'TEORETSKI JE MOGUĆE DA JE ĐOKOVIĆ ZARAZIO PLENKOVIĆA': / Prvi reket svijeta bio u kontaktu sa zaraženim Bugarinom, a vidio se i s našim premijerom

Image
Foto: Mario Ćužić/HTS

Epidemiolog Bernard Kaić smatra da sve kontakte Grigora Dimitrova treba testirati i staviti u samoizolaciju te dodaje da je i premijer Plenković potencijalno ugrožen

21.6.2020.
23:02
Mario Ćužić/HTS
VOYO logo

Nakon što je bugarski tenisač Grigor Dimitrov napustio turnir Adria Tour u Zadru te uoči nedjeljnog finala otkrio kako je pozitivan na koronavirus finale je otkazao. Dimitrov je bio u bliskom kontaktu s mnogima, a regionalni stožer je izdao izvanredno priopćenje u kojem su kazali kako svatko tko je bio u kontaktu s Dimitrovom više od deset minuta mora u samoizolaciju.

Epidemiolog Bernard Kaić, koji također smatra da sve ljude koji su bili u kontaktu s Dimitrovim treba staviti u izolaciju, kazao je za Index kako se radi o propustu organizatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po pravilu, prvi korak bi trebao biti identifikacija svih kontakata zaraženog tenisača, potom sve njih treba smjestiti u samoizolaciju te testirati sve te ljude. Ako razviju simptome sigurno treba testirati, ako ne, opet bi bilo dobro testirati da vidimo je li netko asimptomatski pozitivan. Prema uputama za sportska natjecanja na otvorenom koje smo objavili na službenim stranicama HZJZ-a jasno smo naveli preporuku da se između sportaša i publike nužno održava razmak od barem 1,5 metara. Ako se zaraženi tenisač toga nije pridržavao, ovo je propust", dodao je Kaić.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

[FOTO] ZARAŽENI DIMITROV OVIH JE DANA BIO U VRLO BLISKOM KONTAKTU S ĐOKOVIĆEM: Pogledajte što su radili

Image

[FOTO] ZARAŽENI DIMITROV OVIH JE DANA BIO U VRLO BLISKOM KONTAKTU S ĐOKOVIĆEM: Pogledajte što su radili

Dimitrov se družio s Đokovićem, a ovaj s Plenkovićem

Dimitrov je osim nastupa na teniskim terenima, u četvrtak igrao košarku s ostalim tenisačima te momčadi Zadra, a kasnije se družio s djecom. Između ostalih, bio je u bliskom kontaktu s Novakom Đokovićem, koji se pak u subotu pozdravio s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Košarka je sport gdje ima bliskog kontakta, to je sigurno. No ne mora značiti da je Dimitrov prilikom igre zarazio Đokovića ili nekoga od ostalih tenisača. No, ako su Đoković i Dimitrov bili u bliskom kontaktu igrajući košarku, a dva dana nakon toga je premijer bio u kontaktu s Đokovićem, postoji teoretska mogućnost da mu je prenio zarazu. Sada nema druge nego točno procijeniti s kime je sve Dimitrov bio u kontaktu. Te njegove kontakte staviti u samoizolaciju i sve ih testirati, nema druge. Vrlo je važno identificirati sve kontakte, da se nekoga ne propusti. Međutim, moram reći da mi ništa od ovog zapravo nije iznenađujuće, vidim na svakom koraku da se ljudi ne pridržavaju mjera", upozorio je epidemiolog.

Na fotografiji koju je objavio Hrvatski teniski savez vidljivo je kako se premijer Plenković i Đoković nisu klasično rukovali, već je to bio pozdrav prilagođen korona vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nije trebalo testirati tenisače pri dolasku iz Srbije

Dimitrov je, kao i većina drugih tenisača, u Zadar stigao nakon turnira istog naziva koji se prošlog tjedna održavao u Beogradu. Situacija s koronavirusom u Srbiji nije dobra jer se tjednima bilježi poveći broj novooboljelih, a nema naznaka pada krivulje. Kaić smatra da nije trebalo testirati tenisače koji su otamo stigli u Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo, ne. Ne postoji obveza za testiranje niti karantene za ljude koji dolaze iz Srbije", zaključio je Kaić. Zasad nije poznato je li se Dimitrov zarazio u Zadru ili je virus dobio ranije.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo