'Gay nogometaši nisu vrijedni našeg slavnog grada!'

Nakon previranja prilikom dovođenja brazilskog napadača Hulka, najveća skupina navijača ruskog prvaka Zenita uputila je zahtjev klubu da se suzdrži od kupovine tamnoputih igrača.

17.12.2012.
19:41
VOYO logo

Otkako je Zenit krajem ljeta doveo Belgijca Alexa Witsela i Brazilca Hulka, plativši za svakog po 40-ak milijuna eura, u klubu nema mira. Prvo su se bunili igrači, a sada i - navijači. Oni traže da klub iz momčadi izbaci sve homoseksualne i tamnopute nogometaše (!?). Prema Landscroni, najvećem fan klubu Zenita, tamnoputi igrači su "nagurani klubu u grlo i samo izvlače negativnu reakciju", dok homoseksualci iz kluba "nisu vrijedni njihovog velebnog grada".

Klub se ekspesno distancirao od navijača, trener Luciano Spaletti je za klupsku internetsku stranicu rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tolerancija je za mene najveća sposobnost da razumijem i prihvatim različitosti. Tolerantnošću se borite protiv bilo kakvog oblika gluposti. Mislim da je Zenit kao klub dokazao da zna što je tolerancija i tolerantno ponašanje. Momčad je sastavljena od igrača s različitih kontinenata i etničkih zajednica koji dobro rade u ostvarenju zajedničkog cilja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači su pokušali objasniti kako oni 'nisu rasisti i da je momčad sastavljena od bjelaca klupska tradicija koja pocrtava klupski identitet i ništa više od toga'. No, nakon ovakvih ispada ne može ih 'oprati' niti sva voda iz Neve ili more iz Finskog zaljeva gdje se negdašnji glavni grad Ruskog Carstva i nalazi. Brazilski reprezentativac Wagner Love nedavno ih nazvao 'najvećim rasistima u Rusiji', a dobro ih je upoznao tijekom sedam sezona u CSKA-u.

Prije njega Kamerunac Serge Branco je rekao da su u Sankt Peterburgu navijači 'pravi rasisti', te zaključio: "U civiliziranoj zemlji zbog ovakvih navijača bi klub automatski 'šutnuli' u treću ligu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo