Nevjerojatno: Svijet opet stao na Mamićevu stranu!

Nakon što je Hrvatski nogometni savez obavijestio FIFA-u i UEFA-u o sadržaju rješenja Sportske inspekcije, stigao je dopis iz dviju HNS-u nadređenih institucija.

10.3.2014.
12:53
VOYO logo

Pismo predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru objavljujemo u cijelosti:

"Poštovani Predsjedniče,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćamo Vam se u svezi prije navedene teme i potvrđujemo primitak vašeg pisma od 27.veljače 2014.godine, čijem smo sadržaju posvetili punu pažnju.

Prvo i najvažnije, željeli bismo Vas podsjetiti da svi FIFA-ini i UEFA-ini savezi članovi moraju svoje poslove voditi neovisno i bez ikakvog utjecaja bilo koje treće strane a kako je jasno propisano u člancima 13. i 17. Statuta FIFA-e, kao i članku 7. Statuta UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice, primijetili smo da bi rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo izravno utjecati, između ostalog, na ključna pitanja, kao što su Statut Hrvatskog nogometnog saveza, natjecanja i mandat izabranih službenih osoba.

U svezi s time, željeli bismo primiti neka pojašnjenja što se tiče točnog učinka koji bi čl. 46 st. 5 Zakona o sportu, a na kojem Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta temelji svoje radnje, mogao imati na Statut Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, u vašem se pismu navodi da bi Rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo imati značajne posljedice za sustav licenciranja klubova HNS-a. Po ovom pitanju, FIFA i UEFA moraju jasno naglasiti da u skladu s pravilnicima o licenciranju klubova FIFA-e i UEFA-e nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i niti jednoj drugoj vanjskoj strani.

Na kraju, u pogledu novčanih kazni koje se izriču zakonskim zastupnicima HNS-a te ih time potencijalno sprječavaju od obavljanja njihovih zadaća, FIFA i UEFA zajedno smatraju da je od ključnog značaja da niti jedna radnja od strane vlade ne smije nikada utjecati ili ugroziti položaj propisno izabranih službenih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da prije spomenuta neumjesna uplitanja odmah prestanu. Molimo da primite znanju da će situacija u HNS-u biti na dnevnom redu predstojeće sjednice FIFA-ine komisije saveza članova koja će se održati 17. ožujka 2014. radi razmatranja i moguće odluke.

S poštovanjem,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jérôme Valcke (Glavni tajnik, FIFA) Gianni Infantino (Glavni tajnik, UEFA)"

"Uvjereni smo da su spomenuti klubovi licencu dobili ispravno, što je potvrdila i UEFA koja je bila kod nas u inspekciji. Tvrdimo da je Sportska inspekcija pogrešno utvrdila činjenično stanje i na temelju toga donijeli pogrešnu prosudbu o licencama. Poslali smo pismo i Ministarstvu, kako bismo ukazali na opasan presedan za buduće kontrole. Ne optužujem nikoga i ne upirem prstom, samo hoću reći da je stvar intrigantna i da ulazi u ozbiljnu domenu, s mogućim ozbiljnim posljedicama. Odluku Sportske inspekcije smo primili, odluku smo prihvatili i idemo pravnim putem u njezino osporavanje. Pokrenuli smo upravni spor, tražili smo odgodu primjene i na zadnji dan roka primijenili smo ono što nam rješenje nalaže makar se s time uopće ne slažemo i čekamo pravorijek. Državne bismo institucije osporavali samo kada ne bismo primijenili tu odluku. Tijekom narednih dana očekujemo odluku o svom zahtjevu da se rješenje stavi van snage do okončanja postupka. To bi bilo najlogičnije s obzirom da ćemo imati daljnjih razgovora s FIFA-om i UEFA-om. Ne očekujem velike, štetne posljedice. Ovo je jasno upozorenje da FIFA i UEFA to ne prihvaćaju i uputit će upozorenje nadležnim institucijama", izjavio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo