[VIDEO] DALIĆ OBJAVIO POPIS ZA DOHU: / Zbog situacije u kojoj se našao povukao jedini mogući potez koji je mogao

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nikada toliko igrača nije dobilo pretpozive

9.3.2020.
11:08
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije ZlatkoDalić objavio je popis kandidata za pripremni turnir "Vatrenih" u Dohi koncem ožujka, poručivši kako se nada da neće biti otkazivanja turnira zbog epidemije koronavirusa.

Uz svjetske doprvake, reprezentaciju Hrvatske, na turniru će nastupiti svjetska bronca i trenutno vodeća momčad svijeta prema Fifi, Belgija, potom europski prvak Portugal, te Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored turnira unaprijed je određen pa će Hrvatska 26. ožujka odmjeriti snage sa Švicarskom, dok će 30. ožujka igrati protiv Portugala.

Dalić je pozvao 23 igrača, dok je devet igrača dobilo pretpozive. Na popisu su i četiri "Talijana" (Marcelo Brozović, Ante Rebić, Mario Pašalić i Milan Badelj) premda je upitno hoće li oni putovati u Dohu. Naime, katarske vlasti odredile su obveznu karantenu od 14 dana za sve putnike koji dolaze iz Italije ili su u njoj boravili u protekla dva tjedna. Tu nema nikakve iznimke, pa niti za sportaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za dva tjedna bi trebali putovati u Katar i igrati dvije kvalitetne utakmice. Iskreno se nadam da neće biti otkazivanja, ali pratimo tijek situacije. Na popisu je iznimni veći broj igrača da možemo biti spremni, ako se dogodi nešto neočekivano," istaknuo je izbornik Zlatko Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemija koronavirusa, koji je dosad usmrtio više od 3.600 ljudi, utjecao je na otkazivanje, odgađanja ili mijenjanje brojnih sportskih priredbi diljem svijeta. Prema posljednjim informacijama nogometni turnir "Qatar Airways" u Dohi, na kojem će nastupiti i hrvatska reprezentacija, za sada nije pod upitnikom.

"Mi se pripremamo kao da će sve biti OK, nadam se da će svi igrači biti na raspolaganju, ako neće biti, onda ćemo reagirati." dodao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić ima dobre kontakte u tom dijelu svijeta, uostalom vodio je klubove u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i dobro je upoznat s tamošnjom situacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednje kolo je igrano u Saudijskij Arabiji bez gledatelja. Iskreno nema nekih novosti, no situacija se stalno mijenja. Ponavljam, radimo kao da će sve biti u redu."

Izbornik je otkrio što očekuje od turnira u Dohi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isprobat ćemo neke sustave, najvažnije da su svi zdravi. Moramo koristiti svaki trenutak i bilo bi mi žao da se turnir ne održi. Moj plan je da damo svima šansu da igramo, da dobiju minute i da se ponovno okupimo, da vidimo igrače i u kakvom su stanju. Nemamo puno vremena ni kasnije i moramo sve iskoristiti."

Zadovoljan je što dio igrača u posljednje vrijeme ima veću minutažu, dodavši kako neće previše odstupati od svojih principa i igrača koji su iznijeli kvalifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo bolju situaciju s minutažom igrača, međutim na to ne možemo utjecati. Dva mjeseca su do EP-a i bitno je da su do kraja svibnja svi zdravi. Nekima mogu progledati kroz prste manju minutažu, ali ne mogu svima, posebno mlađima. Imamo igrača koji se nameću, to je dobro za budućnost. Neću previše odstupati od svojih principa i igrača koji su iznijeli kvalifikacije," poručio je na kraju.

Popis igrača:

Vratari: Dominik Livaković (Dinamo), Lovre Kalinić (Toulouse), Simon Sluga (Luton Town)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braniči: Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Liverpool), Tin Jedvaj (Augsburg), Mile Škorić (Osijek), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Borna Barišić (Rangers), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Dario Melnjak (Rizespor)

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Milan Badelj (Fiorentina), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Mario Pašalić (Atalanta)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadači: Ivan Perišić (Bayern), Ante Rebić (Milan), Josip Brekalo (Wolfsburg), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo)

Pretpozivi: Ivo Grbić (Lokomotiva), Josip Juranović (Hajduk), Domagoj Bradarić (Lille), Filip Benković (Bristol City), Filip Bradarić (Celta Vigo), Marko Rog (Cagliari), Mislav Oršić (Dinamo), Mirko Marić (Osijek) i Antonio Mirko Čolak (Rijeka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

UŽIVO

11:19 - "Nadam se da ćemo za dva tjedna putovati u Katar, ali pratit ćemo tijek situacije i tako se ponašati. Tako se sad i ponašamo te smo stavili veći broj igrača na pretpozive da imamo više igrača na raspolaganju ako se što dogodi", kazao je Dalić.

"Najvažnije je da su svi igrači zdravi. Moramo koristiti da svaki trenutak i bilo bi mi jako žao da dođe do nekih promjena", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj plan je da damo svima šansu da igramo, da dobiju minute i da se ponovno okupimo, da vidimo igrače i u kakvom su stanju. Dogovor s njim je da ako ne bude branio, zamijenit ćemo ga s Grbićem. Pokušat ćemo neke sisteme i vidjeti što možemo napraviti. Nemamo puno vremena ni kasnije i moramo sve iskoristiti."

"Minutaža se popravila? Imamo bolju situaciju, ne možemo mi to mijenjati. Najvažnije da do Eura dođu svi spremni. Rekao sam da nekima mogu progledati kroz prste manje minutaže, ovim mlađima baš i ne. Imamo igrača koji se nameću, to je dobro za budućnost. Neću previše o odstupati od svojih principa i igrača koji su iznijeli kvalifikacije", završio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:18 - Stigao je Dalić. Počeo je s popisom.

11:16 - Bišćan je rekao da Brekalo nije na popisu jer je on na nivou A reprezentacije i da u situaciji kad je Perišić upitan tamo pripada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:09 - Prije Dalića pred kamere su stali Igor Bišćan i Josip Šimunić i objavili popise igrača na koje računaju u njihovim akcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:02 - Glasnogovornik je prvo progovorio o koronavirusu u te naglasio da se prati situacija iz dana u dan. Za sada su na popisu svi igrači.

"Svi stožeri naših reprezentacija su u međusobnom kontaktu s liječničkom komisijom. Izbornici će danas staviti na popis sve igrače na koje računaju, a naravno da su moguće i promjene na popisima u skladu s razvojem situacije u zemljama u kojima igraju. Situacija se prati iz dana u dan i reagirat će se po potrebi", rekao je Tomislav Pacak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:22 - Izbornik U-21 reprezentacije Igor Bišćan, predstavit će svoju listu igrača na koje računa za kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo koje Hrvatska U-21 igra u gostima protiv Škotske (27. ožujka) te kod kuće protiv Litve (31. ožujka u Puli). Izbornik U-19 reprezentacije Josip Šimunić najavit će, pak, Elitno kolo kvalifikacija za EP, koje će biti održano u Hrvatskoj (Lučko, Velika Gorica, Sesvete) od 25. do 31. ožujka, a na kojem će Hrvatska U-19 odmjeriti snage s Turskom, Portugalom i Slovačkom.

Postoji ozbilja vjerojatnost da će Dalić u Katar bez "Talijana'

Sportske novosti pišu kako će "Zlatko Dalić u ponedjeljak, bude li prema planu, objaviti popis s našim “Talijanima”, no ne bi začudilo da ponudi i alternativne igrače kojima će ići pretpozivi jer je ozbiljna vjerojatnost da će u Katar morati bez njih. Stalno je zvao Rebića, Brozovića, Pašalića i Badelja, a često i Roga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus i uvedene mjere kumuju situaciji

Koronavirus i posebne mjere koje su zbog epidemije uvedene, naime, kumuju tome. Ozbiljno je navedeno uzdrmalo normalne nogometne aktivnosti, formalnosti i planove, ne samo u zemljama gdje je epidemija najveća poput Kine ili, u Europi, najvećeg žarišta Italije, nego i drugdje u svijetu.

Image
Image

15.11.2019., Rijeka - Konferencija za medije hrvatske nogometne reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice sa Slovackom. Izbornik Zlatko Dalic. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

"Svi putnici koji u Katar slijeću iz Italije ili su u zadnja dva tjedna boravili u Italiji moraju ići u karantenu 14 dana, neovisno o tome koje im je zanimanje. Tu nema iznimke ni za koga, pa ni za sportaše", poručili su iz hrvatskog veleposlanstva za SN. To bi značilo da pola momčadi Vatrenih neće nastupiti u Dohi. Više o tome možete pročitati - OVDJE.

Nogometaši ne mogu u izolaciju čak i da žele

Jasno je kako nogometaši ne mogu u izolaciju čak i da žele, jer za to bi trebali u Dohu doći već ovog ponedjeljka, 9. ožujka, ili samo dan-dva kasnije, da bi prošli kroz karantenu i mogli igrati 26. ožujka. Prije svega, zato što su u klubovima koji ih ne bi pustili tako dugo, a i sportaši neće prekinuti redovne treninge na dva tjedna.

Što će biti s turnirom?

Dakle, postavlja se pitanje što će biti s turnirom? Hoće li Katarani ipak napraviti iznimku i dopustiti nogometašima Hrvatske, Portugala, Belgije i Švicarske iz Serie A ulazak u Dohu bez karantene, a među njima je i najveća zvijezda turnira Cristiano Ronaldo, ili će ostati čvrsti da nema prolaza ni za koga tko je bio u Italiji te će se nacionalne vrste morati odreći njihovih usluga?

Na potezu su Katarani, iako je jasno kakva su pravila. Ipak, ne radi se o SP-u nego o prijateljskom turniru koji, doduše, donosi marketinšku i svaju drugu zaradu, te globalnu promociju zemlje koja je plodno tlo za izbiljne poslovnjake diljem svijeta. Znači, nije samo nogomet u pitanju, nego i - novac!


Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo