NIKAD IH NISMO DOBILI / Naša 'crna mačka' nam se poklonila: 'Oni su generacija s čarobnim nogometom'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Hrvatska je momčad koja zna odlaziti do finala, a Hrvati generacija s čarobnim nogometom', rekao je portugalski izbornik

8.2.2024.
19:54
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija u Parizu je doznala protivnike u skupini za četvrto izdanje Lige nacija, a u skupini A igrat ćemo protiv Portugala, Poljske i Škotske. Najjači protivnik svakako je Portugal koji je još jedina reprezentacija od velikih imena protiv koje nemamo niti jednu pobjedu. Ukupno dva remija i pet poraza.

Image
ŽDRIJEB U PARIZU /

Hrvatska doznala protivnike u Ligi nacija: Vatrene čekaju Portugal, Poljska i Škotska

Image
ŽDRIJEB U PARIZU /

Hrvatska doznala protivnike u Ligi nacija: Vatrene čekaju Portugal, Poljska i Škotska

Portugal

Prvi put susreli smo se na Europskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj kada je nakon pobjeda protiv Turske i Danske, izbornik Ćiro Blažević odlučio odmarati neke igrače pa smo uvjerljivo poraženi 0:3 u Nottinghamu. Golove su zabili Figo u 4., Joao Pinto u 33. te Domingos u 82. minuti. Prijateljska 2005. i Cico Kranjčar na kormilu, poraženi smo 0:2. Nova prijateljska dogodila se 2013. godine. Na klupi Igor Štimac, a mi ponovno izgubili. Strijelac za konačnih 0:1 bio je Cristiano Ronaldo u 36. minuti. Sljedeća je ona koja je najviše boljela. Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, osmina finala, promašeno toliko toga i hladan tuš u 117. minuti za ekipu koju je vodio Ante Čačić kada je Quaresma pogodio za 1:0 slavlje Portugala. Nova prijateljska 2018. i ponovno bez pobjede. Poveli smo preko Perišića, a izjednačio je Pepe za konačnih 1:1. Liga nacija 2020. i uvjerljiv poraz od 4:1 u Portugalu, a u utakmici u Hrvatskoj završilo je 2:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to ždrijeb koji našim navijačima daje priliku da stvarno uživaju, bit će šest spektakularnih utakmica. Hrvatska je momčad koja zna odlaziti do finala, lani su igrali i finale Lige nacija, znamo što su napravili na SP-u i Europskom prvenstvu, oni su generacija s čarobnim nogometom. Nakon toga, mislim da je Poljska s napadačem poput Lewandowskog momčad koja uvijek ima kapacitet za postizanje golova. Mislim da Škotska ima najbolju generaciju u posljednjih dvadeset godina, generaciju koja se vratila na Europsko prvenstvo, koja je osvojila Španjolsku. Jako zanimljiv ždrijeb za nas", rekao je portugalski izbornik Roberto Martínez za portugalsku Abolu koja prenosi i riječi Zlatka Dalića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Portugal je jedna od najboljih momčadi u Europi i jako poštujem tu momčad, posebno Cristiana Ronalda i svog prijatelja Martineza. Bit će teško, ali se nadam da ćemo prvi put pobijediti Portugal."

Poljska

Protiv Poljske imamo tri pobjede, remi i poraz. Prijateljska 1996. pobjeda 2:1. Zatim prijateljska 1998. i naša pobjeda 4:1. Prijateljska 2003. 0:0 i prijateljska 2006. poraz 0:1. Na EP-u 2008. slavili smo 1:0 golom Klasnića u 52. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škotska

Protiv Škotske smo dugo bili bez pobjede. Kvalifikacije za SP 2002 Igrali smo 1:1 na Maksimiru, a u uzvratu je bilo 0:0. Prijateljska 2008. 1:1. Zatim kvalifikacije za SP 2014. godine. Prvo smo u Zagrebu izgubili 0:1 da bi u Glasgowu završilo 0:2 što je bio i kraj za tadašnjeg izbornika Igora Štimca. Prvu i jedinu pobjedu imamo iz Glasgowa s EP-a kada smo na Hampden Parku slavili 3:1. Ukupno jedna pobjeda, tri remija i dva poraza.

KSW 91 iz Češke 17. veljače ekskluzivno pratite na Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo