U ROKU OD 15 MINUTA: / Aplikacija SAIP za pametne telefone upozorava na teroristički napad

Image
8.6.2016.
13:49
VOYO logo

Nazvana "SAIP" što je skraćenica od "Système d'alerte et d'information des populations" u prijevodu "Sustav upozorenja i informiranja stanovništva", ta je aplikacija od sada besplatna i dostupna na francuskom i engleskom jeziku, a sadrži uobičajena upozorenja poput sirena ili uputa snaga reda, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Definira opasnost

Zahvaljujući toj aplikaciji svatko može biti izravno upozoren putem svog pametnog telefona "u slučaju sumnje u teroristički napad ili neki drugi izvanredni događaj" kao što su nuklearni napad, pucanje brane i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnik će u roku od 15 minuta od trenutka kada je policija primila upozorenje, uz informaciju o kakvoj se opasnosti radi i kako se ponašati, dobiti obavijest na svoj mobitel: "U tijeku intervencija snaga sigurnosti zbog atentata. Skolonite se. Ne izlažite se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upute o ponašanju

Osim upozorenja, aplikacija predstavljena u utorak navečer u Lyonu, donosi i praktične savjete i upute koje treba poštivati u slučaju opasnosti poput "Ne ometajte komunikacijske mreže" ili "telefonirajte samo u slučaju nužde".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o stvaranju ove aplikacije donesena je nakon iskustva s atentatima izvedenima u studenom prošle godine u Parizu u kojima je poginulo najmanje 120 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo