NAKON HRVATSKE POBJEDE TRESE SE TENISKI SVIJET: / Đoković pozvao tenisače na bojkot, legende prozivaju ITF

Image
Foto: AFP

Promjena formata Davis Cupa uzburkala je duhove u teniskom svijetu

26.11.2018.
8:19
AFP
VOYO logo

Hrvatska je na krilima Marina Čilića i Borne Ćorića došla do svog povijesnog drugog Davis Cup naslova, a izabranici Željka Krajana ostat će upisani u povijesti kao posljednji koji su osvojili Davis Cup u ovom formatu.

Tvrtka Kosmos, u čijem je centru nogometaš Barcelone Gerard Pique, potpomognuta japanskim i kineskim ulagačima dala je ponudu koju ITF nije mogao odbiti. Obećali su uložiti tri milijarde dolara kroz 25 godina, ali će natjecanje zato morati proći kroz drastične promjene. Umjesto četiri tjedna u godini – u gostima ili kod kuće – igrat će se jedan tjedan i to na kraju sezone u jednom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, prema novom formatu sljedeće godine Davis Cup će se igrati od 18. do 24. studenoga na način da se od ponedjeljka do četvrtka kroz šest skupina po tri reprezentacije odluči o četvrtfinalistima. Njih će činiti šest pobjednika skupina i dva najbolja drugoplasirana koji će u petak odlučivati o subotnjim polufinalistima, čija je nagrada automatska kvalifikacija za završnicu 2020. Dvije najbolje reprezentacije će u nedjeljnom finalu odlučivati o pobjedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protivi se i hrvatska legenda

Ranije ove godine u razgovoru za Net.hr promjene je prokomentirao i legendarni hrvatski teniski izbornik, do jučer jedini koji je osvojio Davis Cup s Hrvatskom, Nikola Pilić.

"To su teniski analfabeti. Amerikanci žele od Davis Cupa napraviti sportski show. Nadal, Piqué i tko zna što stoji iza toga. Po meni, ti koji su napravili to ne znaju što znači prava atmosfera Davis Cupa. Najteže što se događa top igračima je igrati Davis Cup, od njih se očekuje da naprave dva poena i to je najveći pritisak pa su pristali na nešto što im je mnogo lakše i ugodnije", rezignirano je poručio peterostruki osvajač Davis Cupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LEGENDARNI TENISKI AS ZA NET.HR: /

'Čilić treba promisliti što se događa, opet mu se stisnula ruka...'

Image
LEGENDARNI TENISKI AS ZA NET.HR: /

'Čilić treba promisliti što se događa, opet mu se stisnula ruka...'

Posljednjih dana, kako se bližio i službeni kraj posljednjeg Davis Cupa, stizale su reakcije i bivših tenisača koji su odlučili prokomentirati promjenu formata, a oglasile su se i dvije američke teniske legende koje imaju oprečna mišljenja. Mardy Fish na svom Twitter profilu napisao je kako se veseli promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane našao se Pat Cash koji je napisao kako gleda posljednji ovakav Davis Cup i predsjednika ITF-a koji sjedi u prvom redu znajući da ga je ubio. Time je očito poručio kako nije zadovoljan promjenama koje uvodi svjetski teniski vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Davis Cup je mrtvo natjecanje'

Šveđanin Fredrik Rosengren, trener najboljeg britanskog tenisača Kylea Edmunda i bivši trener hrvatskog tenisača Marija Ančića, u razgovoru za Source Podcast iznio je kontroverzno viđenje budućeg formata Davis Cupa. Navodno je Novak Đoković kao predsjednik savjeta igrača ATP-a pozvao sve tenisače na bojkot budućeg izdanja Davis Cupa. Razlog tomu je neprihvatljivo pravilo prema kojem tenisači moraju barem dvaput nastupiti na spomenutom natjecanju ako žele igrati za svoju državu na Olimpijskim igrama.

"Davis Cup je mrtvo natjecanje. Nisam čuo da je itko od igrača rekao bilo što pozitivno o takvom novom formatu. Stvarno mislite da će Federer ili Đoković htjeti igrati na takvome natjecanju? Glupost!", izjavio je Rosengren i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kyle je prošloga tjedna dobio Novakov e-mail u kojemu ga obavještava o tome pravilu te ga poziva da takvu odluku bojkotira. To nam očigledno govori da Đoković nema namjeru nastupiti u novom Davis Cupu", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo