HRVATSKA OSVOJILA VELIKI BOD U MOSKVI / Vatreni bez Modrića do ostanka na prvom mjestu u grupi: Daliću otpao igrač na zagrijavanju, Kova pokazao klasu

Image
Foto: Profimedia

Vatreni uzeli bod u Moskvi

1.9.2021.
22:38
Profimedia
VOYO logo

Kvalifikacije za SP

4. kolo skupine H

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RUSIJA - HRVATSKA 0-0

Moskva. Stadion Lužniki.

GLEDATELJA: 20.000

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUDAC: Reinshreiber (Izrael)

RUSIJA: Guilherme - Fernandes (Samošnikov, 78), Divejev, Džikija, Karavajev - Kuzjajev (Jerohin, 84), Barinov, Golovin - Jonov (Bakajev, 70), Al. Mirančuk (Zabolotni, 46), Zaharjan (Čerišev, 70)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Ćaleta-Car (Škorić, 84), Sosa - Brozović, Kovačić; Vlašić, Pašalić (Ivanušec, 70), Perišić (Livaja, 74) - Kramarić (Oršić, 74)

Skupina H: Hrvatska 7, Rusija 7, Slovačka 6, Cipar 4, Slovenija 4, Malta 4

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Hrvatske odigrali su u srijedu na stadionu Lužnjiki utakmicu bez pogodaka na gostovanju kod Rusije u Moskvi, u utakmici 4. kola skupine H Europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. Rusija je tako i u petom uzastopnom međusobnom srazu protiv Hrvatske ostala bez pobjede, tri utakmice su od toga završile bez pobjednika.

Image
DRAMA U NAŠOJ SKUPINI /

Slovenija otkinula bodove Slovačkoj, Malta srušila Cipar, pogledajte kakvo je stanje na tablici

Image
DRAMA U NAŠOJ SKUPINI /

Slovenija otkinula bodove Slovačkoj, Malta srušila Cipar, pogledajte kakvo je stanje na tablici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenjena momčad Hrvatske

Tako su obje reprezentacije ostale na vrhu ljestvice sa po sedam bodova svaka. Na trećem je mjestu Slovačka sa šest bodova, a po četiri imaju Slovenija, Malta i Cipar. No, idemo redom...

Izbornik Zlatko Dalić u nastavak je kvalifikacija krenuo sa znatno izmijenjenom momčadi u odnosu na onu s EURA, u konkurenciji nije bilo Brekala, Petkovića, Rebića, Badelja i Vrsaljka, zbog ozljeda su otpali kapetan Modrić i Budimir, a zbog kartona pravo nastupa nije imao niti Vida, pa je uoči početka utakmice u Moskvi bod bio vrlo prihvatljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, i Rusija je u odnosu na EURO uvelike izmijenila sastav, novi izbornik Valerij Karpin je pomladio sastav koji je izgledao vrlo neuigrano te je velikim dijelom susreta izgledalo kako su oba sastava zadovoljna bodom. Takav pristup donio je siromašnu predstavu bez pogodaka.

Uoči utakmice, na zagrijavanju je Gvardiol osjetio zatezanje u mišiću. Dalić je odmah reagirao i ubacio u prvih 11 Duju Ćaleta Cara, ali problem kod njega je bio taj da ove sezone niti jednu minutu nije odigrao za Marseille. Zato i nije izdržao do kraja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom dijelu svega 5 prekršaja

Sdo posljednjih pet minuta prvog poluvremena susret na Lužnikiju je ličio na prijateljsku utakmicu, a ne na susret najvećih konkurenata za prvo mjesto u skupini koje izravno vodi na SP. Dokaz tomu je i podatak kako je tijekom svih prvih 45 minuta napravljeno svega pet prekršaja. U tih prvih 40 minuta tek je Rusija uputila jedan opasan udarac prema hrvatskom golu, u 15. minuti se mladi 18-godišnji debitant Zaharjan izborio za udarac sa 15-ak metara iskosa s lijeve strane, no Livaković je vršcima prstiju odbio loptu u korner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se iz letargije probudila u samoj završnici prvog poluvremena te u razdoblju od 39. do 43. minute stvorila tri izgledne situacije, ali niti iz jedne nije uspjela poentirati.

Vatreni završetak prvog dijela

Prvo je u 39. minuti Sosa uputio dobar centaršut s lijeve strane, ali Karavajev je omeo Pašalića u skoku pa je izostala konkretna završnica. Samo minutu potom uslijedio je trenutak genijalnosti Kovačića koji se probio kroz trojicu suparničkih igrača i fenomenalno okomitom loptom proigrao Kramarića, no vratar Guilherme je pravovremeno istrčao sa svojih vrata te desetinku sekunde ranije stigao do lopte od našeg napadača i otklonio neminovan pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti akcija u 43. minuti kada je Juranović ubacio s desne strane za Vlašića koji je glavom prebacio loptu na drugu vratnicu gdje je nečuvan ostao Perišić. Nažalost, kapetan "vatrenih" u ovoj utakmici vrlo je loše reagirao i odlične pozicije s pet metara pucao pored gola.

Kova podvalio Krami ali...

Još bi bolju priliku u 40. minuti imao Andrej Kramarić da je bio jedan korak brži i bliži lopti od domaćeg vratara Guilhermea, nakon sjajnog dodavanja briljantnog Matea Kovačića. No, brazilski vratar u ruskoj reprezentaciji je prvi došao do lopte i tako otklonio opasnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, najbolja prilika Rusije bio je udarac iz kaznenog prostora mladog Arsena Zahariana u 16. minuti, ali je Dominik Livaković bio spreman. Isti je igrač dobro pucao i na početku drugog poluvremena, ali je ponovno dobro reagirao Livaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivnija Rusija u nastavku utakmice

Rusija je bila aktivnija sredinom drugog poluvremena, ali nije složila niti jednu spomena vrijednu priliku pred Livakovićem, dok je u 73. minuti došao red na Kramarića da oproba svoj udarac, ali i jjegov je pokušaj bio traljav i neprecizan.

Bilo je to posljednje što je napadač Hoffenheima napravio u dvoboju jer je minutu poslije zamijenjen zajedno s Perišićem, a umjesto njih na teren je stupio dvojac iz Prve HNL Oršić i Livaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 78. minuti nije bilo potrebe za intervencijom hrvatskog vratara kad je Divejev glavom pucao malo iznad grede.

Hrvatska je na prvu priliku u drugom dijelu čekala do 82. minute, kad je sa 14 metara pucao Luka Ivanušec, ali je ruski vratar obranio to obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi u 88. imali šansu

U 88. minuti je nakon lošeg ispucavanja Lovrena Zabolotnji došao u priliku pucati iskosa s lijeve strane, ali je njegov udarac ukrotio dobro postavljeni Livaković.

U drugoj minuti sučevog dodatka Mateo Kovačić je u slalomu ušao u kazneni prostor s lijeve strane, pucao lijevom nogom i gađao suprotan kut, ali je lopta prošla pokraj vratnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeću utakmicu Hrvatske će odigrati u Bratislavi kod Slovačke, u subotu, 4. rujna, s početkom u 20.45 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je utakmica.

92' - Kovaaačiiiićććć... Kako je Mateo genijalac zavrnuo loptu pored dvojice. Kako je to Mateo izveo, prima se tamo za glavu, Rusi su zanijemili. Ma što nisu zanijemili do kraja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Igrat će se još 4 minute.

89' - Opasno živimo, Rusi pritišću.

88' - Marko Livaja pokušao je sad glavom, prekratak je bio.

85' - Livaja prijeti. Nabrijan je Marko, odmah daje do znanja da je spreman i raspoložen.

84' - Mile Škorić ulazi u igru umjesto Ćaleta Cara.

Image
Foto: Profimedia

Perišić je pokušavao ali nije uspio ugroziti Ruse.

83' - Pao je na travnjak Duje Ćaleta Car, ne može nastaviti. Prije toga, Juranović je zaprijetio. Ajmo, idemo, dajte zadnje atome snage. Lovren je pokazao da treba izvršiti zamjenu.

82' - Odlična šansa Luke Ivanušeca, lukavo je Luka pokušao zavući s nekih 12 metara. Nije se dao iznenaditi ruski vratar.

75' - Odmah Luka Ivanušev prijeti, dinamičan je energičan, pokušaj ubacivanja, spasili su se Rusi. Ajmo sad, idemo Hrvatska!

74' - Kramarić i Perišić izlaze, Oršić na poziciju Perišića a Livaja na poziciju Kramarića.

73' - Ulaze Livaja i Oršić. Spremni su za ulazak.

69' - Spremaju se dvije izmjene. Iskusni nogometaš Valencije Čerišev ide unutra, Zakharjan izlazi van. Ivanušec mijenja Pašalića kod Hrvatske.

Image
Foto: Profimedia

Duje Ćaleta Car požrtvovno u borbi za loptom u Moskvi protiv Rusije, u 4. kolu kvalifikacija za SP u skupine H

65' - Uzdrmana je Hrvatska, Rusija napada, opet je u šansi bio Zakharjan. Hrvatska obrana ima problema, ubacuju se Rusi među linije i rade probleme.

63' - Hej, pa kako se to može dopustiti? Juranović je ostao na širokom prostoru, Ionov je imao šansu. Skoro, zamalo... Ne, zaleđe ipak ali složio nam je Ionov paniku.

62' - Prostor između linija maksimalno je smanjen, nogometaši Valerija Karpina

61' - Ubačaj Brozovića s nekih 24 metra iz kosa s desne strane, oštro u kazneni prostor, čisto to obrana Rusije. Imamo dalje napad.

57' - Rusi kombiniraju na svojoj desnoj strani, Borna Sosa se bori. Dobro Borna igra.

52' - Dobro se Hrvatska brani, u napadu uglavnom pokušavamo probiti tu prvu liniju. Rusi su definitivno bolje krenuli u nastavku, ali odlično su se obranili hrvatski reprezentativci. Vlašić je pucao, to je dobra vijest.

Image
Foto: Profimedia

Juranović se trudi, ima puno posla u oba smjera.

46' - Uff, bravo za Livakovića. Ponovno prijeti taj mladi 18-godišnjak, Pašalić je naletio a Zakharjan tukao. Drugi put mu brani udarac Livaković. Upravo je on imao dvije najopasnije šanse Rusije.

46' - Počinje drugo poluvrijeme. Karpin je ubacio Zabolotny umjesto Mirančuka.

47' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Hrvatska je krajem prvog dijela imala tri šanse, Rusi su bili pomalo izgubljeni ali nisu hrvatski nogometaši uspjeli zabiti. Šteta ali veseli da se vratila boja u igru Vatrenih.

45' - Igrat će se još jedna minuta.

44' - Još jedna šansa Hrvatske, ide to u blik, fijuknulo je, Nikola Vlašić je tukao nakon kornera iz odlične pozicije, blokirali su to Rusi. Boksačkim riječnikom, dobili smo na bodove prvi dio utakmice zbog završnice.

43' - Jaoooo Perija, Juranović je iz samog kuta ubacio Perišiću kojeg kao da je lopta iznenadila, odlazi to pored gola. Veseli igra Hrvatske posljednjih minuta. To se traži, "pa golovi su nama ipak draži" nego Rusima. Osjeti se sad mala nesigurnost u ruskoj obrani.

40' - Kakva lopta Matea Kovačića, kakav čudesan prodor Kovačića i lopta onako majstorska u dubinu, ali Kramarić je na koračić bio prekratak, Huilherme je to stigao i ispucao daleko.

38' - Perišić je pokušao ubaciti ali gusto je u obrani Rusije. Prava šahovska partija, kao da je izbornicima obaju reprezentacija najbitnije da se ne izgubi.

35' - Žuti karton za Rusiju, prvi uopće na utakmici. Barinov je srušio Brozovića u trku.

31' - Rusi dosta gusto stoje u veznom redu i odmah napadaju kad izgube loptu.

Image
Foto: Profimedia

Vlašić vodi bitku na travnjaku protiv ruskih igrača koje poznaje, jer je do utorka bio igrač CSKA. Sad je West Hama

25' - Hrvatska ima posjed ali što to vrijedi kad nema dominaciju u igri. Ljuti Zlatka Dalića dekoncentracija hrvatske obrane, već treću loptu bacaju u blato. To malo muči.

22' - Hrvatska još nije imala konkretan pokušaj, osim onog Perišića ali on je bio blokiran kao i Sose, ali to je bilo onako, napola. Vrlo gusto i disciplinirano stoje Rusi između Perišića i Vlašića.

15' - Kakva prilika za Rusiju, ovo je fijuknulo iznad Livakovićevih vrata. Uf, srećom ništa. Vršcima prstiju Livaković je to skinuo, pokazuje usporena snimka. Juranoviću je pobjegao Zakharjan i izborio se za poziciju na desnoj strani, pa se nakon toga izbacio u dobru priliku. Ništa nema od toga ali neka bude ozbiljno upozorenje.

12' - Borna Sosa je ubacio s lijeve strane, ali ubačaj nije rezultirao golom. Duje Ćaleta Car je bio u skoku ali bez uspjeha.

11' - Perišić je pucao, Fernandes je blokirao negdje na 10 metara od gola. Korner za Hrvatsku.

5' - Juranović i Vlašić su pokušali stvoriti višak na desnoj strani, ali lopta je u autu. Imamo napad još uvijek.

3' - Prvi prijete Rusi. Izborili su korner. Obranila se Hrvatska na kraju.

Image
Foto: Profimedia

Na Lužnikiju, mjestu velike hrvatske sreće na SP-u, pušteno je 20 000 navijača.

1' - Duje Ćaleta-Car jedini nema niti jednu minutu odigranu ove sezone od hrvatskih udarnih 11 u ovom dvoboju.

1' - Počela je utakmica na Lužnikiju, sretno Hrvatska! Vatreni imaju prvi posjed.

20.43 - Inače, svoj 105. nastup u dresu reprezentacije Hrvatske upisat će najbolji igrač Vatrenih na Euru Ivan Perišić, koji će četvrti put u karijeri biti kapetan hrvatske nogometne reprezentacije. Perišić će u Moskvi iza sebe ostaviti legendarnog asa Ivicu Olića, koji je za Hrvatsku igrao 104 puta, te će po broju nastupa dostići nekadašnjeg reprezentativnog ratnika Josipa Šimunića. Uskoro će Perišić i do četvrtog mjesta na ljestvici svih vremena, jer je Rakitić reprezentativnu karijeru okončao sa 104 nastupa za izabranu vrstu.

20.41 - Na redu je himna Ruske federacije.

20.40 - Slijede himne. Ustanite dragi Hrvati i stavite ruku na srce, svira se Lijepa naša.

20.31 - Službeni HNS javlja kako je Gvardiol prilikom zagrijavanja osjetio zatezanje i Dalić nije htio ništa riskirati, te je ubacio Duju Ćaleta Cara. Želimo našem Duji sreću, ne samo njemu nego čitavoj reprezentaciji, a Gvardiolu da se što prije oporavi.

20.29 - Pašalić na Lukinom mjestu i Sosa na lijevom beku su iznenađenja: "Je, mislim da smo stavili u ovom trenutku sastav s igračima koji non stop igraju, koji su u formi, kojima nije trebalo puno da se prilagode. Napast visoko i nametnut se od početka je ideja. Želimo biti od prve minute agresivni, nećemo čekati", kazao je Dalićev pomoćnik Vedran Ćorluka za Novu TV.

20.18 - Zanimljivo, Zlatko Dalić na Lukino mjesto stavio je Pašalića, dok će mu pomagati i Kovačić i Brozović. Hrvatska će igrati u 4-2-3-1 formaciji.

20.04 - Sosa i Gvardiol na prirodnoj poziciji stopera, tandem iz U-21 Hrvatske, po prvi će put zajedno startati u obrani za Vatrene. Sosa lijevo, Gvardiol kao partner Lovrenu, vidjet ćemo kako će momci reagirati. Svoj debi osim Sose čeka i Nikola Moro, nekadašnji kapetan mlade reprezentacije Hrvatske.

19.38 - Zlatko Dalić na raspolaganju ima samo sedam igrača (27 utakmica za reprezentaciju, 15 golova kombinirano gledajući svih sedam) koji su bili na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i uzeli to povijesno srebro za hrvatski nogomet. Na popisu su još kapetan Luka Modrić i Domagoj Vida, ali oni neće igrati večeras.

19.27 - Sad je i službeno.

RUSIJA: Guilherme - Fernandes, Diveev, Džikja, Karavaev - Kuzjajaev, Barinov, Golovin - Ionov, Zakharijan - Mirančuk

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Kovačić, Brozović - Vlašić, Pašalić, Perišić - Kramarić

18.59 - Eto šanse za Bornu Sosu, eto mu debija u dresu Hrvatske. Borna Sosa se posuo pepelom, ispričao, a izbornik je održao svoju riječ. Rekao je kako mu vrata reprezentacije nisu zatvorena i bacio ga u vatru od prve minute. Čekamo još samo službenu potvrdu.

18.47 - Procurio je sastav Vatrenih. Hrvatska obrana po prvi put će zaigrati u današnjem sastavu s Bornom Sosom umjesto Borne Barišića, dok u veznom redu i napadačkoj liniji neće biti toliko promjena. Opet, Dalić je uvjeren da ova momčad može srušiti Ruse.

Najava

Rusija, Slovačka 4. rujna u Bratislavi i Slovenija u Splitu 7. rujna. To su tri utakmice koje će hrvatska nogometna reprezentacija odigrati u šest dana. Naporan i zahtjevan kvalifikacijski period, najteži. I sam je Zlatko Dalić to rekao u ponedjeljak na presici, nakon dolaska u Moskvu, na mjesto velike hrvatske sreće.

'Lijepo je doći na Lužniki'

"Ove tri utakmice su najteži dio ovog ciklusa. Nama je uvijek najvažnija sljedeća utakmica. Sve misli su usmjerene na Rusiju, a nakon toga ćemo razmišljati o Slovačkoj i Sloveniji. Iskreno, mislim da nam je Rusija najveći konkurent, najveći favorit uz nas da bude prva u grupi. Ova utakmica neće biti presudna, neće biti odlučujuća, ali treba skupljati bodove i za to je već šansa sutra", naglasio je Zlatko Dalić i priznao:

"Lijepo je doći ovdje i prisjetiti se svega što je bilo, ali naš novi zadatak je ova kvalifikacijska utakmica, fokusirani smo samo na novi dvoboj s Rusijom".

Kramarić u špici, Gvardiol s Lovrenom, Pašalić ispred Kove i Broza?

Rusija je, kao i Hrvatska, u tri utakmice skupila šest bodova, izgubila je od Slovačke, dobila Maltu i Sloveniju. Ovo je, k tome, malo drugačija Rusija od one koju smo izbacili u četvrtfinalu SP-a. Nema Luke Modrića i Domagoja Vide, na popisu se ovog puta nisu našli Petković i Vrsaljko a Rebić je u očekivanoj kazni. Veseli što je Hrvatska ne poražena u posljednja 4 okršaja s Rusijom...

Prema nekim špekulacijama, Gvardiol bi trebao početi u paru s Lovrenom, a na bekovima se očekuju Barišić i Juranović.

Mario Pašalić mogao bi biti Dalićev jocker ispred Kovačića i Brozovića, a iza Perišića lijevo na krilu, Kramarića u špici i Vlašića desno. Na golu će biti Livaković. Kovačić i Brozović morat će Luku pokušati zamijeniti u tandemu. Pojedinačno oni ipak nisu taj kalibar...

'Luku baš ne možemo zamijeniti jednim igračem'

"Mislim da mi Luku baš ne možemo zamijeniti jednim igračem, već svi drugi moraju preuzeti više odgovornosti u igri. Bit će nam teško bez Luke i njegove pomoći koju nam daje, ali na to se moramo privikavati. Tu stariji igrači poput Perišića, Lovrena ili Brozovića moraju najviše 'povući', neće Luka vječno biti tu. Vjerujem da ćemo ga zamijeniti kao momčad, njega ne možemo mijenjati 'figura za figuru'", istaknuo je Zlatko Dalić i prokomentirao Rusiju.

"Karpin ima drugačije stil igre, on traži pas igru. Igrat će 4-3-3, pripremili smo se na to".

Za spomenuti kako utakmicu možete gledati od 20 i 45 na Novoj TV.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo