upozorenja i za sportaše / Olimpijske iza ugla, a Brazil u sto muka: sigurnosne prijetnje, Zika virus i zagađena voda u kojoj plutaju leševi

Do otvaranja Olimpijskih igara ostala su tek tri dana, a domaćin Brazil pretrpan je problemima

2.8.2016.
20:27
VOYO logo

U Rio de Janeiru nema predaha. Stadioni i olimpijska borilišta još se dovršavaju. Svi rokovi odavno su probijeni.

Mjere sigurnosti podignute su na najvišu razinu zbog straha od terorizma, ali i opasnosti od porasta nasilja i krađa. U sljedeća tri tjedna Rio de Janeirom proći će oko 500 tisuća ljudi, a čuvat će ih vojska i policija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći broj policajaca bit će raspoređen oko borilišta i na mjestima gdje se okuplja velik broj turista. Veliku pomoć dobivamo od američke, francuske i belgijske policije jer imaju iskustva u borbi protiv terorizma", kaže Claudio Lima Freire iz vojne policije u Rio de Janeiru.

Borba se vodi i sa zagađenjem mora. Oko olimpijskih borilišta plutaju tone otpada pa čak i leševi. Sportaše se upozorava na zaraze i infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam baš zabrinuta. Činim sve što mogu kako bi to spriječila. Pazim da ne progutam vodu, a nakon svakog treninga dobro isperem opremu", kaže mađarska jedriličarka Maria Erdi.

Sigurnost jamči predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na nekim područjima kvalitetu vode testiramo i do četiri puta na dan. Ona je u skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Otpad koji se pojavio na dijelu obale već se uklanja", uvjerava Bach.

Najveći sportski spektakl počinje za tri dana. U Brazil stiže više od 10 tisuća sportaša iz 206 država svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvih Olimpijskih igara u Južnoj Americi očekivalo se puno više, ali domaćini još uvijek vjeruju da će sve proći bez incidenata. 

Iz Danske je u Brazil sletjela i jedna od najvećih lego maketa na svijetu. Visoka šest metara, a izrađena od čak 550 tisuća kockica koje prikazuju ono najbolje od Rija.   
Bez nedovršenih stadiona i zagađenog mora.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo