BOŽINOVIĆ ZAOŠTRAVA MJERE ZA ZADAR I OSNIVA POSEBAN TIM: / 'To je sad ta nova faza'; O oboljelom Bugarinu i kontaktima oglasio se i Capak

Image
Foto: Pixsell

Nakon što je objavljeno da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov zaražen koronavirusom otkazano je finale teniskog turnira u Zadru

22.6.2020.
7:57
Pixsell
VOYO logo

Bugarski tenisač Grigor Dimitrov pozivan je na koronavirus, a igrao je na teniskom turniru u Zadru. Blisko je kontaktirao s mnogim teniskim zvijezdama poput Čilića i Đokovića, no družio se i s djecom, igrao košarku... Na meču su bili i premijer Andrej Plenković i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Igrače i članove organizacijskog tima Adria Toura doveli su na parkiralište ispred zgrade poliklinike i Zavoda za javno zdravstvo u Zadru kako bi se testirali na koronavirus, javlja Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema preporukama regionalnog stožera svi koji su u kontaktu sa zaraženim Bugarinom bili dulje od 10 minuta moraju u samoizolaciju. Cijelu je ovu situaciju komentirao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji se trenutno i sam nalazi u samoizolaciji jer je boravio na jednoj konferenciji na kojoj je bila i zaražena osoba.

Image
'TEORETSKI JE MOGUĆE DA JE ĐOKOVIĆ ZARAZIO PLENKOVIĆA': /

Prvi reket svijeta bio u kontaktu sa zaraženim Bugarinom, a vidio se i s našim premijerom

Image
'TEORETSKI JE MOGUĆE DA JE ĐOKOVIĆ ZARAZIO PLENKOVIĆA': /

Prvi reket svijeta bio u kontaktu sa zaraženim Bugarinom, a vidio se i s našim premijerom

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karantena u kućama, hotelu....

"Mora se provesti epidemiološka klasifikacija, a za konkretnu situaciju vrijedi isto pravilo kao i za slične: svi oni za koje se pokaže da su bili u neposrednom dodiru sa osobom pozitivnom na koronavirus moraju u samoizolaciju na dva tjedna. Nebitno je gdje će se ona organizirati - oni kojima je Zadar mjesto stanovanja mogu otići svojim kućama, ostalima će Županija organizirati smještaj ili u hotelu ili na nekom drugom, adekvatnom mjestu. Epidemiloška služba sad pokušava ustanoviti kakvo je stanje, 'mobilizirani' su epidemiolozi s tamošnjeg područja, organizirat će se telefonske linije na kojima će zainteresirani moći dobiti sve informacije", kazao je Capak za Zadarski.hr.

Pojasnio je proceduru za strane državljane: "Osobe koje su zaražene ne smiju putovati - njima treba organizirati smještaj i zdravstvenu skrb. Međutim, nema zapreke za putovanje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom osoboma, a nalazi testa su negativni, ali su im preventivno propisane mjere samoizolacije. Mogu putovati, ali pod posebnim mjerama zaštite, s maskama, pogotovo ako imaju svoje prijevozno sredstvo. U takvoj varijanti, nužno je obavijestiti državu u koju idu da dolaze, da moraju biti u karantetni i država mora potvrditi njihov dolazak"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović formira poseban tim

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se u Zadru formirati tim od desetak stručnjaka koji će nastojati identificirati sve kontakte bugarskog tenisača Grigora Dimitrova za vrijeme dok je boravio u Zadru, javlja Jutarnji list.

Svi sudionici, strani državljani koji su s Dimitrovom imali kontakte zbog kojih će morati u dvotjednu izolaciju slobodno mogu otići iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je najavio i kako će Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak i za Zadarsku županiju pooštriti mjere i zabraniti posjete bolnicama i socijalnim ustanovama, kao što su to u nedjelju odlučili za tri županije i Grad Zagreb u kojima je epidemiološka situacija bila nešto lošija.

Na pitanje je li ovo znak da smo ubrzali s javnim događanjima, Božinović je kazao kako virus nije došao iz publike nego od igrača. "To je sad ta nova faza u kojoj se moramo naučiti živjeti i učiti iz dana u dan", rekao je Božinović, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo