ARMENIJA - HRVATSKA 0-1 / Moćni Vatreni osvojili Jerevan, prekinuli 'prokletstvo' i povijesnim dosegom zasjeli na vrh grupe: Tučnjava navijača na tribinama, pojavio se i dron; 'Zovi, samo zovi'

Image
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL

Prvi put u povijesti Vatreni na Kavkazu zabili iz igre i pobijedili. Hrvatska na vrhu grupe D kvalifikacija za EP 2024. u Njemačkoj

11.9.2023.
19:51
Hrach Khachatryan/PIXSELL
VOYO logo

Kvalifikacije za odlazak na EP 2024.

Skupina D

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 18.00

Mjesto održavanja utakmice: Republički stadion u Jerevanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Armenija - Hrvatska 0-1

Armenija (3-5-2): Čančarevič - Arutiunian, Calisir, Mkrtčjan - Tiknizjan, Iwu, Dašjan, Bičahčjan, Ranos - Spertsjan, Zelarajan

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić - Modrić, Brozović, Ivanušec - Kramarić, Petković, Perišić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija danas je na Republičkom stadionu u Jerevanu, po prvi put ikad, ostvarila pobjedu. Strijelac jedinog pogotka za Hrvatsku bio je Andrej Kramarić u 13. minuti.

BKFC 50 iz Denvera ekskluzivno gledajte 23. rujna na streaming platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INCIDENT /

Pogledajte brutalnu tučnjavu na tribinama, u njoj su sudjelovali naši navijači? Jedna osoba je u bolnici

Image
INCIDENT /

Pogledajte brutalnu tučnjavu na tribinama, u njoj su sudjelovali naši navijači? Jedna osoba je u bolnici

Da budemo precizniji, Vatreni su po prvi put na Kavkazu pobijedili, ali ne samo to -nego i zabili iz igre. Na tribinama stadiona skupio se veliki broj ljudi, a u prvom dijelu došlo je i do tučnjave manjih grupa navijača domaće reprezentacije.

U tom trenutku, preletio je teren i dron s armenskom zastavom, pa je susret na kratko bio i prekinut. Ali, sve osim toga, na stadionu u Jerevanu bila je kamilica. Na stadionu je bila i grupica hrvatskih navijača. Potegnuli su više od 3000 km kako bi bili uz Vatrene - "Zovi, samo zovi", čulo se s tribina Republičkog stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je na terenu stadiona u Jerevanu igrom pokazala koliko je kvalitetnija od Armenije, a pozitivan pristup nagrađen je već u 13. minuti.

Modrić je izveo udarac iz kuta, lopta se odbijala od nekoliko igrača u kaznenom prostoru dok nije došla do usamljenog Kramarića koji ju je s dva metra usmjerio u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linijski je sudac podigao zastavicu označivši zaleđe, no nakon dvije minute pregledavanja snimke ustanovljeno je kako je lopta do Kramarića stigla odbivši se od domaćeg braniča pa je francuski sudac Turpin pokazao na centar.

U nastavku susreta Hrvatska je stvorila još niz prilika, ali što zbog nepreciznosti, a što zbog odličnih reakcija vratara Čančarevića rezultat se više nije mijenjao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska sada ima 10 bodova iz četiri susreta, isti broj bodova, ali uz susret više odigran ima i druga Turska, dok je Armenija treća sa sedam bodova iz pet susreta. U skupini su još Wales s četiri i Latvija bez bodova. Te dvije reprezentacije igrat će od 20.45 sati u Rigi.

Hrvatska će sljedeći dvoboj u kvalifikacijama imati 12. listopada kada će u Osijeku dočekati Tursku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kronološki tijek utakmice

93' - Gotova je utakmica. Bravo Vatreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Igrat će se još 3 minute.

90' - Traži Petrakov jaču atmosferu na stadionu, očekivali smo, ruku na srce - pakao, a dobili smo kamilicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87' - Niti dvadeset i peti udarac prema Armencima nije ušao u mrežu. Neće, pa neće... Zaslužili smo drugi gol.

84' - Čisti Gvardiol, bio je spreman. Armenija je sve bacila u napad. Ide i Musa u igru, Petković ide van. Pljesak za Petkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80' - Uporni su Armenci, uzbuđenje je na vrhuncu.

76' - Pokušaj Armenaca, više su se uzbudili navijači na tribinama nego što je prilika bila ozbiljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74' - Majer ulazi, Ivanušec izlazi.

73' - Staaaaniiišićuuuu sineeeeee, pa ne tamo kralju, ne tamo... Kako je ovo bilo blizu. Bio bi to prvijenac za Stanišića u reprezentaciji Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

71' - "Oj Zagoro lijepa li si, Slavonijo zlatna ti si", grmi s tribina.

69' - Krama izlazi, Pašalić ulazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

67' - Kramarić je ponovno probao šut, Čančarević to hvata. Osmi šut u okvit gola za Hrvatsku, dvadeseti jubilarni.

65' - Neće ni Ivanušeca, brani i to Čančarević. Armenci nemaju niti jedan udarac prema Livakoviću u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

62' - AJOOOOJ, IVANEEEE.... Perišić je tukao s lijeve strane iz čiste situacije, ali 33-godišnji Srbin iz Užica mu je skinuo desnom nogom. Pa, ako ima Boga i pravde, a znamo da ima, Perišić će zabiti. Mora! Zaslužio je, igrao k'o zmaj.

60' - Ovo je bilo blizu. Lijep pokušaj Kramarića s ruba šesnaest metara. Odličan, štoviše...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' - Borna Barišić je sad dobro reagirao u obrani. Digao se ritam u nastavku dvoboja.

56' - Lijepa prilika, Modrić je sjajno s centra odigrao dijagonalu. Umalo smo zabili. Korner. Perišić je krasno ostavio Kramariću, a Čančarević je to obranio. Dobio je i nezgodni udarac prepone. Morat će mu se ukazati pomoć.

Image
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL
Image
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL

54' - Petković je primio loptu i pokušao dodati Perišiću u naletu, ali ništa od toga.

53' - Imamo posjed, pletemo mrežu.

52' - Gvardiol je sad spriječio da lopta iz centaršuta dođe do napadača Armenije.

50' - Šutalo je sad intervenirao i glavom izbio loptu dalje od gola.

48' - Kružimo s loptom oko zone domaćina. Početak drugog dijela slično kao i početak utakmice. Armenci u bloku, Hrvati napadaju strpljivo.

47' - Počela je sitna kiša u Jerevanu.

46' - Počeo je nastavak.

44' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Hrvatska zasluženo vodi 1-0. Ivan Perišić bio je naš najbolji pojedinac u prvom dijelu, mogao se upisati i u strijelce pred kraj prvog dijela. Kramarić je zabio, VAR je potvrdio njegov gol 26 gol za Hrvatsku. Situacija je pod kontrolom, 67% lopta u nogama, imali smo više prilika, dominiramo.

42' - Evo nam Ivana, šteta... Moj Ivane, pobratime mio... Čančarević mu je skinuo dobar pokušaj. Korner.

45' - Rudi Buke, četvrti sudac, pokazao je još 4 minute sudačke nadoknade. Prije 12 i pol godina, Perija je debitirao u Gruziji, na Kavkazu za Hrvatsku. Kakva legenda...

43 - 65% lopta u nogama Hrvata. To se i vidi. Evo ga, jao... Kroz noge je propustio Perija Ivanušecu, ali odlazi to pored gola s nekih 11 metara. Nažalost, nije bilo preciznosti u udarcu.

41' - "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi, za te život dati. U boj, u boj, za narod svoj", čuje se s tribina, manja grupica naših navijača doputovala je u Jerevan i zdušno bodre Hrvatsku.

38' - Borna Barišić pokušao je s nekih 15 metara iz prve, ali ništa od toga, samo za statistiku. Nema veze, idemo Borna kralju, samo rokaj!

37' - Pritisak Hrvatske. Jako lijepi ulazak Ivanušeca očistio je stoper Armenije, a nakon toga nismo iz ponovnog pokušaja uspjeli zaprijetiti. Pljesak za akciju i trud u svakom slučaju.

36' - Nastavljena je utakmica.

34' - Armenija je uspostavila kontrolu igre i sad imaju više loptu u svojim nogama. Čini se kako je na tribini došlo do tučnjave između dvije manje armenskih navijača, a isto tako i jedan dron je proletio s armenskom zastavom. Prekid, kratki prekid. Stadion je na nogama, plješću i zvižde istodobno, zahuhtalo se...

29' - Josip Stanišić je drugi požutjeli Hrvat u večerašnjoj utakmici.

28' - Napadamo, Armenci se spašavaju. Perišić je lijepo vidio Ivanušeca na povratnoj, no domaći blok odbija u novi korner. Sada i Kramarić pokušava nakon kornera, Modrić samo mijenja strane izvođenja kornera. Hoćemo li zabiti? Jao, šteta...

26 - Pokušao je Petković petom proigrati Kramarića, ali odbija to armenska obrana u novi korner, drugi na utakmici za Hrvatsku.

21' - Žuti karton za Gvardiola zbog neopreznog uklizavanja.

17' - BRANI LIVAKOVIĆ: Kako su Armenci opasni k'o sam vrag. Najbolji igrač Armenije, 23-godišnji Spertsjan pucao je s 22,23 metra, ali 'jedinica Hrvatske je sigurna.

15' - Vrijedi pogodak - GOOOOL - Krama majstore kako si mu ga stavio. Ovo mu je 26 gol za Hrvatsku. Također, ovo je prvi gol za Hrvatsku iz igre ikad na Kavkazu. Dakle, Modrić je ubacio iz kornera, a Kramarić se najbolje snašao u gužvi i zatresao mrežu. Linijski sudac podigao je zastavicu, ali VAR je ipak promijenio njegovu odluku. Sjajan početak za Hrvatsku.

Image
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL
Image
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL

14' - Čekamo pravorijek.

13' - Nema gola - Kramarić je zabio s nekih tri metra, ali poništen mu je pogodak. Netko je bio u zaleđu očito. Provjera VAR-a. Provjera, idemo srećo, pogodi nas...

9' - Pletemo mrežu. Vrlo disciplinirani Armenci u obrani. Trebat će biti strpljiv.

8' - Očekivani tijek dvoboja. Hrvatska ima posjed i kontrolu, Armenci orijentirani na kontranapade. Evo gaaaa, jaoooo.... Blizu je Bruno Petković bio golu, ubacio mu je Perišić. Prva prijetnja naših. Perišić je ubacio na nekih 7,8 metara od Čančarevićeva gola, no strijelac dva gola protiv Latvije nije najbolje zahvatio loptu.

6' - Armenci su u bloku i pokušavaju iz polukontre i kontre, brzom tranzicijom iznenaditi našu obranu. No, Josip Šutalo je na mjestu. Korner za Armeniju.

5' - "Eksplozije" se čuju na stadionu, radi se o megama ili petardama od strane navijača Armenije. Blaža verzija topovskog udara. Jače se čuje puno na stadionima u Hrvatskoj.

4' - Mala nesigurnost Armenaca, ali pratio je i pokupio to Čančarević.

3' - Stanišić je ubacio s desne strane, ali blokira to igrač Armenije. Visoki pritisak Stanišića i ekipe odmah u startu.

2' - Čančarević je naturalizirani Srbin. On je prvi golman Armenije.

2' - Gvardiol šalje jednu dugu loptu prema Perišiću, ali ne stiže ju jedan od najboljih hrvatskih nogometaša.

1' - Šutalo odigrava za Brozovića, dolazi po loptu Stanišić. Modrić daje prema Stanišiću, ali malo prejako. Napad je za Armeniju.

1' - Počela je utakmica. Sretno Vatreni, nosite nas ka' pobjedi! Igramo u prvoj garnituri dresova, kockicama. Hrvatska kreće prva s centra.

Prije početka utakmice minuta šutnje za žrtve tragičnog potresa u Maroku.

17.57 - Na redu je himna Armenije.

17.56 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

17.54 - Igrači izlaze na travnjak.

17.37 - Mateo Kovačić ne konkurira za današnju utakmicu. Nije izašao niti za zagrijavanje, na klupi je doduše, ali zakompliciralo se s njegovom ložom, morat će na magnentsku i izbivat će desetak dana. Olić je to otkrio novinaru Nove TV.

16.57 - Stigli su i sastavi. Zlatko Dalić napravio je dvije izmjene u odnosu na utakmicu s Latvijom na Rujevici. Asistent Kramariću u drugom dijelu Borna Barišić i Josip Stanišić započinju današnju utakmicu, Borna Sosa i Josip Juranović sele na klupu. Matea Kovačića i dalje nema zbog lakše ozljede, no na klupi je ako zatreba izborniku.

16.34 - Vatreni na gostovanju u kvalifikacijama za EP imaju iza sebe 1632 dana bez poraza. Više o tome čitajte - OVDJE.

16.30 - Mateo Kovačić je upitan za utakmicu. Nije Mateo igrao niti na Rujevici zbog zatezanja u mišiću. Umjesto njega bi i ovaj put mogao zaigrati Luka Ivanušec. Dalić ne može računati ni na Domagoja Vidu koji je ostao u Zagrebu. Lovro Majer je na raspolaganju izborniku, na Rujevici je dobio poštedu isto kao i Kovačić, zbog problema s mišićem.

16.25 - Razoran potres u Maroku u nedjelju ubio je najmanje 2500 ljudi, a ozlijedio još toliko. Uefa će u čast žrtvama na svim reprezentativnim utakmicama do 21. rujna održati minutu šutnje.

16.23 - Dobar vam dan dragi čitatelji Net.hr-a, domoljubi, navijači i simpatizeri, nogometni zaljubljenici. Pred nama je druga od dvije rujanske kvalifikacijske utakmice za odlazak na EP. Vatreni love šest bodova za prvo mjesto u grupi D i mirnu plovidbu prema Njemačkoj.

Najava

Nakon petarde na Rujevici u petak protiv Latvije (5-0), hrvatska nogometna reprezentacija gostuje u Jerevanu kod Armenije, neugodne reprezentacije koja se dosad u kvalifikacijama pokazala kao zafrknuta momčad.

Pobjeda bi u ovom srazu našu reprezentaciju gurnula na prvo mjesto u skupini D kvalifikacija za odlazak na EP 2024. u Njemačkoj.

Inače, Hrvatska je opravdala ulogu favorita na Rujevici i slavila golovima Ivanušeca, Kramarića, Pašalića te Brune Petkovića koji se dva puta upisao na listu strijelaca i jednom asistirao.

Sada ih čeka bitno teži protivnik koji se probio na treće mjesto skupine i ima sedam bodova iz četiri susreta.

"Impresioniran sam vašim rezultatima. Odigrali ste jako dobre utakmice protiv Latvije, Walesa i Turske. Nadam se da ćemo oboje na Euro, ali znam da to neće biti lako. Sviđa mi se kako igrate. I vjerujem u vaš napredak", pohvalio je Armeniju Zlatko Dalić jučer na pressici...

Inače, sve do 88. minute susreta imali su Armenci tri boda u džepu na teškom gostovanju, no Turska je uspjela poravnati na 1:1 i zadržati prednost na čelu ljestvice s deset bodova i dva susreta više od Hrvatske.

"Nismo očekivali da će Armenija biti ta treća reprezentacija koja će se boriti za Euro. Čeka nas zahtjevan protivnik, ali mislim da bismo pobjedom napravili veliki korak prema Euru", rekao je izbornik Zlatko Daliću najavi susreta pa otkrio da će biti promjena u sastavu.

"Nešto ćemo promijeniti, pogotovo u fazi obrane. Oni su jako opasni po bokovima, ne smijemo dopustiti kontru i polukontru. Po svemu što smo do sada gledali, osjetili su da imaju šansu i kvalitetu za plasman na Euro. Mi moramo ponoviti pristup iz Rijeke, biti jako ozbiljni, pametni i rutinski riješiti ovakvu utakmicu da nam se otvori put za nastavak", izjavio je izbornik pa potvrdio da će morati pojačati bokove.

Što to točno znači, teško je reći, no postoji mogućnost da Gvardiol preseli na lijevog beka, a njegovo mjesto preuzme Erlić. Moguća je rotacija na desnoj strani, umjesto Juranovića mogao bi zaigrati Stanišić, a na desnom krilu Pašalić.

Vatreni su dosad tri puta gostovali na Kavkazu, dva su puta remizirali protiv Azerbajdžana (0-0, 1-1) i jednom izgubili od Gruzije, tako da se nadamo da je došlo vrijeme za prekid crnog niza. Zanimljivo je i to da svaki od tih tri puta (2011. Tbilisi - Slaven Bilić, 2015. Baku - Niko Kovač i 2019. Baku - Zlatko Dalić), naši su se plasirali na EP.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo