MISTERIOZNA BOLEST / Drama velikog Rafaela Nadala: Hitno morao napustiti Ameriku; 'Imam tu kvržicu, bilo mi je loše kad sam se probudio'

Image
Foto: Profimedia

Rafael Nadal ima zdravstvenih problema

15.8.2021.
12:08
Profimedia
VOYO logo

Veliki španjolski tenisač Rafael Nadal trenutno se nalazi u izuzetno teškom periodu. Zbog jakih bolova u lijevom stopalu Rafa je prije nekoliko dana napustio Ameriku i otputovao kod svog liječnika Angela Ruiza Cotorroa u Španjolsku.

Image
KRITIČARI NE PRESTAJU /

Nakon divljanja Đokovića u Tokiju, oglasio se i Nadal: 'Čudno je da netko tako uspješan reagira na ovakav način'

Image
KRITIČARI NE PRESTAJU /

Nakon divljanja Đokovića u Tokiju, oglasio se i Nadal: 'Čudno je da netko tako uspješan reagira na ovakav način'

Otkazao Toronto i Cincinnati, upitan i US Open

Nadal je izjavio kako je prošao puno teških perioda s Angelom Ruizom Cotorrom i da to što se nalazi kod njega, znači da situacija nije dobra...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafa je zbog ozljede otkazao nastup na Masteru iz serije 500 u Torontu i Cincinnatiju, a pitanje je da li će moći da zaigrati i na US Openu.

Nedavno je otkrio kako osjeća istu bol kao i 2005., kad je ustanovljeno da boluje od rijetke bolesti Müller-Weissovog sindroma, čija ga je dijagnoza gotovo natjerala da napusti profesionalni tenis i koji je ovih godina zahvatio druge dijelove njegova tijela, javlja Puntodebreak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest se teško otkriva

Ova bolest se teško otkriva dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni da se radi o njoj tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem dijelu stopala, ti dijelovi naotiču, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do koljena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava. Kako stvari sada stoje, mogao bi propusti i US Open.

Image
Foto: Profimedia

Rafa je 2020. otkrio kako ima Müller-Weissov sindrom. Ova bolest se teško otkriva dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni da se radi o njoj tek kada ona napreduje. Ukoliko se ova misteriozna bolest ne shvati ozbiljno, može doći do ozbiljnih komplikacija i posljedica. Pogoršanjem situacije dolazi i do prijeloma kosti stopala, što zahtjeva dug oporavak.

Ukoliko se ova misteriozna bolest ne shvati ozbiljno, može doći do ozbiljnih komplikacija i posljedica. Pogoršanjem situacije dolazi i do prijeloma kosti stopala, što zahtjeva dug oporavak...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafael Nadal prošli je tjedan sve iznenadio na Washington ATP 500 turniru. Budući da se njegovo sudjelovanje na turniru u glavnom gradu SAD -a isprva činilo nezamislivim, procijenjeno je detaljno planiranje sjevernoameričke turneje po tvrdoj podlozi...

Ista bol kao i 2005.

"Međutim, doživio je svojevrsni recidiv u ozljedi lijevog stopala, izgubio je u svom drugom nastupu protiv Lloyda Harrisa, a osim toga morao se povući s Mastersa 1000 u Torontu i Cincinnatiju. Iako nije otkrio uvjete oporavka, istina je da je na posljednjoj konferenciji na City Open -u dao određene naznake, gdje je komentirao da je nelagoda povezana s onom istom boli koju je trpio od 2005. godine. učinak, to je Müller-Weissov sindrom, čija ga je dijagnoza gotovo natjerala da napusti profesionalni tenis i koji je ovih godina zahvatio druge dijelove njegova tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadal je postao slavan u sezoni 2005., kada je podigao 11 trofeja (najveći broj u karijeri), uključujući četiri Mastersa 1000 (Monte Carlo, Rim, Kanada i Madrid) i svoj prvi Roland Garros. Točno, u glavnom gradu Španjolske, koji je bio turnir koji je trebao zatvoriti kalendar prije Mastersa u Šangaju, osjetio je bol koja ga je iznenadila.

"Dan nakon što sam izašao kao prvak probudio sam se nekako loš: imao sam male skafoidne probleme koje se, budući da je bila tanja, podijelila na pola. Imam tu kvržicu koja je to zasebno područje", priznao je u studenom 2020. u programu "Moja kuća je tvoja" ....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su mu stručnjaci rekli da zaboravi na profesionalnu karijeru

Iako nije mogao pronaći konačno rješenje i mnogi su mu stručnjaci rekli da zaboravi na profesionalnu karijeru u sportu koji toliko voli i kojem je posvetio cijeli život, liječnik je otkrio Müller-Weissov sindrom, ne tako čestu bolest nastaje u djetinjstvu ljudi, iako se pojavljuje tek s godinama. Rješenje? Kako bi ublažili bolove, ljudi koji pate od ove bolesti koriste obuću sa posebnim ulošcima koji su prilagođeni kostima stopala, odnosno njihovom prirodnom položaju. ..

Image
Foto: Profimedia

Nadal od ranog djetinjstva ima probleme sa stopalima, a profesionalno bavljenje sportom i naporni treninzi utjecali su na to da se bol prenese i na ostale dijelove tijela. Tako su njegovi problemi sa koljenom samo posljedica ove bolesti.

"Müller-Weissov sindrom je degenerativna i predstavlja displaziju tarzalnog skafoida, deformaciju jedne od kostiju koja se nalazi u sredini stopala i koja je bitna za njezinu pokretljivost. Osim toga, zbog simptoma, načina na koji se pojavljuje, osteoartritisa koji obično se javlja i to se može uočiti samo putem radiologije, obično je teško dijagnosticirati dok se ne napreduje ", objasnila je Pilar Nieto, predsjednica Službenog kolegija Valencijske zajednice za širenje znanja o ovoj ozljedi u okviru Svjetski dan rijetkih bolesti (28. veljače)....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skafoid je bitna kost u biomehanici stopala

"Skafoid je bitna kost u biomehanici stopala i posljednja je kost koja se okoštala u našem razvoju".

Osim progresivnog nestanka boli u tom području, Rafa je zadobio ozljede u drugim dijelovima tijela. Radi se o tome da se preopteretio kako bi nogom mogao izbjeći nagle pokrete. Zapravo, njegovi fizički problemi u koljenima (patele) posljedica su Müller-Weissovog sindroma...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čekajući službenu izjavu sa koracima koje treba slijediti, morat ćemo pričekati vidjeti hoće li se Nadal uspjeti oporaviti za US Open, gdje brani 2000 bodova za svoju titulu u izdanju 2019. godine. Unatoč tome što je riskirao svoju klasifikaciju na ATP finale iz Torina (trenutno se nalazi na 7. mjestu utrke), stvarnost je da će njegov glavni cilj biti u dobroj fizičkoj kondiciji kako bi mogao rasporediti sav svoj natjecateljski gen unutar teniskog terena bez bilo kakve boli.

Od ranog djetinjstva ima problema sa stopalima

Nadal od ranog djetinjstva ima probleme sa stopalima, a profesionalno bavljenje sportom i naporni treninzi utjecali su na to da se bol prenese i na ostale dijelove tijela. Tako su njegovi problemi sa koljenom samo posljedica ove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, što će biti stariji Španjolac će imati sve više problema sa ovom bolešću, jer se njeni simptomi najviše pokazuju u kasnijoj životnom dobu. Njegovo kretanje na terenu bit će sve sporije i teže kako vrijeme prolazi.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo