RADO IH SE SJEĆAMO / Gdje su sada kultni engleski klubovi koji su obilježili 'nulte'? Njihove boje branila je i nekolicina Hrvata

Image
Foto: Profimedia

Brutalna realnost engleskog nogometa brzo ih je srušila na niske grane, a sada su na putu da se vrate na staze stare slave

31.1.2024.
15:44
Profimedia
VOYO logo

Engleska Premier liga bila je i ostala pojam nogometa u cijelom svijetu, pa tako i na našim prostorima. Posebno se pratila u prvom desetljeću 21. stoljeća kada se u Hrvatskoj mogla pratiti u televizijskim prijenosima uživo bez da ste morali plaćati neke dodatne TV-pakete i programe.

Image
NEMAJU STRAHA /

Mnogi su očekivali njihov nagli pad, ali oni se i dalje drže: Zašto se Rijeku ne shvaća ozbiljno?

Image
NEMAJU STRAHA /

Mnogi su očekivali njihov nagli pad, ali oni se i dalje drže: Zašto se Rijeku ne shvaća ozbiljno?

Neki od klubova u to vrijeme bili su standardni članovi elitnog nogometnog natjecanja na Otoku, a danas su daleko od najsjajnijih reflektora pozornice. Igrala se tada i Europa, skidali su se skalpovi onim najvećima, a u klub su dolazili igrati i poznati igrači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama je najzanimljivije bilo kada bi neki Hrvat ostvario plasman u Premiership, a dva od mnogobrojnih klubova koji su danas u nižim rangovima engleskog nogometa su - Bolton Wanderers i Portsmouth FC.

Bolton Wanderers, klub iz okolice Manchestera svoj je plasman u elitni rang natjecanja ostvario 2001. godine, a u Premier ligi su igrali sve do 2012. godine kada su ispali u Championship. Zanimljivo, u toj sezoni najbolji strijelac kluba bio je naš Ivan Klasnić, a klub se nakon ispadanja u Championship i Klasnićevog odlaska nije uspio vratiti tamo gdje je proveo čitavo desetljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je brutalna realnost drugog ranga engleskog nogometa, a zatim i pad sve do četvrte lige, a u međuvremenu klub se našao u teškim financijskim problemima, ali navijači ga nikada nisu napustili.

Vraćaju se na staze stare slave?

Bolton je osvojio League Two (četvrti rang), a sada već treću sezonu pokušava izboriti plasman u Championship. Zasad dobro stoje, a uz njih je još jedan dobro poznati kultni klub s početka 21. stoljeća - Portsmouth.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub u kojem su igrali Robert Prosinečki, Boris Živković, Ivica Mornar i Niko Kranjčar. Pompey je bio prvak Engleske u dva navrata sredinom prošlog stoljeća, ali gotovo čitavu drugu polovicu 20. vijeka odigrali su u nižim rangovima.

Image
Foto: PROFIMEDIA

Ipak u sezoni 2002./2003. izborili su povratak u Premier ligu gdje su ostali sve do 2010. godine. Skupa pojačanja, izlet u Europu i velike ambicije, bili su težak udarac za klub s juga Engleske kada je došlo do ispadanja u Championship. Dugovi su se nagomilali, a stvar je 2013. spasila Zaklada Portsmouthovih navijača koja je održala klub na životu sve dok se nisu pojavili novi ulagači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i Boltonu, i Pompeyu je uslijedio teški pad sve do četvrte lige, a sada već godinama pokušavaju izboriti povratak u Championship. A kada dođete u Championship, san o povratku u Premier ligu postaje sve realniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledamo li tablicu League One, vidjet ćemo Portsmouth i Bolton na prva dva mjesta ljestvice koja izravno vode u Championship. Bolton je unatoč tri boda zaostatka za klubom s južnog dijela Otoka u boljoj poziciji zbog tri odigrane utakmice manje u odnosu na Pompey.

Iako se ima još puno utakmica za igrati, njihova play-off pozicija ne bi smjela doći u opasnost, ali nastave li onako kako su igrali dosad, uskoro bi ih mogli gledati u drugom razredu engleskog nogometa. A onda, sve je moguće...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo