POTRESNA ISPOVIJEST IKONE FORMULE 1: / Gorio je u bolidu 55 sekundi; 'Bio je to dan moje smrti i ponovnog rođenja'

Image
Foto: Profimedia

'Bilo je to kao da padam u veliku rupu, i samo sam se htio pustiti u nju, biti usisan'

21.5.2019.
8:40
Profimedia
VOYO logo

Trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Niki Lauda umro je u 70. godini života. Legendarni Austrijanac, jedan od najpoznatijih osoba u svijetu automobilskih utrka, ostat će vjerojatno najviše upamćen po povratku na staze, nakon što je teško ozlijeđen u nesreći 1976. na njemačkom Grand Prixu. Više o tome možete pročitati. Lauda se zabio u ogradu brzinom od 200 kilometara na sat, a Brett Lunger i Harald Ertl sudarili su se pokušavajući izbjeći slupani bolid.

Izvukli Laudu iz bolida

Izašli su iz svojih automobila, a zaustavili su se Guy Edwards i Jacques Laffite, te je četvorka odmah potrčala pomoći Laudi, koji je u tom trenutku gorio. Znali su da će na tako dugačkoj stazi, službenim vozilima trebati vremena da stignu. Pokraj staze je bio zaštitar s aparatom za gašenje vatre, zajedno su uspjeli izvući Laudu iz bolida i tako mu vjerojatno spasili život... Više o tome možete pročitati - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KAKAV BI ŽIVOT BIO DA RADIMO SAMO ONO ŠTO MORAMO?' /

Evo što nas je Niki Lauda naučio prije nego što je morao otići

Image
'KAKAV BI ŽIVOT BIO DA RADIMO SAMO ONO ŠTO MORAMO?' /

Evo što nas je Niki Lauda naučio prije nego što je morao otići

Nema svjetskog medija koji ne prenosi i ne secira veliku karijeru čovjeka koji je zadužio Formulu 1 i automoto sport kao takav. Pa se tako "The Sydney Morning Herald" prisjeća ikone kroz intervju svog novinara Petera FitzSimonsa, koji je intervjuirao Niki Laudu u Sydneyu 1992. godine, a u kojem je legenda Formule 1 opisala najdramatičniji trenutak u karijeri:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svijet motornih utrka tuguje za Laudom'

"Kako svijet motornih utrka u utorak tuguje za njegovom smrću, ponavljamo njihov duboki razgovor", piše "The Sydney Morning Herald"...

"On je ispričao tu priču toliko puta, njezin užas je ispričan u tonu jednog običnog nedjeljnog poslijepodneva čaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Krenuo sam nizbrdo s nekih 280 kilometara na sat kad se nešto pokvarilo, a moj se automobil pretvorio u vatrenu kuglu u kojoj sam bio 55 sekundi na 800 stupnjeva dok me nisu izvukli. U pravu sam kad govorim da je to bio dan moje smrti, te da sam se ponovno rodio'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastrašujuća nesreća

Nikki Lauda još uvijek nosi 'suvenire' tog užasnog sudara 1976. godine. Izvirivši ispod kapice koja mu je prekrivala glavu, imao je samo pola lijevog uha i bio je sav opečen. Ipak, Lauda je na neki način u kombinaciji humora i milosti, bez samosažaljenja i tvrdoće nekoga tko ga je morao nadvladati i preživjeti takvo što, kazao kako sudar uopće nije neki problem:

Image

The Austrian Formula 1 racing driver Niki Lauda with scarred face, bandaged head and burn wounds on a press conference in Salzburg, pictured on 8th September 1976. In spite of his serios accident on 1st August 1976 he plans a quick comeback after his recovery. | usage worldwide, Image: 356432310, License: Rights-managed, Restrictions: GERMANY OUT, Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znao sam da će se to nekad dogoditi", kaže on, 'i drago mi je što sam ga preživio. Ali ne počinješ se utrkivati ​​ako nisi spreman za to'.

Iskustvo blizine smrti

O svom iskustvu u blizini smrti, on kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo je to kao da padam u veliku rupu, i samo sam se htio pustiti u nju, biti usisan, samo pustiti, pustiti. Bilo je tako lijepo. Bilo je lijepo, do trenutka kad sam shvatio da je to umiranje, pa sam se nekako otresao i pokušao se probuditi. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauda je ostao budan i nakon toga se stalno u svojoj karijeri, na neki način, koncetrirao da bude dalje od rupe. Tri dana nakon nesreće, on više nije bio životno ugrožen, a šest tjedana nakon toga, nevjerojatno, bio je u Monzi, u Italiji, pripremao se za utrku. Ne, kaže, nije bio osobito hrabar", stoji u tekstu "The Sydney Morning Heralda".

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo