IKONA / Blaženko Lacković: 'Bili smo generacija koja je donijela nešto novo i trajala dugo, iako smo mogli i duže'

Blaženko Lacković javio se iz Hamburga i vratio nas u zlatno doba hrvatskog rukometa, kad je on žario i palio u nacionalnom dresu

24.11.2023.
9:27
VOYO logo

Letio je zrakom i dobivao batina od suparničkih obrambenih igrača, jer jedino tako su ga mogli zaustaviti, ponekad... Blaženko Lacković po mnogima je najbolji lijevi vanjski kojeg je hrvatski rukomet imao. Za Hrvatsku je odigrao 195 utakmica i zabio čak 571 pogodak, prema podacima s interneta.

Image
Rukometna legenda /

Blaženko Lacković s 41 godinom navukao igračku opremu i iznenadio svakoga: Hamburgu je trebala njegova pomoć

Image
Rukometna legenda /

Blaženko Lacković s 41 godinom navukao igračku opremu i iznenadio svakoga: Hamburgu je trebala njegova pomoć

Lacković je prava ikona hrvatskog sporta, za Hrvatsku je osvojio nevjerojatnih devet medalja na velikim natjecanjima (deset ako računamo i mediteransko zlato u Tunisu), olimpijsko i svjetsko zlato, po dva europska i svjetska srebra, a ugrabio je i po jednu broncu s Eura SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas Blaženko Lacković radi kao trener HSV-a i prenosi svoje znanje mlađima. Ekskluzivno se za portal Net.hr javio jučer iz Hamburga putem video calla i vratio nas u neko drugo, puno uspješnije rukometno doba za hrvatski rukomet...

"Hvala na komplimentima. Mislim da smo na toj poziciji ljevog vanjskog imali stvarno vrhunske igrače i biti dio svega toga je velika stvar i za mene i znači mi puno. Kako vrijeme više odmiče, vidiš da to nije bilo tako jednostavno napraviti. Kad gledam to iza sebe, mislim da možemo biti sigurno ponosni na ono što smo napravili. Ostaje svejedno ona žal, pogotovo sad kad sam trener u Hamburgu, neke stvari gledam drugačije. Vidim koliko nam je malo nedostajalo da budemo u naše već sad davno vrijeme, da budemo još bolji, a pod tim mislim da imamo još više zlatnih medalja. Da smo možda u nekim situacijama bolje reagirali, da možda i uđemo u ta neka finala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naše pitanje - je li euro zlato jedino za čim žali i što mu nedostaje, Lacković je kazao:

"Svakako, ono što nam u vitrinama uspjeha nedostaje je to europsko zlato. Bili smo blizu, bili smo dobri, bili smo karakterni općenito kao momčad, klapa... Mislim da smo imali nekoliko europskih prvenstava koje smo stvarno odigrali na jednoj vrhunskoj razini, na kojima nas je dijelilo doslovce jedna ili dvije dobre odluke, naše, sudaca ili u nekom trećem smjeru. Što se nas tiče, u svakoj utakmici smo igrali 100%. Imali smo tada i peha, jer se stvarala jedna jaka Francuska, stvarala se jedna jaka Danska, Španjolska je uvijek bila prisutna. Jako smo rano s trona bacili Šveđane, ali generalno, u naše vrijeme su jaki bili i Nijemci. Bili smo jedna generacija koja je donijela nešto novo i trajali smo dugo, iako smo mogli trajati i duže."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je nedostajalo za više zlata?

"Nije jednostavno za opisati što nam je nedostajalo za više zlata. Bilo je tu i ozljeda ključnih igrača u ključnim momentima. Nešto se pita i suparnika koji je svojom kvalitetom bio na vrhunskoj razini. U nekim utakmicama nije nam suđenje bilo kakvo smo zaslužili, ali generalno je puno ovisilo o nama. Ima tu puno detalja. Bili smo blizu, puno bliže nekim zlatnim medaljama nego što se to sad čini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nam je još Blaženko Lacković rekao i o čemu smo razgovarali u skoro 18 minuta razgovora pogledajte u priloženom videu gore.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo