NOVAK ĐOKOVIĆ SE VRAĆA KUĆI / U tijeku je suđenje Novaku Đokoviću na australskom Federalnom sudu, očekuje se završetak nikad viđenog slučaja

Image
Foto: Profimedia

Novak Đoković bit će deportiran iz Australije

15.1.2022.
23:19
Profimedia
VOYO logo

Sud odlučio, Novak mora napustiti Australiju i neće igrati na Australian Openu!

 Australski savezni sud u nedjelju je potvrdio odluku australskog ministra Alexa Hawka da se poništi viza izdana tenisaču Novaku Đokoviću jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je izvijestio da će obrazloženje odluke biti naknadno objavljeno.

Image
USRED SUĐENJA /

Pogledajte što je Đoković napravio dok se odlučivalo o njemu: Javio se jednom Australcu

Image
USRED SUĐENJA /

Pogledajte što je Đoković napravio dok se odlučivalo o njemu: Javio se jednom Australcu

'Đokoviću prijeti 3 godine'

Uz to što je donijeta odluka o njegovoj deportaciji, Novak je suočen sa zabranom ulaska u Australiju u trajanju od tri godine. U pravilu, kada viza bude odbijena donosi se takva odluka, no postoje iznimke. Ostaje vidjeti što će se dogoditi u Đokovićevom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković ima 34 godine, a ukoliko tri godine neće moći ući u Australiju, lako je moguće da više nikada neće osvojiti Australian open na kojem je bio gotovo pa nepobjediv. Turnir je osvajao čak 9 puta.

Novak objavio priopćenje

Nakon što je australski sud donio presudu, Đoković je objavio službenu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio bih dati kratku izjavu kako bih se osvrnuo na rezultate današnjeg ročišta na Sudu. Sada ću odvojiti malo vremena za odmor i oporavak, prije nego što dam bilo kakve daljnje komentare osim ovoga. Izuzetno sam razočaran presudom suda da odbije moj zahtjev za preispitivanje ministrove odluke da mi ukine vizu, što znači da ne mogu ostati u Australiji i sudjelovati na Australian Openu. Poštujem odluku Suda i surađivat ću s nadležnim tijelima u vezi s mojim odlaskom iz zemlje", rekao je na početku pa nastavio:

"Neugodno mi je što je fokus proteklih tjedana bio na meni i nadam se da se sada svi možemo usredotočiti na igru i turnir koji volim. Želio bih igračima, dužnosnicima, osoblju, volonterima i navijačima poželjeti sve najbolje na turniru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju, želio bih zahvaliti svojoj obitelji, prijateljima, timu, navijačima, navijačima i mojim sugrađanima Srbima na vašoj kontinuiranoj podršci. Svi ste mi bili veliki izvor snage", poručio je Đoković.

Zdravstveni rizik

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju višesatno izlaganje argumenata predstavnika tenisača i australske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đokovićev odvjetnik rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao prosvjede protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila "nerazumna" i "pogrešna".

Australska vlada pak tvrdila je da srpski tenisač, koji nije cijepljen protiv koronavirusa, predstavlja "zdravstveni rizik" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje cijepljenju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio cijepljen protiv koronavirusa čak ni nakon što su cjepiva postala široko dostupna.

Vladin odvjetnik priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo "nemir" među ljudima koji se ne slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportaša, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

"Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera", rekao je Lloyd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen koronavirusom.

Đoković je u Australiju stigao 5. siječnja kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. siječnja, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Odlukom suda Đokoviću je  onemogućeno da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand slam.

Sudac je potvrdio da je odluka bila jednoglasna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Allsop donosi konačnu odluku!

Đokovićev odvjetnik još uvijek traži istu stvar: da se Novaka oslobodi u roku od 30 minuta i da mu budu plaćeni troškovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku teksta mogli ste pratiti tekstualni prijenos suđenja:

Suci se vraćaju u 7:45

Prvo će se javiti odluka, a razlozi iste objasnit će se kasnije danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javio se i predsjednik udruženja za ljudska prava Victorije

"Deportirati osobu samo zbog mogućeg rizika od toga kako bi drugi mogli reagirati je užasan presedan. To u budućnosti može biti iskorišteno kako bi se opravdala suzbijanja legitimnog političkog izražavanja jer bi se drugi mogli upustiti u nemire."

Đoković na popisu Australian Opena

Objavljen je raspored Australian Opena za ponedjeljak, a na njemu je i srpski tenisač. Đoković bi nastupao u 11 po našem vremenu i protivnik bi mu bio sunarodnjak Miomir Kecmanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci su se povukli i čeka se odluka

Saslušanje u Melbourneu je završilo u 14:40 po tamošnjem vremenu te su se suci povukli kako bi donijeli odluku. Ističu da bi odluka trebala biti donesena poslijepodne ili rano u večeri, a moguće je i da se slučaj prebaci za sutra.

Otprilike sad vremena kasnije nema dodatnih informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na redu je Đokovićev odvjetnik

Đokovićev odvjetnik je istaknuo da se Australija boji pustiti Đokovića u zemlju zbog antivaksera, ali da nema dovoljno dokaza protiv srpskog tenisača:

"Ministar je išao za osobnim principima, a ne za medicinskim dokazima. Nemoguće je i nepojmljivo da nije analizirao sve činjenice i dokaze u ovom slučaju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici najboljeg tenisača na svijetu pobijali su tri teze:

  1. Propust ministra da uzme u obzir posljedice otkazivanja Novakove vize
  2. Da Đokovićevo prisustvo predstavlja veliki rizik u Australiji
  3. Da je Đoković antivakser te da bi pojačao njihov utjecaj u Australiji. Tenisač je svoj stav zasnovao na medijskim napisima

'Đoković je iz zemlje gdje je malo cijepljenih'

Vlada neće koristiti Novakovu grešku kao argument, odnosno pogrešku njegove agentice koja nije označila da je putovao u Španjolsku prije dolaska u Australiju.

Kao jedan od argumenata bila je i činjenica da je 'Novak iz Srbije, a tamo je malo cijepljenih i on je ikona u državi.'

'I prije je to radio!'

Državni odvjetnik je istaknuo da srpski tenisačima povijest ignoriranja mjera, a Novinar Paul Sakkal javlja da Đoković neće svjedočiti. Sudac je istaknuo da je ministar u obzir uzeo i opciju u kojoj bi došlo do nereda ako se Đokovića deportira.

'Novakovo prisustvo je rizik'

Podsjetimo, Hawke je u petak poništio Đokovićevu vizu jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv Covida-19 u Australiji, pokazali su sudski spisi objavljeni nakon prvog ročišta na saveznom sudu u subotu.

"Iako priznajem da gospodin Đoković predstavlja neznatan rizik, kao pojedinac, za prijenos covida-19 drugim osobama, svejedno smatram da njegovo prisustvo može predstavljati rizik za zdravlje australske zajednice", navodi Hawke u pismu srpskom tenisaču i njegovom pravnom timu.

Tenisač Novak Đoković proveo je još jednu noć u prihvatilištu za migrante prije ročišta u nedjelju po australskom vremenu, pri čemu se svjetski broj 1 nada da će sud poništiti odluku o deportaciji i tako mu omogućiti da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand Slam. U suprotnom mu prijeti zabrana ulaska u Australiju na tri godine.

Novak je u pritvoru čekao sasluđšanje, nakon kojega će biti poznata njegova sudbina u Australiji, a ono je počelo u subotu u 23.30 po hrvatskom vremenu. Suđenje ćete u izravnom prijenosu moći pratiti OVDJE, a odluku i tijek suđenja donosimo u tekstu.

Na prvom saslušanju Đokovićevi odvjetnici su tražili da na slučaju budu tri suca, što je sud na kraju i prihvatio.

Nema žalbe

Glavni sudac je James Allsop, a uz njega su suci Anthony Besanko i David O'Callaghan i oni će saslušati suprotstavljene strane i trebaju donijeti konačnu odluku u Đokovićevom slučaju.

To je velika pobjeda za Đokovićev tim jer da je o slučaju odlučivao samo jedan sudac, australski ministar Alex Hawke, koji je i ukinuo Đokovićevu vizu, bi se mogao žaliti odluku suda, a to sada neće biti moguće.

Allsop donosi konačnu odluku!

Đokovićev odvjetnik još uvijek traži istu stvar: da se Novaka oslobodi u roku od 30 minuta i da mu budu plaćeni troškovi.

Australian Open pratite na Eurosportu u sklopu PLAY Premium paketa.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo