TRENER SVIH TRENERA SAVJETUJE / Vatreni na Euru: 7 Ćirinih postulata za uspjeh

Image
Foto: Davor Javorovic, Marko Mrkonjic/PIXSELL

Čačić posjeduje četiri od sedam Ćirinih faktora za uspjeh

Marko Vargek

Marko Vargek

13.5.2016.
11:56
Davor Javorovic, Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Sedam uvjeta Ćire Blaževića, postulata, faktora ili u njegovoj galvanizaciji zapovijedi, na prvi su pogled vrlo jednostavni. To su motiv, talent, inteligencija, karakter, rad, ambijent i sreća. To su ukratko rečeno zaključci trenera svih trenera nakon njegove uspješne karijere.

No mnogi bi treneri sve te faktore htjeli prenijeti na teren, a samo najveći ih uspiju stvoriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj '98. sve je kompletirao Ćiro, osim možda zadnjeg - sreće. Nazvao sam gospodina Blaževića, htjeli smo čuti njegovo mišljenje - koliko od sedam faktora za uspjeh danas mjesec dana uoči Eura ima Čačićeva Hrvatska.

  • MOTIV – U jednom intervjuu Ćiro kaže da mu je motiv ulaska u nogomet bio da impresionira žene. U početnim ga je godinama kaže to vodilo, no onda je shvatio što za performanse nogometaša znači motiv. Galvanizirati, napaliti igrača, zapiliti naopako kada treba, uvjeriti ga da nije taj Batistuta ništa posebno, to je teritorij trenera svih trenera. Imaju li Mandžukić i društvo motiv, glad? Naravno da imaju: “Ja vjerujem u ove momke. Ova se skupina mora osjećati privilegirano, sva koncentracija, sva volja i htijenje trebaju biti usmjereni da ovom narodu donesu radost. Ništa drugo. I savjetujem Čačiću da makne žene iz kampa, seks neka imaju s loptom i utakmicom”
  • TALENT – ovo smo najbrže riješili. Ćiro je odmah podignuo glas: “Pitaš me imaju li Modrić, Rakitić i Perišić talent? Reprezentativac mora imati najveći talent“. No odmah je nastavio: “Ali k…c će ti talent ako nemaš motiv. A k…c će ti motiv ako nemaš karakter. E a k…c će ti karakter ako nemaš inteligenciju” - polako Ćiro, mislim si, doći ćemo i do toga.
  • INTELIGENCIJA - “Instinktivna nogometna inteligencija, posebna je vrst inteligencije - to je osobina golgetera. To je bio Davor Šuker.  To možda ima Ivan Perišić. Ne znam imamo li izrazitog golgetera.”  A Mandžukić – pitao sam. “ On zabija na karakter, na energiju, na želju, to nije ta instinktivna nogometna inteligencija”
  • KARAKTER – “Ne smijemo podcijeniti ove naše igrače. Oni imaju najveće reference, igraju u Real Madridu, Barceloni pa to su najveće reference. No treba im znat probuditi karakter, bitno je njihovo duševno stanje. I kažem ti – bolje da četu miševa vodi lav, nego da četu lavova vodi miš. Pri tome ne želim dezavuirati našeg izbornika, naprotiv.“
  • RAD – vole li igrači težak i naporan rad nakon teških i napornih sezona? Pričalo se nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu kako njemački dril Nike Kovača, jutarnje uzimanje laktata, strogi raspored odmaranja i treninga nekim igračima nije najbolje sjeo. “Ma kakvi laktati” – kaže Ćiro. Nemoj ti pisati o tome jer ćeš ispasti budala, vjeruj mi. Ti samo konstatiraj da igrača treba dovesti u optimalnu formu, svakome individualno pristupiti, jedne regenerirati, druge upregnuti. Nisam siguran može li to Čačić, drugačije je kada pripremaš ekipu koja mjesec dana nije igrala pa sve kreće iznova, a drugačije kada oni dođu ovako istrošeni nakon sezone. Da me uzmu za savjetnika…. ” A jesu li vas zvali? “ Ma jesu k…c”
  • AMBIJENT – Nije dobar, a kada je već tako, onda baš stvari nije trebao pogoršati sam izbornik, razmišlja Ćiro.” Pogriješio je Čačić, pa kako je mogao napraviti takvu nesmotrenost s Lovrenom. Izbornik napravi situaciju s igračem na nevažnoj utakmici u Budimpešti, a Lovren onda reagira tako, napravi deformaciju. Takve se stvari trebaju prepoznati. Reprezentacija mora biti kao jedna obitelj. Ambijent se stvara.”
  • SREĆA – Nadimak Ante Čačića je Srećko. Ima li sreće na najvišoj razini, pokazat će Francuska. I tu je Ćiro povisio ton. “Sine, sreća je fenomen. Ona dolazi samo ako si spreman na nju, inače ne. Treba ju isprovocirati, raditi, raditi, biti spreman k'o puška i onda, onda ju tek ufatiš. “

Može se zaključiti, Čačić posjeduje četiri od sedam Ćirinih faktora za uspjeh - talent, inteligenciju, karakter i motiv. Kako dohvatiti rad, ambijent i sreću - možda bolje da se čuju Čačić i Blažević. Zašto ne, sigurno Ćiro ima još puno skrivenih tajni koje bi mogle biti od pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču