SVE MIJENJA SE / Saudijska Arabija izokrenula je nogometni svijet u sedam mjeseci, a sad se sprema nešto neviđeno

Image
Foto: Profimedia

Tijekom posljednjih sedam mjeseci dogodilo se to da su zvijezde iz cijele Europe krenule u Saudijsku Arabiju kako bi pokupili milijune

26.7.2023.
14:26
Profimedia
VOYO logo

Počelo je s Cristianom Ronaldom i dosta skepse. Kada je Al Nassr objavio da je Ronaldo pristao prijeći u saudijsku Pro ligu u ugovoru vrijednom 175 milijuna funti godišnje nakon njegovog spektakularnog igračkog nokauta koji je doživio u Man Unitedu pod zadnje, to je dospjelo na naslovnice diljem svijeta i pokrenulo trend.

Image
Image
TRANSFERI UŽIVO /

Mbappe odbio ponudu Saudijaca, a oni se okrenuli njegovom suigraču, Liverpoolov kapetan dirljivo se oprostio od kluba

Image
TRANSFERI UŽIVO /

Mbappe odbio ponudu Saudijaca, a oni se okrenuli njegovom suigraču, Liverpoolov kapetan dirljivo se oprostio od kluba

Nakupina novaca mijenja nogometno lice i naličje

Nakupina novca arapskih šeika natjerali su svjetski nogomet da se sve više okrene Bliskom istoku, koji želi sebe jače pozicionirati na globalnoj nogometnoj karti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posljednjih sedam mjeseci dogodilo se to da su zvijezde iz cijele Europe krenule u Saudijsku Arabiju kako bi pokupili milijune. Prelazak Karima Benzeme u Al-Ittihad bila je bomba koja je napravila dodatnu rupu...

Sada se Kylian Mbappe pojavio kao još veća nagrada za ligu koju podupire Javni investicijski fond vrijedan 600 milijardi funti koji posjeduje Newcastle United i četiri najveća saudijska kluba — Al-Nassr, Al-Hilal, Al-Ahli i Al-Ittihad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se potez Mbappea

Mbappe se posvađao s Paris Saint-Germainom, a Al-Hilal nudi francuskom klubu 259 milijuna funti kako bi mu dopustio da odgleda preostalu godinu ugovora u Rijadu. Plaća igrača bila bi 600 milijuna funti - ili 1,6 milijuna funti dnevno. PSG je Mbappeu dao rok da donese odluku.

Image
Foto: Instagram

U svakom slučaju, Mbappe u dobi od 24 godine uopće razmišlja o takvom potezu i mjerilo je koliko je daleko SPL stigao u kratkom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac govori, naravno, i ono što se događa u Saudijskoj Arabiji odjekuje hodnicima moći u najvećim europskim klubovima koji su zabrinuti da će tamošnja zlatna groznica osnažiti igrače u pregovorima o ugovorima ovdje, navodi Daily Mail.

Brojni igrači Premier lige već su prihvatili potez karijere o kojem prije samo nekoliko mjeseci ne bi razmišljali. Steven Gerrard preuzeo je mjesto menadžera Al-Ettifaqa, a mogao bi mu se pridružiti kapetan Liverpoola Jordan Henderson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Vizija

Saudijci žele da SPL (Saudijska profesionalna liga) bude jedna od 10 najboljih liga na svijetu kao dio svoje Vizije 2030., a Ronaldo je potpirio svoje rivalstvo s Lionelom Messijem tvrdeći da je već bolja od Major League Soccera nakon što se argentinska zvijezda posljednja pridružila Inter Miamiju nedavno. Time se stvorio novi globalni blok - Profesionalna saudijska liga, odnosno Istok protiv MLS-a, tj Zapad.

"Bila je to nevjerojatna transformacija koja se čini kao da se kreće gotovo svakodnevno u Saudijskoj Arabiji dok se pijesak nastavlja pomicati na nogometnom krajoliku", slikovito opisuje globalne nogometne promjene engleski novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Karim Benzema na predstavljanju u Al Ittihadu

Chelsea je maksimalno iskoristio novo tržište koje se otvorilo na Bliskom istoku otpremivši tri igrača u saudijske klubove.

Kante i Benzema u Al-Ittihadu

N'Golo Kante pridružio se Benzemi u Al-Ittihadu za 75 milijuna funti godišnje, rival iz Jeddaha Al-Ahli pristao je platiti Chelseaju 16 milijuna funti za vratara Edouarda Mendyja, a klub Premier lige je uplatio dodatnih 34 milijuna funti od Al-Hilala za braniča Kalidou Koulibaly.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al-Hilal je također platio Wolvesima rekordnih klupskih 47 milijuna funti za Rubena Nevesa i potpisao Sergeja Milinkovića-Savića iz Lazija za 34 milijuna funti.

Riyad Mahrez donio je tešku odluku da napusti trostrukog osvajača Manchester City i prihvati ponudu od 43 milijuna funti godišnje za Al-Ahli koji je također potpisao Roberta Firmina nakon njegovog odlaska iz Liverpoola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Messi okrenuo leđa nogometnom Bliskom istoku

Ne završava svaka hrabra saudijska ponuda dobro. Velika iznimka je Messi koji je okrenuo leđa ponudi trogodišnjeg ugovora s Al-Hilalom vrijednog ukupno 1,3 milijarde funti.

Brozović kod Ronalda, Luka nije htio put arapskih milijuna

Romelu Lukaku bi radije ostao u milanskom Interu nego se pridružio Al-Hilalu koji je Fulham odbio ponudu od 26 milijuna funti za Aleksandra Mitrovića i nije uspio iskušati Luku Modrića iz Real Madrida. No, zato je Marcelo Brozović došao kod Ronalda u Al Nassr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Wilfried Zaha odabrao je Galatasaray umjesto Al-Nassra, Tottenhamov Son Heung-Min odbio je Al-Ittihad za koji sada izgleda malo vjerojatno da će potpisati Liverpoolov veznjak Fabinho.

Tko bi mogao biti sljedeći?

Al-Hilal je također izrazio interes za Mbappeovog suigrača iz PSG-a Neymara i Bernarda Silvu iz Manchester Cityja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Hendersonom koji razmišlja o velikom novčanom prelasku na Bliski istok, Chelsea bi također mogao osloboditi Hakima Ziyecha, dok su Juventusov promašaj Paul Pogba i Newcastleov Allan Saint-Maximin čvrsto na Al Ahlijevom radaru.

Sve u svemu, očekuje nas zanimljivo transfer ljeto do samog kraja i još jače pozicioniranje na nogometnoj karti svijeta, prije početka obračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo