PREGLED 9. DANA OI / Moćne Barakude srušile Srbiju, Sandra najavila bitku za zlato, Pejčić bez finala; Elaine Thompson-Herah ispisala povijest

Image
Foto: Profimedia

Evo kako je to izgledalo 9. dana OI

31.7.2021.
18:56
Profimedia
VOYO logo

Devetog natjecateljskog dana Olimpijskih igara u Tokiju (od 23. srpnja do 8. kolovoza) bila su brojna događanja. Hrvatski sportaši su u subotu 31. srpnja na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupili u četiri sporta, vaterpolu, atletici, jedrenju i streljaštvu. No, ne samo hrvatski sportaši, Net.hr prati i ostala događanja, jer sportsko je ljeto. Ovo je kronološki pregled najzanimljivijih i najvažnijih sportskih događaja dana na OI.

Image
ZAMRZNUTI NA -35 /

SAD pregazile Češku: Durant prva priča; 'On je najbolja stvar koja se reprezentaciji dogodila ovog ljeta. Obvezao se igrati kako zna'

Image
ZAMRZNUTI NA -35 /

SAD pregazile Češku: Durant prva priča; 'On je najbolja stvar koja se reprezentaciji dogodila ovog ljeta. Obvezao se igrati kako zna'

Nigerijska sprinterica Okagbare diskvalificirana zbog dopinga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.52 - Nigerijska sprinterica Blessing Okagbare (32), osvajačica srebrne medalje u skoku udalj iz Pekinga 2008. godine, nije mogla nastupiti u polufinalu utrke na 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što joj je na doping kontroli utvrđeno uzimanje ljudskog hormona rasta.

Bila najbrža u svojoj kvalifikacijskoj skupini

Okagbare je bila najbrža u svojoj kvalifikacijskoj skupini, no Jedinica za integritet u atletici (AIU) potom je objavila kako je iskusna natjecateljica, kojoj su ovo četvrte olimpijske igre, bila pozitivna na kontroli izvšrenoj 19. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okagbare tako neće imati pravo nastupa ni na 200 metara niti u skoku u dalj, a neće moći niti pomoći štafeti svoje zemlje na 4x100 metara.

Benčić pobjednica ženskog pojedinačnog teniskog dijela OI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.02 - Švicarska tenisačica Belinda Benčič (24) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u Tokiju, ona je u finalu nakon dva i pol sata svladala Čehinju Marketu Vondroušovu (22) sa 7-5, 2-6, 6-3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad najbolja juniorka svijeta Benčič je tijekom dosadašnje karijere osvojila četiri WTA naslova, dok joj je najbolji rezultat na nekom "grand slam" turniru bilo polufinale US Opena iz 2019. godine. No, u Tokiju je u proteklih tjedan dana u odličnoj formi o čemu svjedoči i podatak kako će u nedjelju imati priliku osvojiti još jedno zlato jer će s Viktorijom Golubić igrati i u finalu ženskih parova, a s druge strane mreže ponovno će joj biti suparnice iz Češke, prve nositeljice turnira Barbora Krejčikova i Katerina Siniakova.

U slučaju pobjede švicarskog para, Benčič će ponoviti uspjeh Amerikanke Serene Williams koja je u Londonu 2012. osvojila zlato i u pojedinačnoj i u konkurenciji parova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bejzbolski turnir

16.16 - Reprezentacije Japana i SAD-a osvojile su prva mjesta u skupinama A i B prvog kruga bejzbolskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju, Japanci su u posljednjoj utakmici skupine A svladali Meksikance sa 7-4, dok su Amerikanci u završnom dvoboju skupine B bili uspješniji od Južne Koreje sa 4-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Japan i SAD su tako prvi krug okončali sa po dvije pobjede bez poraza te si stoga osigurali pravo na pokoji kiks u nastavku natjecanja. Drugo mjesto u skupini A osvojila je Dominikanska Republika s po pobjedom i porazom, dok je Meksiko završio posljednji s dva poraza. U skupini B druga je Južna Koreja s omjerom 1-1, a posljednji Izrael sa 0-2.Sve reprezentacije igrat će i u drugom krugu natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fares Ibrahim Elbakh rekorder

16.13 - Kataranin Fares Ibrahim Elbakh osvojio je u subotu zlatnu medalju u dizanju utega u kategoriji do 96 kg na Olimpijskim igrama u Tokiju, postavivši olimpijski rekord s ukupno 402 kg. Venecuelanac Keydomar Vallenilla Sanchez (387 kg) je srebrni, a Gruzijac Anton Pliesnoi (387 kg) brončani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci se provukli u nogometu

15.46 - U polufinalu turnira nogometaša na Olimpijskim igrama u Tokiju igrat će Japan - Španjolska i Brazil - Meksiko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Favoriti za zlato Španjolci provukli su se u polufinale pobijedivši u četvrtfinalnom dvoboju reprezentaciju Obale Bjelokosti sa 5-2 (2-2, 1-1), ali tek nakon produžetka. Afrička reprezentacija je povela pogotkom Baillyja u 10. minuti, a u 30. minuti je izjednačio Dani Olmo.

Gradel za 1:0

Sve do prve minute sučevog dodatka u drugom dijelu nije bilo pogodaka, kad je mrežu zatresao Gradel i doveo Obalu Bjelokosti u vodstvo 2-1. Međutim, dvije minute poslije je izjednačio Rafa Mir, nakon velike pogreške bjelokošćanskih braniča. Tako je utakmica otišla u produžetak u kojem je Oyarzabal u 98. minuti realizirao opravdano dosuđen kazneni udarac za Španjolce, a Rafa Mir potvrdio plasman "Furije" u polufinale s još dva pogotka (117. i 120.+1) i tako došao do 'hat-tricka'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacija domaćina je plasman u polufinale izborila boljim izvođenjem jedanaesteraca protiv Novog Zelanda (4-2), nakon što je nakon 90 minuta osnovnog dijela te 30 minuta produžetka rezultat bio 0-0. Sva četvorica japanskih izvođača bili su precizni, a vratar Tani je obranio udarac Cacacea, dok je Clayton Lewis prebacio vrata.

Thompson-Herah obranila zlato na 100m s drugim najboljim rezultatom svih vremena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15.08 - Jamajčanka Elaine Thompson-Herah (29) obranila je naslov olimpijske pobjednice u utrci na 100 metara na OI u Tokiju, ona je u finalu trčala drugi najbolji rezultat svih vremena sa 10.61 sekundi.

Thompson-Herah je prije pet godina u Rio de Janeiru osvojila zlata i na 100m i na 200m, a da je u Zokio došla u još boljoj formi pokazala je već u prvoj disciplini u kojoj je nastupila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu je slavila sa 13 stotinki boljim vremenom od svoje iskusne sunarodnjakinje Shelly-Ann Fraser-Pryce (34), zlatne na 100m iz Pekinga 2008. te Londona 2012., dok je i brončano odličje otišlo u Jamajku zahvaljujući Shericki Jackson koja je u finalu trčala 10.76.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme Thompson-Herah je drugi najbolji rezultat svih vremena na 100 metara, brže je trčala samo Amerikanka Florence Griffith-Joyner, 10.49 u srpnju 1988., a Jamajčanka je ujedno za jednu stotinku srušila i olimpijski rekord Griffith-Joyner postavljen također 1988. godine u Seulu.

Kolika je bila dominacija jamajčanskih sprinterica u finalu pokazuje i podatak kako je četvrta Bjjelokošćanka Marie-Josee Ta Lou za trećom Jackson zaostala 15 stotinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REZULTATI:

1. Elaine Thompson-Herah (Jam) 10.61

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam) 10.74

3. Shericka Jackson (Jam) 10.76

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Marie-Josee Ta Lou (O. Bje) 10.91

5. Ajla del Ponte (Švi) 10.97

6. Mujinga Kamboundji (Švi) 10.99

7. Teahna Daniels (SAD) 11.02 8. Daryll Neita (VB) 11.12.

14.49 - Poljska štafeta na 4x400 metara mješovito osvojila je naslov olimpijskih pobjednika na OI u Tokiju.

Planirano, ostvareno za vaterpoliste i Perković

14.19 - Pregled nastupa hrvatskih sportaša u subotu, 31. srpnja:

Hrvatski sportaši su u subotu 31. srpnja na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupili u četiri sporta, vaterpolu, atletici, jedrenju i streljaštvu. Hrvatski vaterpolisti pobijedili su Srbiju sa 14-12 (5-3, 1-1, 4-4, 4-4) u utakmici 4. kola u skupini B te osigurali plasman u četvrtrfinale, a u ponedjeljak će protiv Španjolske igrati za utakmicu prvo mjesto u grupi. Po četiri pogotka za Hrvatsku postigli su Maro Joković i Paulo Obradović, a tri gola zabio je Luka Bukić. Briljantan je bio vratar Marko Bijač sa 15 obrana. Kod Srbije je najbolji bio Nikola Jakšić s tri pogotka.

Španjolska prva u skupini B vaterpolo turnira

U preostalim utakmicama u skupini B Španjolska je sa 16-5 nadigrala Australiju, a Crna Gora s 19-12 bila bolja od Kazahstana.

Španjolska je s maksimalnih osam bodova na vrhu ljestvice skupine B. Hrvatska je druga sa šest bodova, a po četiri boda imaju Srbija i Crna Gora. Peta je Australija s dva, a zadnji Kazahstan bez bodova.

Sandra Perković postavila je treći rezultat kvalifikacija diska, dok je Marija Tolj ostala za samo četiri centimetra bez finala, na 13. mjestu. Perković u Tokiju traži treći uzastopni olimpijski naslov nakon Londona i Rija, a s hicem od 63.75 metara je bila ukupno treća u kvalifikacijama. Najbolja je bila Amerikanka Valarie Allman s 66.42 metra, dok je Indijka Kamalpreet Kaur bila druga s 63.97.

Odmah bacila 63.75

Sandra je već u hicu otvaranja dosegla 63.75 metara, što je bilo samo 25 centimetara kraće od kvalifikacijske norme. U drugoj skupini kvalifikacija Marija Tolj je bacila 61.48 metara i ostala na nezahvalnom 13. mjestu, samo četiri centimetra "kratka" za plasman među 12 najboljih. Braća Šime i MIhovil Fantela plasirali su se kao osmoplasirani u plov za odličja klase 49er. Zadrani su nažalost bez izgleda za medalje u ponedjeljak, ali su u subotu pokazali da spadaju među sam vrh u ovoj klasi u kojoj su svega nepune četiri godine. Šime i Mihovil su zadnja tri plova odradili odlično, a uspjeli su ubilježiti i pobjedu u desetoj utrci. U 11. plovu su bili deseti, a u zadnjem kvalifikacijskom su stigli na cilj drugi.

Pejčić nažalost bez finala

Fantele su osme s 88 negativnih bodova, dok vode Novozelanđani Brling i Tuke s 52 boda. Streljačica Snježana Pejčić ostala je bez finala u gađanju MK puškom 50m trostav nakon što je u kvalifikacijama zauzela deseto mjesto. Pejčić je pogodila 1.169 krugova i za ulazak u finale su joj nedostajala tri kruga. U prvoj seriji je pogodila 392, u drugoj 396, a u trećoj 381.

Đoković bez medalje

11:10 - Novak Đoković ostao bez medalje u singlu nakon što je u borbi za broncu poražen od Pabla Carrena-Buste. Trebao je igrati i u parovima, ali je odustao. Pročitajte više OVDJE.

Fantele bez prilike za medalju

10:50 - Braća Šime i MIhovil Fantela plasirali su se kao osmoplasirani u plov za odličja klase 49er na olimpijskoj regati u Enoshimi.

Zadrani su nažalost bez izgleda za medalje u medal-raceu u ponedjeljak, ali su u subotu pokazali da spadaju među sam vrh u ovoj klasi u kojoj su svega nepune četiri godine.

Šime i Mihovil su zadnja tri plova odradili odlično, a uspjeli su ubilježiti i pobjedu u desetoj utrci. U 11. plovu su bili deseti, a u zadnjem kvalifikacijskom su stigli na cilj drugi. 

Prema neslužbenim rezultatima Fantele su osme s 88 negativnih bodova, dok vode Novozelanđani Brling i Tuke s 52 boda.

Kormilar Šime Fantela je s Igorom Marenićem donio Hrvatskoj povijesno zlato u klasi 470, da bi potom prešao u novu klasu s mlađim bratom. Braću je puno boljeg plasmana koštala diskvalifikacija u devetoj regati.  

U nedjelju se Tonči Stipanović kao trećeplasirani u plovu za odličja bori za odličje u klasi Laser, dok je Elena Vorobjeva okončala svoj premijerni nastup u Laser Standardu na odličnom 12. mjestu.

Veslači se vratili u Hrvatsku

10:00 - Osvajači zlatne medalje na Olimpijskim igrama braća Sinković i njihov veslački kolega Damir Martin, koji je osvojio broncu, vratili su se u Hrvatsku u subotu ujutro. Što su rekli po povratku i kakvi su dojmovi iz Tokija, pročitajte OVDJE.

Hrvatska srušila Srbiju

9:37 - Hrvatski vaterpolisti pobijedili su Srbiju u sjajnoj utakmici i tako osigurali prolazak u drugi krug olimpijskog turnira. Pročitajte više OVDJE.

Pejčić bez finala

8:30 - Hrvatska streljačica Snježana Pejčić ostala je u subotu bez finala u gađanju MK puškom 50m trostav nakon što je u kvalifikacijama zauzela deseto mjesto. Pejčić je pogodila 1.169 krugova i za ulazak u finale su joj nedostajala tri kruga. U prvoj seriji je pogodila 392, u drugoj 396, a u trećoj 381.

U finale se plasiralo prvih osam streljačica, a osma Norvežanka Jeanette Hegg Duestad je pogodila 171. Najbolja je u kvalifikacijama bila Ruskinja Julija Žikova s olimpijskim rekordom 1182 krugova.

U Tokiju je Snježana Pejčić nastupila u gađanju zračnom puškom, ali je u kvalifikacijama bila 31. mjesto u disciplini zračna puška 10 metara, a s Petrom Goršom je zauzela 17. mjesto u kvalifikacijama natjecanja mješovitih parova u gađanju zračnom puškom (10 m). Pejčić iz Rio de Janeira ima broncu u gađanju zračnom puškom iz Pekinga.

Hrvatska i Srbija u vaterpolskom klasiku

8:25 - Počinje utakmica Hrvatske i Srbije u vaterpolu. Uživo ju možete pratiti OVDJE.

Sandra kritizirala organizatore Igara

7:15 - "Užasno je, postoje samo atletska stadiona, pa 130 ljudi trenira na samo jednom krugu u samo sat i pol. Ja sam tako bacila samo sedam hitaca na treningu, a u normalnim uvjetima oko sto hitaca. A mene prvih nekoliko dana zbog karantene nisu ni pustili na stadion. Žalili smo se, naravno da nam nisu udovoljili. A Amerikanci svaki dan idu na trening, njih četiri idu na poseban krug i imaju svo vrijeme svijeta. No, nema veze čekam ponedjeljak navečer", kazala je Sandra, koju u ponedjeljak čeka treće olimpijsko finale.

Pao svjetski rekord

7:00 - Američki plivač Caeleb Dressel osvojio je svoje treće zlato na Igrama u Tokiju, a drugo pojedinačno, pobjedom u utrci na 100m leptir u kojoj je postavio i novi svjetski rekord (49.45 sekundi), a do zlata je u vremenu novog svjetskog rekorda stigla i 'mix' štafeta Velike Britanije na 4x100m mješovito. 

Pretposljednjeg dana plivačkih natjecanja svakako je najkvalitetnija bila utrka plivača na 100m leptir u kojoj smo vidjeli novi svjetski i europski rekord u borbi 24-godišnjeg Caeleba Dressela i 21-godišnjeg Mađara Kristofa Milaka. Olimpijski pobjednik na dvostruko dužoj dionici ovim načinom plivanja sjajno se nosio sa svjetskim rekorderom, ali ga nije uspio pobijediti. No, natjerao je Dressela da za pet stotinki popravi svoj najbolji rezultat svih vremena.

Perković odlično otvorila

6:00 - Sandra Perković postavila je treći rezultat kvalifikacija diska na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok je Marija Tolj ostala za samo četiri centimetra bez finala, na 13. mjestu.

Sandra Perković u Tokiju traži treći uzastopni olimpijski naslov nakon Londona i Rija, a s hicem od 63.75 metara je bila ukupno treća u kvalifikacijama. Najbolja je bila Amerikanka Valarie Allman s 66.42 metra, dok je Indijka Kamalpreet Kaur bila druga s 63.97.

Sandra je već u hicu otvaranja dosegla 63.75 metara, što je bilo samo 25 centimetara kraće od kvalifikacijske norme. Hrvatska prvakinja je bila iznimno dobro raspoložena na Olimpijskom stadionu, čak je i zaplesala nakon uspješnog hica. U drugoj seriji i trećoj je imala neispravne hice. 

U drugoj skupini kvalifikacija Marija Tolj je bacila 61.48 metara i ostala na nezahvalnom 13. mjestu, samo četiri centimetra "kratka" za plasman među 12 najboljih.  
Orebićanka je u svom prvom olimpijskom nastupu bacila 54.76, u drugom 61.48, dok je treći hitac otišao do 60.63 metara.

Evo kompletnog rasporeda nastupa naših sportaša:

ATLETIKA - Sandra Perković i Marija Tolj nastupit će u kvalifikacijama bacanja diska, prva skupina u 2.30, druga skupina u 3.55

JEDRENJE - Šime i Mihovil Fantela jedrit će u tri plova klase 49-er, od 5.05 do 7.30

STRELJAŠTVO - Snježana Pejčić nastupit će u kvalifikacijama MK puške u trostavu na 50 m u 5.00 (finala je u 9.00)

VATERPOLO - Utakmica 4. kola skupine B olimpijskog turnira Hrvatska - Srbija u 8.30

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo