DINAMO - HAJDUK 4-1 / 'Zagrebački plavi' spektakularno preokrenuli u tri minute, pa potopili 'majstora s mora': Ludi 100. derbi

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Dinamo je pobijedio Hajduk u prvom derbiju HNL-a ove sezone. Bio je ovo i stoti derbi u HNL-u Dinama i Hajduka

13.8.2022.
20:01
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

5. kolo HNL-a

Mjesto održavanja utakmice: Stadion Maksimir (Zagreb)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 21.05

Gledatelja: 14 031

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DINAMO - HAJDUK 4-1

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, B.Šutalo, Perić, Ljubičić - Ademi, Mišić - Ivanušec, Baturina, Špikić - Petković

Hajduk (3-4-1-2): L. Kalinić - Borevković, Simić, Awaziem - Lovrencsics, Atanasov, Grgić, Čolina - Krovinović - Livaja, Biuk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Dinama s uvjerljivih su 4-1 svladali u subotu navečer Hajduk u stotom dvoboju ove dvije momčadi u Hrvatskoj nogometnoj ligi, koja je u subotu odigrana pred 14.000 gledatelja na stadionu Maksimir.

Image
SVIJET PLAVIH /

'Čačića mazi rezultat, a rezultat je taj koji drži trenera na životu. Dinamo nema igru. Nije mi jasno zašto to Čačić radi, a posebno mu zamjeram jedno'

Image
SVIJET PLAVIH /

'Čačića mazi rezultat, a rezultat je taj koji drži trenera na životu. Dinamo nema igru. Nije mi jasno zašto to Čačić radi, a posebno mu zamjeram jedno'

Atanasov zabio golčinu s više od 25 metara

Hajduk je poveo golom u posljednjoj minuti prvog poluvremena kad je Jani Atanasov s više od 25 metara pogodio gornji desni kut Dinamovog gola. Izjednačujući pogodak za Dinamo postigao je Martin Baturina u 61. minuti preciznim udarcem sa 16 metara. Samo tri minute poslije preokret i vodstvo Dinamu donio je Arijan Ademi pogotkom glavom. U 84. minuti za 3-1 Dinama pogodio je Amer Gojak. Konačnih 4-1 u prvoj minuti sučevog dodatka postavio je Mislav Oršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni prvak je ovom pobjedom povećao svoju prednost na vrhu ljestvice jer iz pet nastupa ima 13 bodova, sedam više od Hajduka, Lokomotive i Šibenika, ali Splićani imaju dvije utakmice manje.

Uzbudljiva utakmica

Dinamo je dominirao terenom u prvom poluvremenu, imao gotovo tri četvrtine vremena loptu u svojim nogama, imao više udaraca na gol (9-3) i unutar okvira (5-2), ali je Hajduk na odmor otišao s golom prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani su imali i prvu veliku priliku na derbiju, kad je Marko Livaja odličnom loptom izbacio Stipu Biuka, a ovaj je s Boškom Šutalom na leđima uspio izboriti poziciju za šut, međutim Dominik Livaković je uspio obraniti taj udarac.

U sljedećih 30 minuta prvog poluvremena sve je bilo u znaku domaće momčadi, a "krivci" za to što Dinamo nije postigao barem jedan pogodak bili su Hajdukov kapetan Lovre Kalinić, vratnica i centimetarsko zaleđe koje je detektirano VAR tehnologijom u 21. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se Dario Špikić našao u kaznenom prostoru nakon odlične duge lopte Luke Ivanušeca i sa sedam metara poslao loptu u mrežu. Pomoćni sudac je podigao zastavicu, a VAR soba potvrdila da se radilo o zaleđu.

U 26. minuti je dalekometnim udarcem Josip Mišić pokušao iznenaditi Kalinića, ali je Hajdukov kapetan bio u istoj formi kakvu je pokazao u utakmici Superkupa odigranoj na istom stadionu u srpnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić odlično branio, ali popio 4 komada

Dvije minute poslije Dinamo su ponovno centimetri dijelili od pogotka. Po lijevoj strani je prošao Ivanušec i ubacio oštru prizemnu loptu pred Hajdukov gol. Prvi je na lopti bio branič gostiju David Čolina i u pokušaju da izbaci loptu pogodio je vratnicu. Na odbijenoj lopti prvi je bio Martin Baturina, ali je njegov udarac glavom sa osam metara Kalinić obranio.

U 34. minuti je sam pred Kalinića izašao Bruno Petković, prebacio ga, ali je lopta odsjela na gredi. No, i da je Petković pogodio mrežu, pogodak ne bi bio priznat, jer je Dinamov napadač bio u zaleđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj prvog poluvremena Kalinićeve dlanove je zagrijao i Boško Šutalo udarcem s više od 30 metara, ali je Hajdukov kapetan još jednom obranio svoju mrežu.

I kad se činilo da će momčadi u svlačionicu otići u rezultatskoj ravnoteži, Hajduk je došao do pogotka. Marka Livaju dvojica Dinamovih nogometaša nisu uspjeli srušiti oko sredine terena, onda je najbolji Hajdukov igrač proslijedio loptu do Janija Atanasova, a makedonski veznjak je s više od 25 metara snažno opalio i pogodio gornji desni kut Dinamovog gola. Livaković se ispružio, ali udarac je bio presnažan i vrlo precizan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valdas Damrauskas sigurno nije mogao biti zadovoljan igrom svoje momčadi, ali rezultat mu je išao na ruku. Ante Čačić je mogao biti zadovoljan igrom, ali ne i realizacijom. Dinamov trener je zadovoljstvo igrom svoje momčadi pokazao i činjenicom da na poluvremenu nije napravio nijednu zamjenu.

I već u prvom ozbiljnom napadu u drugom dijelu Dinamo je mogao izjednačiti. No, nakon ubačaja Ristovskog usamljeni Arijan Ademi je sa sedam metara pucao glavom ravno u Kalinića. Pokušavali su i Ivanušec i Mišić, ali rezultat se nije mijenjao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 60 minuta Dambrauskas je povukao prve poteze. Izvukao je Atanasova i Čolinu, a ubacio Vukovića i Melnjaka. U sljedećem napadu Dinamo je izjednačio.

Lopta je došla do Petkovića u kaznenom prostoru, a on ju je vratio na 16 metara, gdje je u naletu bio mladi Martin Baturina i preciznim udarcem pogodio gornji desni kut vrata, gotovo isto mjesto koje je pogodio Atanasov za vodstvo Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sreća u 70. pomazila Dinamo

Tri minute poslije Dinamo je poveo, a kapetan "plavih" je konačno iz sebe mogao izbaciti nakupljene frustracije zbog brojnih neiskorištenih prilika u posljednjih nekoliko nastupa. Baturina je sudjelovao i u ovoj akciji, izbacio na desnom boku Darija Špikića koji je ubacio na visinu peterca, gdje je neometan bio Ademi i glavom poslao loptu u mrežu. Kalinić je loptu dirao, ali je nije uspio zaustaviti.

Hajduk se tek nakon vodećeg Dinamovog pogotka pokrenuo i počeo aktivnije tražiti put do izjednačenja kojem je bio blizu u dva navrata. U 66. minuti je Marko Livaja ostao sam na 18 metara, pucao snažno, ali i ravno u Livakovića koji je to uspio ukrotiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 70. minuti sreća je pomazila Dinamo. Po lijevoj strani probio se Dario Melnjak, ubacio oštru loptu u peterac koju je Livaković uspio malo skrenuti i odbiti u Livajinu nogu koji je uklizao. Lopta se od Livaje odbila i otišla preko grede.

Čačić pogodio s izmjenama

U 76. minuti je Čačić posegnuo za prvim zamjenama, ušli su Oršić i Gojak, a izašli Špikić i Ademi. Osam minuta poslije Amer Gojak je zapečatio Dinamovu pobjedu. Probio se po desnoj strani Stefan Ristovski, vratio povratnu loptu na rub kaznenog prostora, gdje ju je prihvatio Gojak, došao do 14 metara i onda pogodio donji desni kut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačnih 4-1 postavio je Mislav Oršić u prvoj minuti sučevog dodatka. Po desnoj strani je prošao Luka Ivanušec, ubacio u sredinu prema Oršiću, koji je gađao s ruba kaznenog prostora, a lopta je na putu prema golu pogodila Borevkovića, promijenila smjer i prevarila Kalinića.

Utakmicu na Maksimiru sudio je Dario Bel iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj utakmici subotnjeg programa Gorica je kao domaćin svladala Lokomotivu sa 3-2. Za Goričane su strijelci bili Kalik (61-11m), Fruk (66) i Cruz (79), a za Lokomotivu su golove postigli Vasilj (9) i Tuci (84).

Strijelci: 0-1 Jani Atanasov (45+3), 1-1 Martin Baturina (61), 2-1 Arijan Ademi (64), 3-1 Amer Gojak (84), 4-1 Mislav Oršić (90+1)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNL - 5. kolo
Gorica - Lokomotiva 3-2 (Kalik 61-11m, Fruk 66, Cruz 79 / Vasilj 9, Tuci 84)
Dinamo - Hajduk 4-1 (Baturina 61, Ademi 64, Gojak 84, Oršić 90+1 / Atanasov 45+3)

Osijek - Varaždin (ned, 18.55)
Rijeka - Slaven B. (ned, 21.00)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odigrano u petak:
Šibenik - Istra 1961 0-0

Ljestvica

  1. Dinamo 5 4 1 0 17-6 13
  2. Hajduk 3 2 0 1 5-4 6
  3. Lokomotiva 5 2 0 3 10-10 6
  4. Šibenik 5 1 3 1 2-2 6
  5. Gorica 4 1 2 1 5-5 5
  6. Slaven Belupo 4 1 2 1 2-5 5
  7. Osijek 4 1 1 2 3-4 4
  8. Rijeka 3 1 1 1 3-4 4
  9. Varaždin 4 1 1 2 3-5 4
  10. Istra 1961 5 1 1 3 3-8 4

GOTOVA JE UTAKMICA

91' - GOOOL - Mislav Oršić postavlja 4-1 za Dinamo.

90' - Igrat će se još tri minute.

85' - GOOOL - Amer Gojak zabija za 3-1. Kakva sad sreća na tribinama.

81' - Nikola Kalinić ulazi, Biuk izlazi. Nakon više od mjesec dana opet je Nikola u akciji Ozlijedio se baš u Superkup utakmici na Maksimiru u srpnju.

78' - Bakljada Boysa sad na Sjeveru. Dimi se iza Livakovićevog gola.

76' - Oršić ulazi, Špikić izlazi. Gojak isto ulazi umjesto kapetana Dinama Ademija.

72' - Dinamo sad ima inicijativu, Hajduk se brani. Golovi su ih napunili samopouzdanjem.

70' - Kakva obrana Livakovića. Prošao je Melnjak pokraj Ristovskog, ubacio, a Livaja malo skrenuo loptu. Odlazi to iznad gola.

64' - GOOOL - Kapetan Plavih Arijan Ademi postiže pogodak za 2-1 Dinama.

61' - GOOOL - Martin Baturina odapeo je i zabio sa 16 metara za ludnicu na stadionu. Awaziem je pogriješio.

60' - Lovrencics izlazi iz igre, ulazi Mikanović. Vuković ulazi, kao i Melnjak. Čolina je izašao, kao i Atanasov.

49' - Dinamo je krenuo agresivno. Nemaju što čekati, moraju napasti.

48' - Lovre Kalinić brani pokušaj Ademija glavom s pet metara. Kakva obrana Kalinića...

46' - Počinje nastavak.

45'+3 - Gotovo je prvo poluvrijeme.

47' - GOOOOL - Atanasov je potegao iz daljine i zabio. Kakav gol. Inače, ovo je stoti gol Bijelih u derbijima.

45' - Igrat će se tri minute nadoknade.

45' - Još jedan pokušaj Plavih. Obrana Kalinića.

44' - Dinamo ima 3 pokušaja u okvir gola, Hajduk 1.

40' - Pet minuta je ostalo do kraja.

39' - Nije bilo sad opasnosti za Kalinića. Dinamo je pokušao ugroziti Bijele.

36' - Hajduk pokušava brzim dodavanjima stvarati brzu tranziciju prema naprijed.

35' - Greda nakon loba Petkovića s nekih 8 metara s desne strane blago iz kosa, ali zaleđe (debelo) se i njemu svira. Uzbudljivo je na Maksimiru u ovim trenucima.

29' - Boško Šutalo i Ademi pritisnuli su Grgića uz korner zastavicu. Borba za loptom je žestoka.

27' - Grgić za Biuka brzo, ali uzimaju loptu dinamovci i onda kreću odmah naprijed. Brza tranzicija, lopta je došla do Ivanušeca koji u naletu s lijeve strane ubacuje u peterac oštro, ali Čolina to zahvaća i pogađa stativu, da bi Kalinić odlično skinuo iz odbijanca pokušaj Petkovića glavom. Kakva situacija sad.

26' - Mišić je tukao fantastično, obranio je to Kalinić.

24' - 70% je lopta u nogama dinamovcima, 30% hajdukovcima. Dva pokušaja Hajduka, jedan poništen gol Dinamu.

23' - Nema ništa od pogotka. Napad je za Hajduk.

21' - Poništen je Špikićev gol, zaleđe. Eruptirale su tribine na trenutak. Ostaje 0-0. Ne, ipak će VAR soba imati provjeru. Povlače se linije sad. U svakom slučaju je rubno. Traži sad Ristovski podršku zapadne tribine.

19' - Hajduk igra u 5-3-2 formaciji kad se brani. Ivanušec je oprobao udarac, ali ništa od toga.

15' - Kakva obrana Livakovića, skinuo je Biuku zicer.

10' - Traže igrači Bijelih igranje rukom, Atanasov je bio u akciji. Zaustavlja sudac ugru, VAR soba je na potezu.

7' - Početak je sezone, ali ovo je bitna utakmica za obje momčadi.

3' - Po jedan napad sa svake strane, nitko još nije došao ni do suparničkih 16 metara.

1' - Počela je utakmica. "Ubij tovara, čuje se s tribina". Hajduk u stotom derbiju HNL-a kreće prvi s centra.

21.02 - Evo nam i igrača.

21.02 - Tri minute je do službenog početka utakmice. Lijepo su ispunjene tribine. Rasprodane su pojedinačne ulaznice za Sjever i Zapad dolje, a 1340 navijača Hajduka je na Maksimiru.

20.05 - Evo nam i sastava Dinama.

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, B.Šutalo, Perić, Ljubičić - Ademi, Mišić - Ivanušec, Baturina, Špikić - Petković

19.45 - Došao je sastav Hajduka. Prema najavama...

Hajduk (3-4-1-2): Kalinić - Borevković, Awaziem, Simić - Lovrencsics, Grgić, Atanasov, Čolina - Krovinović - Biuk, Livaja

18.59 - Na Maksimiru će danas u derbiju zaigrati nešto manje od 150 milijuna eura, na koliko je Transfermarkt procijenio ukupnu vrijednost plave i bijele svlačionice. Dinamova je momčad procijenjena na ukupno 99,5 milijuna eura, a Hajdukova na 44,5 milijuna eura. 

16.25 - "Valdas Dambrauskas trebao bi večeras na Maksimiru istrčati s postavom kakva do sada nikada nije igrala zajedno", javljaju Sportske novosti. Ne dogode li se neke promjene u posljednji trenutak, Hajduk će u derbi istrčati sa sljedećih 11 igrača:

L. Kalinić - Borevković, Simić, Awaziem - Lovrencsics, Atanasov, Grgić, Čolina - Krovinović - Livaja, Biuk.

Pet je to novih igrača (Borevković, Awaziem, Lovrencsics, Atanasov i Biuk) u odnosu na postavu koja je igrala u uzvratu protiv Vitorije, ali važnije od toga je da se Dambrauskas nakon dosta vremena odlučio za postavu s tri stopera.

16.05 - Zagrebačka policija na svojim je web stranicama objavila upute za sve one koji idu na večerašnju utakmicu, kao i one koji ne idu, da znaju gdje mogu i što (ni)je blokirano.

Priopćenje ZG policije

"Ulazi u stadion Maksimir bit će otvoreni od 19.30 sati, a za gostujuće navijače u slučaju potrebe i od 19.00 sati. Stoga pozivamo posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da, ukoliko su u mogućnosti, koriste javni prijevoz radi izbjegavanja gužve. Imajte na umu posebnu regulaciju prometa koja će biti na snazi. 

Na dan odigravanja utakmice u subotu, 13. kolovoza organizator će, u suradnji s policijskim službenicima te sukladno Prethodnoj suglasnosti Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba kao i Rješenju Policijske uprave zagrebačke uspostaviti posebnu regulaciju prometa, na način da će od 6 sati za sav promet biti zatvoreno:

- parkiralište od skulpture „Bacač diska“ do zapadnog parkirališta stadiona Maksimir,
- servisna cesta od Budakove ulice i Tržnice Borongaj do Bazenskog kompleksa Svetice odnosno do zapadnog parkirališta gradskog stadiona Maksimir,
- parkiralište Tržnice Borongaj i poligon za obuku vozača osim za vozila s akreditacijom organizatora i organiziranog dolaska navijača,
- parkiralište na Hitrecovoj ulici,
- parkiralište kod Bazenskog kompleksa Svetice,
- parkiralište ispred zapadne tribine gradskog stadiona Maksimir osim za vozila s akreditacijom organizatora,
- zapadno parkiralište Ekonomskog fakulteta-Zagreb na Trgu J. F. Kennedyja. Mjere posebne regulacije prometa bit će na snazi do 24 sata.

Ulazi na stadion za goste od 19 i 30

Ulazi u stadion Maksimir za gostujuće navijače bit će otvoreni od 19.30 sati, a u slučaju potrebe (raniji dolazak, unos transparenata) i od 19.00 sati prihvat gostujućih navijača na NP Lučko i NP Zagreb-istok (za navijače s područja Slavonije) predviđen je od 17 sati, a navijači koji stignu do 18.30 sati bit će pravovremeno prepraćeni do tzv. 'sterilne zone' stadiona Maksimir. Parkiralište za gostujuće navijače organizator je osigurao na prostoru poligona za obuku vozača na Borongaju i na prostoru tržnice Borongaj.

S obzirom da je pred nama produženi vikend pred blagdan Velike Gospe kada se očekuje povećani promet prema svetištima, ali i s obzirom na broj turista, pozivamo sve navijače koji će se uputiti prema Zagrebu da dođu što ranije pred otvaranje ulaza na stadion.

14.39 - Jutros su je na Maksimiru bio dugačak red za ulaznice, Zagrepčani nekako kampanjski, u posljednji trenutak uvijek idu po ulaznice. Ni kiša nije omela sve one koji su u posljednji tren odlučili otići na utakmicu, ili jednostavno kupiti ulaznicu, a puno je takvih, skoknu i čekaju u dugom redu. Pogledajte naši galeriju dolje.

14.15 - Torcida je na putu za Zagreb, dok Bad Blue Boysi dočekuju utakmicu u svom gradu u svom stilu. Nema sumnje, očekuje nas i bitka u navijanju.

13.52 - Dobar vam dan dragi naši čitatelji Net.hr-a, nogometni fanovi, sportski zaljubljenici, fanatici Dinama i Hajduka... Večeras je pred nama vječni derbi između Dinama i Hajduka. Utakmica počinje u 21.05, a sve zanimljivosti uoči, za vrijeme i nakon utakmice pratite na našem portalu. Dan će biti uzbudljiv, stoga ostanite s nama. Donosimo vam nešto posebno.

NAJAVA

Drugi sraz u nešto više od mjesec dana jamči nešto novo. I Dinamo i Hajduk u vječni derbi ulaze s uspjesima u Europi. E, to se nije dogodilo valjda, pa ne sjećamo se od kad.

Posebna draž

U tom segmetu leži posebna draž ovog derbija. I Ante Čačić i Valdas Dambrauskas neće se braniti. I eto to spektakla.

Na Maksimiru bi trebalo biti oko 15 tisuća navijača koji bi trebali stvoriti atmosferu dostojnu prvo vječnog derbija u novoj sezoni HNL-a. Dva najjača hrvatska kluba sastali su se uoči sezone u sklopu Superkupa, koji je osvojio Dinamo nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Očekuje se vatrena atmosfera

Očekuje se da će na Hajdukovoj tribini jug biti oko 1500 navijača, koji su na raspolaganju su imali 2500 ulaznica. Kapacitet maksimirskog stadiona bez neupotrebljive istočne tribine i s krnjim jugom je oko 23.500 mjesta.

U prvom ovosezonskom derbiju, utakmici Superkupa početkom srpnja, Maksimir su pohodila 16.532 gledatelja, bit će zanimljivo vidjeti hoće li ih danas biti više, u rezultatski važnijoj utakmici, ali s terminom dublje u godišnjim odmorima. Razlika je i što ovoga puta neće biti navijačkog vlaka iz Splita prema Zagrebu, ali svejedno se očekuje dobra brojka navijača Hajduka.

Na prodajnim mjestima ispred stadiona ulaznice se mogu kupiti i na dan utakmice, a cijene su od 40 do 100 kuna.

Hajduk bio uspješniji ove sezone

Što se tiče onih nogometnih najnovijih informacija, vezanih za igru i momčadi, kao i samu utakmicu, Hajduk je bio uspješniji protivnik prošle sezone. Ostvarili su Bijeli dvije pobjede i remi u prve tri utakmice, dok je Dinamo pobijedio 3:1 u posljednjoj utakmici sezone.

Što se tiče sastava, jedino što je sigurno da Ante Čačić neće izvesti istu početnu postavu kao protiv Ludogoreca jer to nije njegov stil, ali neće moći kalkulirati jer su bodovi protiv jedinog suparnika za naslov prvaka jako vrijedni. Osim toga, Dinamo je već izgubio dva boda, dok je Hajduk maksimalan, ali Splićani su u aktualnom prvenstvu dosad samo dvaput izlazili na teren, a Zagrepčani četiri puta.

Čačićeve dvojbe

Čačić ima nekoliko dvojbi uoči derbija. Na vratima će krenuti Livaković, a sudeći prema posljednjim utakmicama, Čačić bi u obrani mogao izvesti Boška Šutala i Perića, jer je Josip Šutalo i dalje ozlijeđen.

Ristovski Ljubičić najvjerojatnije će krenuti na bokovima.

Moguća dvojba je i ona hoće li zaigrati Ivanušec ili Baturina. Tu bi se Čačić mogao osloniti na odmornijeg i iskusnijeg Ivanušeca, dok bi na krilima trebali biti Špikić Oršić. Prema posljednjoj formi, vjerujemo kako će u napadu krenuti Josip Drmić, a ne Bruno Petković.

I kod Hajduka ima dvojbi. Posljednjih nekoliko utakmica, Valdas Dambrauskas često je mijenjao obranu, ali je davao priliku novopridošlom Chidozieu Awaziemu, koji bi danas uz Borevkovića mogao početi susret. Mikanović Melnjak praktički su osigurani u prvom sastavi.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo