.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva

21:48 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak navečer da je Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva, ali kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza ruskog cjepiva u Hrvatsku. Beroš je izrazio rezervu prema načinu uvoza koji je učinila Mađarska i kaže da ne zna je li taj način dovoljno siguran. Mađarska je pribjegla privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava, rekao je Beroš u Dnevniku Nove TV i naglasio da je za rusko cjepivo sve više dokaza da je učinkovito, ali da bi trebalo pričekati dokaze da je i sigurno.

Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slovačka razmatra nabavu Sputnjika V prije odobrenja EMA-e

21:23 - Slovačka bi mogla početi pregovore o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V prije no što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), objavili su u utorak slovački dužnosnici. Sputnjik V zasad je u Europskoj uniji odobren samo u Mađarskoj. EMA je ranije ovaj mjesec objavila da još uvijek nije dobila zahtjev za odobravanjem ruskog cjepiva za europsko tržište, no proizvođač tvrdi da je to učinio. "Pravo je vrijeme da vlada počne razgovor s ruskom stranom o nabavi Sputnjika V“, napisao je slovački premijer Igor Matovič na Facebooku. "Vlada će o tome raspravljati u četvrtak ujutro“, napisao je i dodao da je on za to "odlično cjepivo velike djelotvornosti“. "Zasad ga u EU-u koristi samo Mađarska, a ne vidim zašto ga ne bi koristili i mi“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovački ministar zdravstva Marek Krajci je naglasio da će se cjepivo koristiti samo ako se pokaže sigurnim, odnosno da se lokalne zdravstvene vlasti trebaju uvjeriti da je postupak proizvodnje ispravan. I češki premijer Andrej Babiš rekao je da njegova država razmatra da odobri Sputnjik, no kasnije je rekao da će se čekati odobrenje EMA-e. Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio kako je angažirao ministre vanjskih poslova i zdravstva da, ako se dokaže pouzdanost ruskog cjepiva, "idemo i na tu vrstu dodatnih količina“. Dan ranije je rekao da je Rusija izrazila spremnost dostaviti Hrvatskoj Sputnjik V i da vlada s Hrvatskom agencijom za lijekove razmatra "što se pravno može učiniti“. Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila rusko cjepivo, no to je učinila mađarska državna agencija prošli mjesec, čime je Mađarska postala prva država u EU-u koja koristi Sputnjik V.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

J&J predao zahtjev za odobrenje cjepiva u EU-u

18:19 - Velika američka farmaceutska kompanija Johnson&Johnson predala je zahtjev za odobrenje svog cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji, priopćila je u utorak Europska agencija za lijekove, dodajući da se odluka očekuje u ožujku. Ovo cjepivo koje se prima samo u jednoj dozi bit će četvrto odobreno u EU-u ako dobije zeleno svjetlo agencije sa sjedištem u Amsterdamu. "EMA je zaprimila zahtjev za odobrenje stavljanja na tržište cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Janssen-Cilagu International N.V.", navodi agencija smjerajući na europsku podružnicu Johnsona&Johnsona. Europski stručnjaci "mogli bi dati mišljenje sredinom ožujka 2021., uz uvjet da podatci kompanije o djelotvornosti, sigurnosti i kvaliteti cjepiva budu u dovoljnoj mjeri potpuni i uvjerljivi", navodi EMA. Tri cjepiva koja su dosad odobrena na europskom tržištu jesu AstraZenecino, Pfizer/BioNTechovo i Modernino. Europska komisija je naručila 200 milijuna doza Johnson&Johnsonova cjepiva, uz mogućnost nabave dodatnih 200 milijuna doza. Sto milijuna doza treba se isporučiti do lipnja ako se cjepivo odobri.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Virovitičko-podravska županiji cijepljeno 1250 osoba

17:34 - U Virovitičko-podravskoj županiji do sada je protiv korona virusa cijepljeno 1250 osoba, izvijestio je na sjednici Županijske skupštine ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i član županijskog Stožera civilne zaštite dr. Miroslav Venus. Dodao je kako je 1090 osoba dobilo i drugu dozu cjepiva te kako bi taj broj bio i veći da nije bilo zastoja u isporuci cjepiva. „Počela su nam dolaziti cjepiva AstraZenece i Moderne, no to još nisu velike količine. Kada cjepiva budu dolazila u većim brojevima, prvo ćemo cijepiti osobe starije životne dobi i kronične bolesnike na punktovima u Virovitici, Slatini, Orahovici, Pitomači i Voćinu. Do tada će se cijepljenje odvijati u ordinacijama liječnika opće medicine“, rekao je dr. Venus. Istaknuo je da je u Virovitičko-podravskoj županiji bitno povoljnija epidemiološka slika u odnosu prema razdoblju u protekla četiri mjeseca. „U jednom trenutku imali smo postotak pozitivnih među testiranima 46 posto, a on je danas šest posto. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kada postotak zaraženih padne ispod pet posto, epidemija je pod kontrolom“, rekao je dr. Venus.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska cjepiva djelotvorna protiv britanskog soja

17:33 - Dva cjepiva odobrena u Rusiji pružaju zaštitu protiv zaraznijeg soja koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavile su ruske vlasti u utorak. Komparativno istraživanje pokazalo je da antitijela stvorena nakon cijepljenja Sputnjikom V i EpiVacCoronom štite i od britanskog soja, objavila je agencija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor. Zasad nisu provedena istraživanja vrijedi li to i za južnoafrički soj, prenosi agencija dpa. Njemački Robert Koch Institut (RKI) za kontrolu zaraza objavio je da još nema dokaza da su cjepiva manje djelotvorna protiv britanskog soja, koji se širi i Njemačkom. Stručnjaci vjeruju kako neka cjepiva ipak jesu manje djelotvorna protiv soja iz Južnoafričke Republike, piše dpa. Sputnjik V na ruskom je tržištu šest mjeseci te se koristi u više od 15 država, a EpiVacCorona neće ući u upotrebu do ožujka. Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je rekao kako je angažirao ministre vanjskih poslova i zdravstva da, ako se dokaže pouzdanost ruskog cjepiva, „idemo i na tu vrstu dodatnih količina“. Dan ranije je kazao da je Rusija izrazila spremnost dostaviti Hrvatskoj Sputnjik V te da vlada s Hrvatskom agencijom za lijekove razmatra „što se pravno može učiniti“. Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila rusko cjepivo, no to je učinila mađarska državna agencija prošli mjesec, čime je Mađarska postala prva država u EU-u koja koristi Sputnjik V.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija ublažila restrikcije za sportaše i rekreativce

15:37 - U Sloveniji su od ovog tjedna ponovo dopuštene rekreativne sportske aktivnosti na otvorenome i u dvoranama, uz najviše deset sudionika i održavanje dvometarskog razmaka, a trebaju se i redovno testirati na koronavirus najmanje jednom tjedno.

U zatvorenim prostorima ponovo se dopušta igranje tenisa, badmintona, vježbanje u fitness centrima, plivanje u bazenima, klizanje i zajednički treninzi, ali i skijaški tečajevi, pojasnio je u utorak na konferenciji za novinare državni tajnik za sport i obrazovanje Marjan Dolinšek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovno tjedno testiranje uvjet je za sve sportaše i rekreativce, još uvijek nisu dopušteni treninzi za kontaktne sportove, a sportaši i skijaši su pozvani da nose maske i sudjeluju u sportskim ativnostima samo ako su potpuno zdravi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Lokalni stožeri mogu samo pooštriti mjere, ne ublažiti

14:58 - Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da mu nije jasno kako istarski Stožer misli od 1. ožujka otvoriti terase kafića kad lokalni stožeri mogu samo pooštriti mjere donesene na nacionalnoj razini ali ne i donositi blaže mjere, poručivši da se radi o čistom politikanstvu.

"Ne znam kako to mogu jer oni mogu donositi odluke koje su samo strože od nacionalne razine, a ove blaže ne mogu", komentirao je u Makarskoj premijer novinarima najavu šefa istarskog stožera Dine Kozlevca da će se zbog povoljne epidemiološke situacije od 1. ožujka otvoriti terase ugostiteljskih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, poručio je, stvar koju će donositi Nacionalni stožer u dogovoru s Vladom. Želju pojedinih županijskih stožera "da budu nešto kontra onoga što dolazi s nacionalne razine" nazvao je čistim politikanstvom.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Danska: Britanski soj otkriven u 45 posto pozitivnih testova proteklog tjedna

14:57 - Danska je potvrdila britanski soj koronavirusa u gotovo polovici pozitivnih testova u drugom tjednu veljače, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke u utorak. Iako se smanjio broj zaraza u Danskoj, britanski soj se širi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa zaraze britanskim sojem, koja pokazuje koliko ljudi može zaraziti jedna osoba zaražena tom varijantom, iznosi 1,25, napisao je Heunicke na Twitteru. U prvom tjednu ove godine britanski soj otkriven je u 3,7 posto pozitivnih testova, a u drugom tjednu veljače u 45 posto svih pozitivnih testova nakon analize genetskog materijala, dodao je danski ministar.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka produljuje zabranu ulaska iz zemalja s mutiranim virusima

14:49 - Njemačka vlada namjerava postrožene mjere ulaska u zemlju iz područja s visokom koncentracijom mutiranih koronavirusa produljiti do početka ožujka, javljaju njemački mediji u utorak. Zabrana ulaska u zemlju, u sklopu borbe protiv širenja mutiranih sojeva koronavirusa, isprva je bila uvedena za putnike iz Velike Britanije, Južne Afrike, Brazila i Portugala, a od ove nedjelje vrijedi i za Češku, Slovačku i austrijsku saveznu pokrajinu Tirol.

Zabrana je prvo trebala biti na snazi do 17. veljače, ali je produljena do 3. ožujka, stoji u prijedlogu o kojom bi trebalo biti odlučeno u srijedu, a koji u utorak citiraju njemački mediji. Od zabrane ulaska su izuzeti njemački državljani, kao i stranci sa stalnim boravkom u Njemačkoj. Zabrana isto tako ne vrijedi za medicinsko osoblje, putnike u tranzitu i vozače kamiona. Svi oni moraju posjedovati negativni test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje kontrola na granici izazvalo je negativne reakcije kod njemačkih susjeda, ali i i u Bruxellesu. Njemačka vlada je u ponedjeljak branila uvođenje kontrola željom da se spriječi širenje mutirajućeg virusa u trenutku kada Njemačka bilježi blagi pad broja novozaraženih.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski soj koronavirusa potvrđen u Crnoj Gori

14:48 - Sedam slučajeva britanskog soja koronavirusa potvrđena su u Crnoj Gori, a priopćio je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje. Crnogorske zdravstvene vlasti, koje su prije tri tjedna poslale u laboratorij u Berlinu 40 uzoraka za koje se sumnjalo na britanski soj virusa, sada najavljuju pooštravanje epidemioloških mjera.

"U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i službenu potvrdu o prisustvu britanskog soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mjere", priopćili su crnogorski epidemiolozi.

U Crnoj Gori trenutno od koronavirusa boluje blizu 9 tisuća stanovnika te zemlje ili skoro 1,5 posto populacije te zemlje. Od posljedica zaraze preminulo je 899 osoba. Cijepljenje u toj zemlji još uvijek nije počelo, a prve doze ruskog cjepiva Sputnjik 5 mogle bi stići u Podgoricu do kraja ovog tjedna, najavljeno je iz crnogorskog ministarstva zdravlja.

Prema podacima europskih statističkih centara, koje su prenijeli mediji u Podgorici, Crna Gora je proteklog tjedna bilježila 593,5 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, najviše među zemljama Europe. U zemlji je trenutno na snazi policijski sat od 21 sat navečer do 5 ujutro, radno vrijeme ugostiteljskih objekata je do 18 sati, vikendom je zabranjeno kretanje između općina. Izuzetak su Tivat i Budva u kojima je zbog jako raširene zaraze koronavirusom uvedeno potpuno zatvaranje pa ne rade škole i vrtići, ugostiteljski objekti, trgovinski centri, teretane i sl.


Otkriven novi britanski soj

14:15 - Novi soj koronavirusa otkriven je u Velikoj Britaniji. Guardian piše kako je soj B1525 predmet istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Edinburgu, koji su ga otkrili sekvenciranjem genoma u desetak zemalja. Zabrinuti su jer taj soj ima mutacije, među kojima je i E484K koja pomaže pri ulasku virusa u stanice ljudskog organizma.

“Još ne znamo koliko će se uspješno ova nova verzija širiti, ali ako će biti uspješan, možemo pretpostaviti da će oslabiti otpornost stečenu cijepljenjem ili prebolijevanjem”, rekao je Simon Clarke sa Sveučilišta u Readingu.

No, ne samo što će se virus moći lakše širiti, već će moći, zahvaljujući drugoj mutaciji, izbjegavati antitijela. To su već otprije poznate mutacije, ali dosad nije bilo soja koji sadrži obje.

Više doznajte OVDJE.


Njemački liječnik primio preko 200 pacijenata iako je bio zaražen

14:14 - Okrug Vechta u Donjoj Saskoj posljednjih dana je jedno od najvećih žarišta koronavirusa u Njemačkoj. Tijekom utvrđivanja kontakata epidemiolozi su došli do liječnika obiteljske medicine koji je navodno primio više od 200 pacijenata iako je bio pozitivan na zarazu.

Njemački medicinski list Ärzte Zeitung navodi da Vechta bilježi incidenciju od preko 200 novozaraženih, što je najviše u Donjoj Saskoj. Navodi se kako je liječnik bio zaražen koronavirusom najmanje tri tjedna, ali je svejedno nastavio raditi.

Njemu prijeti optužnica zbog teških tjelesnih ozljeda, bilo u pokušaju, bilo nanesenih, što se odnosi na sve njegove pacijente koji su zaraženi ili su zbog sumnje na zarazu morali u karantenu.


Splitsko-dalmatinska županija: 39 novozaraženih, 1 preminula osoba

13:45 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 580 obrađenih testova danas je 39 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 12, Hvara 2, Kaštela 9, Makarske 2, Omiša 1, Sinja 3, Solina 3, Trilja 1, Baške Vode 1, Dicma 1, Hrvaca 1, Jelse 2 i Podstrane 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1558 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 85 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 10 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 68 godina. Osoba je uz brojne komoribiditete bila pozitivna i na covid infekciju.


Karlovačka županija: 25 novozaraženih

13:45 - U Karlovačkoj županiji 25 je novih slučajeva zaraze, a umrlih nije bilo, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako je do 15. veljače distribuirano 3981 doza cjepiva, a oko 1500 osoba primilo je obje doze. Sva pristigla cjepiva u cijelosti su upotrijebljena i nije došlo do rasipanja doza. To je dokaz dobre organiziranosti medicinskog osoblja i osviještenost građana Karlovačke županije o potrebi cijepljenja, poručuju iz Stožera koji je današnje priopćenje posvetio informativno-edukativnoj kampanji “Misli na druge - cijepi se!” U četvrtak od 8 sati u dvorani karlovačke Ekonomsko-turističke škole bit će punkt za procjepljivanje 300 građana, a kasnije tijekom tjedna slično procjepljivanje će biti i u Ogulinu.

Cijepljenje će provoditi liječnici obiteljske medicine i timovi Zavoda za javno zdravstvo te Zavoda za hitnu medicine Karlovačke županije. Ovaj tjedan treba stići 390 doza cjepiva Pfizer koje je namijenjeno za sustav zdravstva i socijalne skrbi, te za cijepljenje šire populacije oko 500 doza AstraZeneca i 500 doza cjepiva Moderne. U sklopu kampanje cijepljenja na području Karlovačke županije županijski Stožer je u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i HGK Županijskom komorom Karlovac, odlučio procijepiti 15 predstavnika najvećih tvrtki i poduzetnika koji udovoljavaju kriterijima prioriteta za cijepljenje, a što doprinosi stabilizaciji gospodarskih aktivnosti. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od covida-19 oboljelo 8116 ljudi. Sada je na bolničkom liječenju 24 covid pozitivnih pacijenata, na respiratoru su dvije osobe, a u posljednja 24 sata nema preminulih osoba. Ukupno je u bolnicama u Karlovačkoj županiji od početka pandemije umrlo 280 ljudi. U samoizolaciji je 276 ljudi i nije otkriveno kršenje te protuepidemijske mjere.


U Mađarsku stiglo prvih 550.000 doza kineskog cjepiva

13:45 - Prvih 550.000 doza cjepiva protiv covida-19 kineskog proizvođača Sinopharm stiglo je u utorak u Budimpeštu, izjavila je voditeljica epidemiološkog odjela mađarskog javnog zdravstva Agnes Galgoczi. Mađarska je prva članica EU-a koja će svoje građane cijepiti kineskim cjepivom. Također je prošli tjedan postala i prva članica EU-a koja je počela s primjenom ruskog cjepiva Sputnjik V, nakon što je mađarsko regulatorno tijelo odobrilo lijek po hitnom postupku, ne čekavši zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA).

Kinesko cjepivo će se pustiti u upotrebu odmah nakon što se izvrši inspekcija pošiljke, pojasnila je Galgoczi. Budimpešta je u siječnju objavila da je postigla sporazum sa Sinopharmom o kupnji pet milijuna doza cjepiva. Vlada premijera Viktora Orbana nastoji ubrzati program cijepljenja dok kasne isporuke cjepiva zapadnih proizvođača. Do sada je u Mađarskoj cijepljeno tri posto stanovništva.

Orban je dan ranije rekao da cjepivo iz EU-a ne stiže u Mađarsku dovoljno brzo. Smatra da je stoga potrebno uvesti cjepivo iz Kine i Rusije, kao i sa Zapada. "Svako cjepivo koje je sigurno i kojim su već cijepljeni milijuni ljudi dovoljno je dobro za nas. Ako budemo pažljivi, moći ćemo početi popuštati restrikcijske mjere", poručio je Orban. Mađarska je od početka pandemija zabilježila 389.622 slučaja zaraze, a od covida-19 je umrlo 13.837 ljudi.


Poljska: Pandemija ponovo u uzlaznoj putanji

13:16 - Pandemija covida-19 u Poljskoj je ponovo u uzlaznoj putanji, što je vrlo zabrinjavajući razvoj događaja nakon što se broj novozaraženih uslijed drugog vala pandemije stabilizirao, izjavio je u utorak ministar zdravstva Adam Niedzielski. "Obrat u trendu je činjenica. Ponovo imamo pozitivan trend za sedmodnevno razdoblje, prvi put od sredine studenoga", napisao je Niedzielski na Twitteru.

Poljska je u utorak zabilježila 5178 novozaraženih i 196 smrtnih slučajeva. Poljska je nedavno popustila neke od restrikcijskih mjera protiv covida-19, pa je tako u petak otvorila i skijališta te dopustila kinima, kazalištima i hotelima da rade do 50 posto kapaciteta.

Ministar je odmah u ponedjeljak osudio ponašanje dijela turista jer nisu nosili maske i oglušili su se na upute o držanju fizičke distance te su neki plesali, pili i u nekim se slučajevima potukli na ulicama skijališta Zakopane. "Ne bih htio da Zakopane postane ishodište trećeg vala pandemije u Poljskoj", rekao je Niedzilski.

Ublažene restriktivne mjere uvedene u petak bit će na snazi do 26. veljače. Poljska odluka o ublažavanju mjera suprotna je onomu što se primjenjuje drugdje u Europi, posebno u susjednoj Njemačkoj, koja je zatvorila granice prema Češkoj i austrijskom Tirolu, nastojeći suzbiti širenje zaraznijih varijanti koronavirusa.


Kozlevac o popuštanju mjera u Istri

13:06 - Od 1. ožujka u Istri planiraju otvoriti terase kafića. Odluku je za N1 komentirao načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac. Istaknuo je kako Istra ima povoljnu epidemiološku situaciju. Zdravlje ljudi i dalje je od presudnog značaja, ali potrebno je početi popuštati mjere i otvarati se, poručio je.

“Istra ima najmanju incidenciju na 100.000 stanovnika. Više nismo u trendu nego smo u povoljnom stanju. Oprezni smo jer okruženje oko nas nije dobro i pomno pratimo situaciju”, rekao je Kozlevac.

Osim kafića, tu su i restorani, kaže. Nakon otvaranja terasa ugostiteljskih objekata planiraju procijenili učinke otvaranja, pojašnjava, a onda polovicom mjeseca promišljati o daljnjem popuštanju mjera, pod uvjetom da je epidemiološka situacija povoljna. Nisu bili skeptični po pitanju otvaranju kladionica i casina, rekao je. “Donijeli smo odluku. Pazimo da ne akumuliramo rizike i tražili smo zadršku te mjere.”

“Bio bih sretan da su svi sa zadrškom donosili mjere, kao što smo mi, da idemo što spremniji prema ljetnoj turističkoj sezoni. Ne očekujemo da nećemo imati zaraženih, bit će ih, ali uz procijepljenost. Morat ćemo čuvati stabilnu situaciju i držati je pod kontrolom”, istaknuo je Kozlevac.

Ističe da su nestrpljivi, ali i puni nade i razumijevanja. “Svjesni smo da naše odluke imaju velike posljedice i za ljude i za gospodarstvo i vrlo oprezno idemo prema tome da se od ožujka počnemo otvarati. Zdravlje ljudi je od presudnog značaja. Idemo sigurno i polako, moramo početi popuštati mjere”, poručio je Dino Kozlevac.


Sjevernokorejski hakeri pokušali ukrasti Pfizerovu tehnologiju cjepiva

12:57 - Sjeverna Koreja pokušala je od Pfizera ukrasti tehnologiju za cjepivo protiv covida-19, tvrdi južnokorejska obavještajna služba, prenijela je u utorak agencija Yonhap. Yonhap ne navodi kada se navodni hakerski napad dogodio niti je li bio uspješan.

Prošle godine sjevernokorejski hakeri pokušali su hakirati najmanje devet zdravstvenih organizacija, uključujući Johnson & Johnson, Novavax i AstraZenecu. Južnokorejska obavještajna agencija objavila je da je spriječila pokušaje Sjeverne Koreje da hakira južnokorejske tvrtke koje razvijaju cjepiva protiv koronavirusa. Ta vrsta napada postala je učestala tijekom pandemije, a često se za to optužuje Sjevernu Koreju.

Stručnjaci smatraju da je sjevernokorejskim hakerima više cilj prodati podatke nego koristiti ih za razvoj domaćeg cjepiva. Sjeverna Koreja trebala bi do prve polovice godine dobiti gotovo dva milijuna doza AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 putem programa COVAX. Sjeverna Koreja nije potvrdila niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, ali južnokorejski obavještajci smatraju da se zarazu ne može isključiti jer je zemlja imala trgovinske i prometne veze s Kinom prije zatvaranja granica početkom 2020.


Dvoje pokušalo ući u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima

12:56 - Osječko-baranjska policija kazneno će prijaviti hrvatsku državljanku (32) koja je u Hrvatsku pokušala ući s krivotvorenim PCR testom na koronavirus, a državljaninu Srbije (42) koji je također imao krivotvoreni test, zabranjen je ulaz u Hrvatsku, priopćeno je u utorak. Osumjičenici su u ponedjeljak, na graničnom prijelazu Erdut, na ulaznoj graničnoj kontroli, policajcima predočili krivotvorene obrasce negativnih PCR testova na koronavirus, kako im se sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ne bi odredila mjera samoizolacije na adresi prebivališta.

Policijski službenici za graničnu kontrolu provjerili su vjerodostojnost nalaza PCR testa na COVID-19 te utvrdili kako je riječ o krivotvorini. Nadležnom državnom odvjetništvu policija će kazneno prijaviti 32-godišnju osumnjičenicu, hrvatsku državljanku, dok je 42-godišnjem državljaninu Republike Srbije odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku, ističu u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.


Nestašica posebnih šprica stvara probleme u cijepljenju protiv covida u Japanu

12:55 - Japan se trudi nabaviti posebne medicinske šprice kako bi iz isporučenog cjepiva protiv covida 19 izvukao maksimalnih šest doza po bočici, a proizvođači nastoje povećati proizvodnju zbog bojazni da bi milijuni doza mogli propasti. Japan ima 126 milijuna stanovnika i u siječnju je s američkim Pfizerom potpisao ugovor o nabavi 144 milijuna doza cjepiva, odnosno dovoljno za 72 milijuna ljudi. Kampanja cijepljenja trebala bi početi u srijedu.

Jedna bočica odgovara šest doza, navodi Pfizer, ali potrebne su posebne štrcaljke koje nakon cijepljenja zadržavaju mali volumen otopine kako bi se rasporedio na šest doza. Tokio je pak pripremio standardne šprice kojima se jedna bočica može rasporediti na pet doza. "Još pokušavamo osigurati posebne šprice", rekao je u utorak ministar bez portfelja Katsunobu Kato, koji prošlog tjedna nije izravno odgovorio na pitanje znači li manjak posebnih šprica da će Japan cijepiti manje ljudi.

Ni glasnogovornica japanskog ogranka Pfizera ni dužnosnik japanskog ministarstva zdravstva nisu željeli reći temelji li se ugovor o isporuci 144 milijuna doza cjepiva Japanu do kraja godine na odredbi o isporuci šest doza po bočici. Hitno cijepljenje stanovništva glavni je prioritet vlade premijera Yoshihidea Suge koji ustraje u namjeri da Tokio ovog ljeta bude domaćin Olimpijskih igara, odgođenih zbog pandemije koronavirusa. Kako bi smanjila količinu neiskorištenog cjepiva u štrcaljkama i bočicama, vlada traži od proizvođača medicinske opreme da povećaju proizvodnju štrcaljki s malim volumenom, ali pitanje je može li se to napraviti dovoljno brzo.

Korporacija Nipro, koja u tajlandskom pogonu proizvodi 500.000 šprica mjesečno, objavila je da planira povećati mjesečne kapacitete na nekoliko milijuna, ali upozorava da će joj za to trebati pet mjeseci. "Dobili smo zahtjev ministarstva zdravstva i moramo poduzeti određene korake, ali ne možemo to napraviti preko noći. Trebamo četiri do pet mjeseci da naglo povećamo proizvodnju", rekla je glasnogovornica Niproa.

Drugi veliki japanski proizvođač medicinske opreme, korporacija Terumo, objavila je da počinje razvijati šprice koje iz bočice mogu izvući šest doza, ali još ne znaju kada će započeti komercijalnu proizvodnju. Iako broj novozaraženih u Japanu u posljednjim tjednima pada iz dana u dan, nakon vrhunca zaraze početkom siječnja, u Tokiju i još devet prefektura i dalje je na snazi izvanredno stanje zbog koronavirusa. Japan je u pandemiji zabilježio 418 tisuća slučajeva zaraze i 7.042 umrlih, prema javnoj radioteleviziji NHK.


Grad Zagreb: 49 novozaraženih

12:51 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 49, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 43.671, što je 31 osoba više, nego jučer. Tijekom jučerašnjeg dana provedeno je 198 antigenskih testiranja, a 35 je nalaza bilo pozitivno (17,7%).

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljena su 843 testiranja na SARS-CoV-2, a 29 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 24 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 252 osobe.


Varaždinska županija: 10 novozaraženih, 2 preminulih

12:51 - U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je 10 nova slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 70, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 144.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 59 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su njih 26 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, četiri su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 29 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu nema COVID-19 pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 316 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 4 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 3 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.021 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 113.


Brodsko-posavska županija: 5 novozaraženih, 1 preminula osoba

12:12 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 5 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): općina Vrbje (2) te grad Slavonski Brod i općine Davor i Staro Petrovo Selo (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.129, dok je broj aktivnih slučajeva 77. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 60, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 142.

U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" (M – 1949.). Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 141. Hospitalizirano je ukupno 47 osoba (4 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 31 osoba, a u novogradiškoj bolnici 16 osoba. Dvije hospitalizirane osobe su na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 509 osoba (7 osoba više nego prethodni dan).


Krapinsko-zagorska županija: 8 novozaraženih, 1 preminula osoba

11:51 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 8 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Krapina (1), Grad Oroslavje (1), Grad Zabok (1), Grad Zlatar (1), Općina Lobor (1) i Općina Marija Bistrica (3).

Oporavila se 1 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 67. U samoizolaciji se nalazi 605 osoba. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 10 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 25 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih 1 na respiratoru. Preminula je 1 nova osoba pozitivna na koronavirus. Izražavamo iskrenu sućut obitelji.


Sud naredio nizozemskoj vladi da ukine policijski sat uveden zbog covida

11:37 - Nizozemski sud naredio je u utorak vladi da odmah ukine noćni policijski sat uveden radi ograničavanja širenja koronavirusa u zemlji, donijevši odluku da za to nema odgovarajuće pravne osnove. Policijski sat, prvi u Nizozemskoj od Drugog svjetskog rata, izazvao je nerede prosvjednika protiv zatvaranja kada je uveden 23. siječnja.

"Policijski sat se temelji na zakonu o izvanrednim situacijama, kada nema vremena za raspravu u parlamentu", naveo je sud. "Nije bilo takve hitne potrebe u ovom slučaju. Dalekosežne mjere poput ove moraju se temeljiti na odgovarajućim zakonima."

Sud je rekao da vlada nije objasnila zašto je policijski sat prijeko potreban u ovoj fazi pandemije budući da je stopa zaraze u Nizozemskoj već bila u padu prije nego što je mjera stupila na snagu. Nizozemska vlada je pod pritiskom nakon što je 23. siječnja uveden policijski sat, od 21 do 4,30 sati, koji je pokrenuo najburnije prosvjede u zemlji u posljednjih 40 godina. Prošli tjedan je produlje do 3. ožujka. Glasnogovornica ministarstva pravosuđa rekla je da vlada još uvijek proučava iznenađujuću odluku haškog Okružnog suda te da zasad nema komentara.


Njemačka zbog britanskog soja virusa digla na noge i policiju

11:37 - Slučaj zaraze britanskim sojem koronavirusa u Hammu, zapadnoj Njemačkoj, digao je noge policiju koja je provela opsežnu operaciju u tom gradu, potvrdila je u utorak glasnogovornica policije. Prema gradskim vlastima, nakon što je zaraza britanskim sojem B117 potvrđena kod jednog radnika na gradilištu, na lice mjesta je poslano oko 100 policajaca.

Četiri zgrade u kojima su smješteni radnici stavljene su pod karantenu, a svi koji rade na tom gradilištu su podvrgnuti testiranju. Policija od ponedjeljka navečer dežura ispred zgrada kako bi nadgledala mjere karantene.

Britanski soj virusa smatra se zaraznijim i jedan je od tri mutirana soja identificirana u Njemačkoj koji izazivaju zabrinutost zdravstvenih vlasti. Postojanje novih sojeva u Njemačkoj potvrdio je Institut za kontrolu bolesti Robert Koch (RKI). Početkom mjeseca RKI je izvijestio da je soj B117 zabilježen u 13 od 16 njemačkih saveznih pokrajina te da trenutno čini jedva šest posto svih slučaja zaraze. RKI, međutim, upozorava da je vrlo vjerojatno da će taj broj rasti.


Imamo 274 novozaraženih i 18 preminulih

11:17 - "U posljednja 24 sata zabilježena su 274 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1959. Među njima je 927 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 84 pacijenta. Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237999 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5357 preminulo, ukupno su se oporavile 230 683 osobe od toga 299 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11 149 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 275 009 osoba, od toga 6 686 u posljednja 24 sata", priopćio je nacionalni stožer civilne zaštite.


Istra od 1. ožujka planira otvaranje terasa kafića

11:13 - Od 1. ožujka u Istri planiraju otvoriti terase kafića, odnosno ugostiteljskih objekata, a do tada će županijski Stožer civilne zaštite još procijeniti epidemiološko stanje na istarskom poluotoku. Potvrdio je to u utorak novinarima načelnik Stožera Dino Kozlevac, ustvrdivši da je ova odluka donesena na tragu povoljne epidemiološke situacije u Istri.

Kozlevac je naglasio izvrsnu suradnju s Obrtničkom komorom i Cehom ugostitelja Istarske županije od početka pandemije, tijekom koje su svi dionici iskazali razumijevanje za epidemiološko stanje i brigu o zdravlju ljudi u Istri. "Planiramo otvaranje terasa kafića, odnosno ugostiteljskih objekata od ponedjeljka, 1. ožujka s tim da ćemo još sljedeći tjedan procijeniti epidemiološko stanje na području Istre, koje je za sada povoljno", istaknuo je.

Tek nakon toga, naglasio je, Stožer će u vezi s tim donijeti definitivnu odluku, a potom nastavljaju razgovore o opuštanju drugih mjera koje bi se trebale dogoditi tijekom ožujka. "Međutim, ništa ne želim u ovom trenutku prejudicirati, koje mjere, kada će se one donijeti i na koji način", kazao je Kozlevac.

Novinarima je odgovorio da će sportaši koji treniraju u dvoranama morati još pričekati do 1. ožujka, jer se po tom pitanju sve pojedinosti dogovaraju s Nacionalnim stožerom civilne zaštite. "Shodno našem konzervativnom pristupu postepenog opuštanja mjera ne želimo da dođe do nagle akumulacije opuštanja mjera. Zato smo sve odluke u Istri do danas donijeli sa zadrškom", istaknuo je.

Napominjući da je jučer u Istri počela nastava u višim razredima osnovnih škola, Kozlevac je najavio da u ponedjeljak u škole kreću i učenici srednjih škola, a nakon toga, dodao je, otvaraju se i terase te dvorane za sport "koliko će to biti moguće". "To je determinirano s ukupnim opuštanjem mjera u sportu", poručio je i dodao kako će se ovih dana vidjeti učinak tih mjera.

Ponovivši kako vezano za širenje zaraze koronavirusom okruženje nije dobro te da Istra nije izolirani otok, Kozlevac je ponovio da će Stožer pratiti situaciju i pritom biti vrlo oprezan. "Mi smo vrlo blizu zelenoj zoni, trenutno po našim brojkama imamo incidenciju od 29 zaraženih na 100 tisuća, no nemamo iluzija da ćemo jednostavno doći do tog broja jer virus i dalje cirkulira. Kada bi uspjeli zadržati ovo stanje, bilo bi jako dobro", zaključio je.


Ličko-senjska županija: 5 novozaraženih

11:00 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 5 je novooboljelih osoba od COVID-19, 9 osoba je izliječeno. 3 oboljele osobe su s područja Otočca te 2 s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 7 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 67 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 187 mjera samoizolacije.


UK će dati građanima potvrde o cijepljenju, ako ih traže druge države

10:50 - Britanija će svojim stanovnicima dati potvrde o cijepljenju protiv covida-19 budu li ih zahtijevale druge države, premda nije planirano da ih se uvede u upotrebu kod kuće, rekao je ministar zadužen za cjepiva Nadhim Zahawi u utorak.

"Međunarodno, budu li druge države zahtijevale potvrdu o cijepljenju, mislim da je ispravno da im to omogućimo", rekao je Zahawi u intervjuu za BBC. "Ne planiramo uvesti upotrebu putovnica za cijepljenje u domaću upotrebu. Kao što je premijer opisao, bit će to nacionalni program cijepljenja u kombinaciji s brzim testiranjem, mislim da je to put naprijed".

Zahawi je također rekao da Britanija očekuje da će se opskrba cjepivima povećati sljedeći mjesec. Dodao je kako je uvjeren da će se ispuniti cilj prema kojemu bi 32 milijuna ljudi u glavnim prioritetnim skupinama do kraja travnja dobilo prvu dozu cjepiva. "Vidim mnogo veći opseg u ožujku i travnju - stižu deseci milijuna doza", rekao je.

U borbi s epidemijom koja je u Velikoj Britaniji pokosila više od 117.000 ljudi, vlada Borisa Johnsona želi do kraja travnja cijepiti devet skupina stanovništva koje smatra prioritetnima, među kojima su sve osobe starije od 50 godina. U Britaniji je u ponedjeljak počeo režim obavezne hotelske karantene za putnike iz više desetaka zemalja za koje se drži da su "visoko rizične" u pokušaju da se spriječi širenje novih sojeva koronavirusa.

Nova zdravstvena politika zahtijeva da se svi britanski državljani i osobe sa stalnim boravištem koje uđu u Englesku iz 33 visoko rizične zemlje moraju 10 dana samoizolirati u obaveznoj karanteni u odobrenim hotelima te obaviti nekoliko testova na covid-19. Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutno na tzv. "crvenoj listi", koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, trenutno je zabranjen ulazak u Britaniju.


Vukovarsko-srijemska županija: 13 novozaraženih

10:44 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 13 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 12 pozitivnih na PCR testiranju, a 1 na brzom antigenom testu (6 osoba iz Vinkovaca, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Jarmine, Nijemaca, Otoka, Trpinje, Rokovaca i Vukovara). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8585, od kojih je 8259 izliječeno, a ukupno je preminula 191 osoba. Trenutno je u županiji 25 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 204 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 42503. U samoizolaciji na području županije su 472 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 3 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik i 2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 1 radnik (1 liječnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 učenika i 2 nastavnika. U samoizolaciji se nalaze 2 nastavnika i 142 učenika.


Šibensko-kninska županija; 16 novozaraženih, 1 preminula osoba

10:43 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 16 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je ženska osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u šibenskoj bolnici.

Trenutno je 66 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 20 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 396 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovana su 123 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Znanstvenici preispituju učinkovitost T-stanica u borbi protiv koronavirusa

10:40 - Unatoč činjenici da je razvoj cjepiva protiv koronavirusa znanstvenike primorao na pomicanje granica, pojava novih sojeva potaknula ih je i na preispitivanje učinkovitosti T-stanica u borbi protiv virusa. I premda su znanstvenici još uvijek zabrinuti zbog razvoja novih varijanti koronavirusa koje postaju manje ili više otpornije na antitijela koja se stvaraju u organizmu u osoba koje su preboljele covid, njihova je pojava ponovno pokrenula zanimanje istraživača za nove imunosne odgovore koji štite od virusa, piše stručni časopis Nature.

Znanstvenici proučavaju dostupne podatke, tražeći signale koji bi upućivali na to da bi T- stanice mogle pridonijeti održavanju trajnog imuniteta. Nadaju se da bi T- stanice mogle omogućiti određeni imunitet i zaštitu od koronavirusa čak i u slučaju da antitijela postanu manje učinkovita u borbi protiv ove bolesti.

"Znamo da su antitijela vjerojatno manje učinkovita u slučaju novih varijanti, no možda nas mogu spasiti upravo T-stanice. Sa znanstvenog aspekta to ima smisla, jer nemamo podatke, no možemo se nadati", kaže Daina Graybosch, biotehnološka analitičarka iz investicijske banke SVB Leerink u New Yorku.

Dosadašnji razvoj cjepiva protiv koronavirusa uglavnom je bio fokusiran na razvoj antitijela, što je potpuno opravdano, smatra Alessandro Sette s Instituta za imunologiju La Jolla u Kaliforniji. "Takva razina zaštite smatra se zlatnim standardom, no najčešće zahtijeva velik broj antitijela. Sjajno je ako možete proizvesti veliki broj antitijela, ali nije nužno uvijek i moguće", kaže Sette.

Uz antitijela, ljudski imunosni sustav proizvodi i velik broj T- stanica koje mogu utjecati na virus. Neke od njih mogu uništavati i stanice zaražene virusom, a nazivamo ih CD8. Ostale, takozvane pomoćne T-stanice ili CD4 važne su jer obavljaju ostale imunološke funkcije poput stimulacije proizvodnje antitijela i novih T-stanica. No stručnjaci ističu da T-stanice ne mogu spriječiti pojavu infekcije virusom s obzirom na to da se one aktiviraju tek kad je virus već dulje vrijeme prisutan u organizmu. Ipak, njihova uloga može biti presudna u trenutku kada se u organizmu pojedinca počnu razvijati simptomi koronavirusa.

U slučaju covida-19, T-stanice bi mogle odigrati ključnu ulogu i napraviti razliku između osoba u kojih će se razviti blagi simptomi bolesti i onih kojima će trebati hospitalizacija. "Ako su sposobne 'ubiti' stanice zaražene virusom prije nego što se one prošire iz gornjeg dijela respiratornog trakta, to će utjecati i na sam tijek bolesti", smatra Annika Karlsson, imunologinja s Instituta Karolinska u Stockholmu.

Istodobno bi mogle smanjiti zarazu tako što će ograničiti količine virusa koje cirkuliraju kod zaražene osobe, što znači da ta osoba u okolinu 'izbacuje' manje virusnih čestica. T stanice bi istodobno mogle utjecati i na nove sojeve koronavirusa. Rezultati studije koju su proveli Sette i njegovi kolege, upućuju na to da osobe zaražene koronavirusom obično u organizmu generiraju T-stanice koje ciljaju najmanje 15 do 20 različitih fragmenata proteina koronavirusa.

Koji će fragment virusa T-stanice odabrati za napad varira od osobe do osobe, što znači da će ljudi moći generirati različite T-stanice koje mogu napasti potpuno različite dijelove virusa. Sette smatra da bi upravo zbog toga virusu moglo biti znatno otežano mutiranje, čija je svrha izbjeći odgovor T-stanica.

Nakon što su otkrivene nove varijante koronavirusa, osobito južnoafričkog, koji se pokazao znatno otpornijim na antitijela što ih je prouzročio dosadašnji virus, znanstvenici su počeli razmišljati o tomu bi li T-stanice mogle postati znatno manje osjetljive na mutacije virusa. Rani rezultati istraživanja imunologa pokazali su da bi se to moglo ostvariti, no ističu da je potrebno provesti još detaljnijih studija da bi se dobili kvalitetniji podaci. Zbog pojave novih varijanti virusa, istraživači su već najavili da bi cjepiva mogla biti manje učinkovita u borbi protiv njih, pa farmaceutske tvrtke već traže načine pokretanja novih cjepiva koja bi znatno učinkovitije stimulirala rad T-stanica.

Jedna od njih je već pokrenula istraživanja. To je Gritstone Oncology, biotehnološka tvrtka iz Kalifornije koja razvija eksperimentalno cjepivo, a ono sadrži takozvani genetski kod nekoliko fragmenata proteina koronavirusa za koje se zasad zna da mogu izazvati reakciju T-stanica. Klinička ispitivanja ove vrste cjepiva trebala bi početi u prvome tromjesečju ove godine. No predsjednik Gritstonea, Andrew Allen kaže kako se nada da će razvoj ovakve vrste cjepiva ipak ostati u eksperimentalnoj fazi te da će dosadašnja cjepiva biti dovoljna u učinkovitoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Nadam se da će postojeća cjepiva biti učinkovita u suzbijanju koronavirusa i njegovih novih sojeva te da naše cjepivo neće ni biti potrebno. Razvijamo ga da bismo bili spremni na potencijalno gori scenarij, no istodobno se nadamo da do toga neće doći. Bilo kako bilo, dobro je biti spreman na sve", rekao je Allen.


Zagrebačka županija: 5 novozaraženih

10:13 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novooboljelih osoba od covida-19 pa je trenutno aktivno 247 slučaja, priopćio je u utorak Stožer civilne zaštite te županije. Među novooboljelima po jedan je iz gradova Samobor, Sveta Nedelja i Velika Gorica, te po jedan iz općina Brckovljani i Križ.

Ozdravilo je 35 osoba. Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, od početka pandemije evidentirano je 19.545 osoba s koronavirusom, izliječeno je 19.228 osoba, a 70 je preminulo.


Međimurska županija: 5 novozaraženih

10:00 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 178 osoba od čega je evidentirano 5 pozitivnih slučajeva na koronavirus u Međimurskoj županiji, što je 2,8% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 23 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 126.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 34 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 2 pacijenta, a otpušteno je 12 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Primorsko-goranska županija: 33 novozaraženih i 2 preminulih

9:49 - Primorsko-goranska županija testirala je 633 uzorka tijekom jučerašnjeg dana. Ukupno je 33 novozaraženih osoba. Preminule su dvije osobe. Na bolničkom liječenju se nalazi 35 osoba, od kojih je troje na respiratoru. Broj aktivnih slučajeva iznosi 342.


Istarska županija: 4 novovozaraženih

9:48 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 403 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 4 novozaražene osobe. Za 3 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba.

Izliječeno je 7 osoba. Trenutno je 26 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 552 osobe. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 17 osoba, nema osoba u respiracijskom centru.


Zbog cijepljenja preko reda moguće i prijave DORH-u

9:48 - Cijepljenje preko reda, odlučio je ministar Vili Beroš, proći će dodatnu kontrolu unutar Ministarstva, a svi slučajevi nepravilnosti bit će sankcionirani, prema potrebi i prijavom Državnom odvjetništvu, rekao je za Jutarnji list ministar zdravstva. Istaknuo je da čekaju izvještaj s Rebra te da će o njemu ovisiti daljnji koraci.

"Osnovano je Povjerenstvo za praćenje i analizu cijepljenja pri Ministarstvu zdravstva, koje će analizirati dostavljena izvješća. Ako ne bude znakova odstupanja od programa cijepljenja, dalje se neće trebati ništa raditi. Ako uočimo neke nepravilnosti, uputit ću zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravstva u KBC Zagreb ili bilo koju drugu ustanovu u kojoj bi eventualno bilo nepravilnosti kako bi se sve pomno istražilo", napominje Beroš.

Na pitanje koji su koraci ako se uoče daljnje nepravilnosti, Beroš pojašnjava da se tada ide prema Hrvatskoj liječničkoj komori, a ako bi se utvrdilo da je bilo nezakonitih radnji, slučaj bi preuzelo Državno odvjetništvo. Iz Hrvatske liječničke komore poručuju da će se svakako baviti ovom temom te da se povjerenstvo HLK načelno sastaje jednom mjesečno.

"Tema cijepljenja preko reda bit će na dnevnom redu nadležnog povjerenstva HLK-a nakon što Komora službenim putem zaprimi izvješće Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva", zaključuju, donosi Jutarnji list.


Zbog pandemije javni dug povećan za 30 milijardi kuna

9:47 - Zbog pandemije javni dug je povećan za 30 milijardi kuna, manjak u proračunu 2021. bit će oko tri posto BDP-a, a javni dug narast će na 330 milijardi kuna, piše u utorak Večernji list. Državnoj blagajni ove godine na naplatu stiže oko 50 milijardi kuna starih zaduženja, koje ministar financija Zdravko Marić treba refinancirati, no osim toga država bi se trebala zadužiti za oko 12 milijardi kuna novoga duga, navodi dnevnik.

Tako bi ovogodišnji manjak u proračunu trebao iznositi oko tri posto BDP-a. Na naplatu stižu dvije veće obveznice, prva inozemna od 1,6 milijardi dolara već u ožujku. Pripreme za njezino refinanciranje već su počele i, sudeći prema stanju na svjetskom tržištu novca, taj bi se dug, ovisno o ročnosti, mogao refinancirati ispod jedan posto jer su uvjeti financiranja i dalje iznimno povoljni.

Ukupni iznos javnog duga trebao bi lagano padati prema 84 posto BDP-a, nakon osjetnog povećanja u prošloj godini sa 73 na 86 posto BDP-a. Javni je dug povećalo 30 milijardi kuna novog proračunskog manjka koji je iza sebe ostavila pandemija koronavirusa.

Istovremeno, trenutačni višak, koji banke drže u HNB-u, iznosi oko 60 milijardi kuna, piše Večernji list i prenosi riječi glavnog ekonomista Hrvatske narodne banke Vedrana Šošića da su uvjeti financiranja i dalje povoljni te da se potrebe države mogu vrlo povoljno zadovoljiti.


Dubrovačko-neretvanska županija: 28 novozaraženih

9:46 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom (13 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 15 osoba iz Dubrovnika, sedam iz Konavala, po dvije iz Metkovića i Ploča te po jednoj iz Orebića i Slivnog. Ukupno je zaraženo 16 muških i 12 ženskih osoba, a 19 ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječeno je 29 osoba: 17 iz Dubrovnika, osam iz Konavala te po jedna iz Blata, Ploča, Stona i Župe dubrovačke. U posljednja 24 sata obrađeno je 247 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 41 618 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 33 osobe pozitivne na koronavirus. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih je jedan na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 689 osoba.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 2 novozaražene, 1 preminula osoba

9:31 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Jedna novozaražena osoba s područja je općine Đulovac, a jedna novooboljela osoba s područja je općine Severin.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 26 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je troje na respiratoru, a 26 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 217 osoba. U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba s koronavirusom, a od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije preminule su 132 osobe.


Neslužbeno: Imamo manje od 300 novozaraženih

9:28 - N1 neslužbeno doznaje kako je u protekla 24 sata na nešto više od 6600 testiranih uzoraka otkriveno manje od 300 pozitivnih osoba.


Sisačko-moslavačka županija: 14 novozaraženih

9:16 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je četrnaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba s područja grada Siska, dvije osobe s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Glina, jednoj osobi s područja općine Dvor, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja grada Kutina te jednoj osobi s područja općine Velika Ludina.


Trčanje je protuotrov za pandemijski stres

9:14 - Kvalitetno opuštanje važnije je nego prije s obzirom na pandemiju i izazove koje ona nosi. Jedan od načina je trčanje, ali i bilo koja druga vrsta vježbe. "Napetost koju osjećamo potrebno je otpustiti", kaže Ingo Froboese, profesor na sportskom sveučilištu u Koelnu.

Njegov savjet: Od stresa možete doslovno otrčati. Vježbanje otpušta endorfine i snizuje hormone stresa. Usto, čak i umjereno vježbanje rezultira povećanjem osjećaja sreće i zadovoljstva, pokazale su studije.

No ako želite na taj način ublažiti stres, pripazite da ne pretjerate. Pretjerate li s vježbanjem kad ste već nervozni, možete izazvati suprotan učinak i podignuti razinu kortizola, hormona stresa. U idealnim situacijama vježbat ćete vani, na svježem zraku i dnevnom svjetlu što je isto dobro za vas.

Sport otpušta hormone poput serotonina i dopamina koji pomažu koncentraciji, popravljaju raspoloženje i povećavaju vlastiti osjećaj dobrobiti, kaže sportska znanstvenica Johanna Rupp. Vrlo je važno odabrati sport u kojem uživate. Ako vam vježbanje nije zabavno, neće vam ni pomoći u ublažavanju stresa nego će samo postati još jedna "gnjavaža" povrh druge. Ako vam je bicikliranje draže od trčanja, sjednite na bicikl, odaberite igranje stolnog tenisa u parku ili samo šećite.


Osječko-baranjska županija: 8 novozaraženih

9:12 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 292 uzorka od kojih su osam bili pozitivni na koronavirus. Četiri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, a po jedna na području Čepina, Đakova, Ernestinova i Našica.

Na bolničkom liječenju nalazi se 66 osoba oboljelih od COVID-19, i to 53 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 11 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 695 osoba.


Virovitičko-podravska županija: 1 preminula osoba

9:10 - Područje Virovitičko-podravske županije ne bilježi novo zaražene osobe korona virusom u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Testiranih je bilo 34, svi su bili negativni. Nažalost, jedna muška osoba, 1952. godište, uslijed COVID-19 infekcije, preminula je u KBC-u Osijek. Pritom je imala i brojne komorbiditete. Na bolničkom liječenju nalazi se 15 COVID-19 pacijenata, svi su u Općoj bolnici Virovitica.

Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.440 ljudi. Nažalost, stotinu i dvije osobe su preminule od posljedica infekcije COVIDOM-19. Usprkos, trenutnom smirivanju situacije s korona virusom, manjem broju zaraženih i hospitaliziranih, iz Stožera civilne zaštite VPŽ, apeliraju na odgovornom ponašanju i poštivanju epidemioloških mjera.


Zadarska županija: 6 novozaraženih, 1 osoba preminula

9:08 - Na području Zadarske županije 6 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Dvije novooboljele osobe izolaciju provode na području Grada Zadra te po jedna na području općina Polača, Preko, Ražanac i Sv.Filip i Jakov. Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 253 osobe, pod aktivnim nadzorom je 616 osoba, a od bolesti se oporavilo još 15 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminula je 91-godišnja žena. Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 14 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.


Koprivničko-križevačka županija: 5 novozaraženih, 1 preminula osoba

8:38 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno pet novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivan 41 slučaj bolesti COVID-19, ozdravilo je devet osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 28 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1934. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge bolesti.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 je potvrđena kod 5978 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 118 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus.


Požeško-slavonska županija: 1 novozaražena osoba

7:43 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 20 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 10 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 110 osoba, a ukupno su testirane 28732 osobe. Na posljednjem testiranju obrađen je 171 uzorak, od kojih je 1 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Australija odobrila cjepivo AstraZenece uoči početka programa procjepljivanja

7:10 - Australski medicinski regulatori izdali su u utorak privremeno odobrenje cjepivu AstraZenece za covid-19, dajući dodatni poticaj realizaciji nacionalnog programa cijepljenja u toj zemlji, čiji je početak planiran za sljedeći tjedan. Takva odluka regulatora dolazi upravo u vrijeme kada se najgušće naseljena australska država Victoria približava očekivanom ukidanju petodnevnog iznenadnog lockdowna, uvedenog nakon pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom u petak.

Savezna vlada priopćila je da je naručila dovoljno cjepiva AstraZenece za pokrivanje potreba 25-milijunskog stanovništva te zemlje, a većim će dijelom biti proizvedeno u Australiji. Naručeno je i dovoljno doza cjepiva koje su zajedno razvili Pfizer Inc i BioNTech a proizvodi se izvan Australije, za oko petinu populacije.

"Australija sada ima dostupna dva sigurna i učinkovita cjepiva za covid-19", izjavio je premijer Scott Morrison na televizijskoj konferenciji za medije.

Prva isporuka cjepiva Pfizera-BioNTecha, koje ima 95-postotnu stopu učinkovitosti i već je odobreno, stigla je u ponedjeljak u Australiju i vlada planira 22. veljače početi s planom procjepljivanja stanovništva. U ožujku se očekuje prva isporuka cjepiva AstraZenece, nakon čega će najveći dio cjepiva za potrebe Australije biti proizveden u toj zemlji, što bi ju trebalo zaštititi od neočekivanog rasta potražnje drugdje. Dok su druge zemlje, među kojima SAD i Velika Britanija, bile brže u odobravanju cjepiva pozivajući se na izvanredno stanje, Australija je odlučila pričekati cjelovitije rezultate testiranja kako bi izdala privremeno odobrenje.


Studija: 91 posto niži rizik od zaraze mjesecima nakon preboljenja covida

7:05 - Ljudi koji su preboljeli koronavirus imaju 91 posto niži rizik od zaraze u idućih sedam mjeseci, pokazalo je istraživanje na Medicinskom fakultetu u Grazu koje je objavljeno u časopisu European Journal of Clinical Investigation. Ta razina imunosti samo je malo niža od one koju omogućuje cjepivo Pfizer/BioNTech, za koje je utvrđeno da ima 95 postotnu učinkovitost. To znači da ranija infekcija koronavirusom stvara gotovo jednaku razinu zaštite kao cijepljenim osobama, barem u kraćem razdoblju, pokazalo je to istraživanje provedeno u Austriji koje prenosi dpa.

Studija je proučavala kako su ljudi koji su bili zaraženi u prvom valu infekcije, od veljače do travnja, prošli u drugom valu od rujna do studenoga. U usporedbi s ostalom populacijom u Austriji, oni su imali znatno jaču otpornost na infekciju.

"Ti podaci pokazuju da raste imunost na Sars-CoV-2 u austrijskom stanovništvu, iako još ne znamo do koje mjere se taj imunitet odnosi i na različite mutacije virusa Sars-CoV-2 ili koliko dugo i u kojoj mjeri traje zaštita od reinfekcije u duljem vremenskom razdoblju", rekao je Franz Allerberger iz Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost hrane (Ages).

Potrebne su daljnje evaluacije kroz dulja vremenska razdoblja i analiza podataka iz drugih zemalja. Rezultati su slični onima do kojih su došli britanski zdravstveni djelatnici koji su otkrili da gotovo 90 posto zaraženih koronavirusom imaju antitijela u svojem organizmu šest mjeseci nakon infekcije. Podaci iz veljače najveće britanske biomedicinske baze podataka, UK Biobank, pokazuju antitijela u 88 posto sudionika ispitanih nakon šest mjeseci. Nakon tri mjeseca postotak je 99 posto.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo