ŽIVOTNA PRIČA / Marko Livaja: Od ljubljenja Dinamovog grba do Hajdukove legende, ovo je priča hrvatskog Marija Balotellija

Image
Foto: Youtube grafika 12.IGRAČ

Sigurni smo da će ova priča imati još ljepši nastavak, no za to ćemo morati pričekati jer pred Markom su još dosta godina ozbiljnog nogometa

4.8.2022.
9:00
Youtube grafika 12.IGRAČ
VOYO logo

Marko Livaja rođen je u Splitu, 26. kolovoza 1993. godine, a karijeru je započeo u niželigašima GOŠK-u iz Kaštel Gomilice i Omladincu iz Vranjica. U ljeto 2008. godine je dobio poziv Dinamove škole. Snimio ga je prijatelj kako nosi Dinamovu trenirku i ljubi grb Modrih. Tih dana Livaja je bio ponajveća nada hrvatskog nogometa, predviđalo se da će biti nositelj reprezentacije u budućnosti, a po njega su braća Mamić došli u Split.

“Bio sam tek kadet, a nakon kup-utakmice Hajduka i Dinama sastao sam se u hotelu s braćom Mamić i sve je bilo dogovoreno. Bilo mi je teško, no nisam imao izbora jer me nitko nije zvao iz Hajduka”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Leonard Nincevic/PIXSELL
Image
Foto: Leonard Nincevic/PIXSELL

Ipak, nekoliko dana kasnije potpuni obrat. Hajduk je vidio da će Dinamo pokupiti supertalentiranog Livaju iz Omladinca iz Vranjica pa je nagovorio Livaju na potpis.

“Čast mi je što me zvao klub poput Dinama, ali nisam želio otići. Kad me Hajduk pozvao da ostanem, nisam ni trenutka dvojio, pao mi je kamen sa srca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZNA RAZMIŠLJANJA /

Evo kakve su reakcije Hajdukovih navijača na ždrijeb: 'Na Poljudu ni Real Madrid nije favorit'

Početkom 2010. godine priključen je u prvoj momčadi Hajduka, ali tada nije upisao niti jedan nastup seniore u službenim natjecanjima. Odigrao je samo šest prijateljskih utakmica u kojima je upisao jedan pogodak.

Napuštanje domovine

Kasnije 2010. godine Livaja je prodan u talijanski Inter, koji ga je posudio švicarskom Luganu, no ubrzo je ponovno posuđen, ovaj put Ceseni u ljeto 2011. godine. U Serie A je debitirao za momčad protiv Fiorentine u listopadu. Igrao je za seniorsku momčad, no nastupao je i za juniore. U siječnju 2012. godine vratio se u Inter kada ga je Cesena prodala za 2,25 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Foto: Profimedia.hr

U sezoni 2012./13. Livaja se prvi put pojavio na utakmici koju je igrao protiv Pescare. Prvi puta je zaigrao u početnom sastavu protiv Rome u siječnju 2013. Tijekom prve polovice sezone igrao je u ukupno šest utakmica Serie A, ali nije uspio postići pogodak. Livaja je dobio više prilika u europskim utakmicama i bio prvi napadač za utakmice skupine UEFA-ine Europske lige.

U dresu Intera je nastupio protiv Hajduka na Poljudu gdje su mu navijači na tribinama zviždali nakon što je ulazio u igru. Zabio je svoj prvi pogodak za Inter protiv Rubina iz Kazana i postao najbolji strijelac Intera u grupnoj fazi natjecanja, s četiri pogotka u šest utakmica u skupini. Inter je završio drugi u skupini. Livaja je 31. siječnja 2013. godine posuđen Atalanti, Inter je platio 1,5 milijuna eura da bi otkupio dio ugovora od Cesene. Livaja je za novi klub debitirao protiv Catanije , a prva dva pogotka postigao je u utakmici protiv Rome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz disciplinskih razloga otpao je s popisa momčadi u travnju za utakmicu Atalante protiv Sampdorije. U travnju su navijači kluba Livaji dodijelili Atalantinu nagradu "Čovjek mjeseca" za veljaču 2013. godine. Prije utakmice s Juventusom, Livaja je još jednom izbačen iz sastava zbog kršenja discipline. Došlo je vrijeme za rastanak pa je Livaja 15. svibnja 2014. godine potpisao petogodišnji ugovor s Rubinom. Ruski klub za njega je platio do 6 milijuna eura, a 31. kolovoza 2015. je poslan na posudbu u talijanski Empoli.

Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Foto: Profimedia.hr

Livaja je u Empoliju zabio samo jednom u 18 utakmica, i samo četiri puta je bio početnoj postavi. Taj jedini pogodak postigao je u gostima protiv Fiorentine. Livaja se 14. srpnja 2016. pridružio Las Palmasu u La Ligi potpisivanjem ugovora na četiri godine. Debitirao je pobijedom i postigao pogotke protiv Valencije, a prvi put je nastupio u uzvratnoj utakmici osmine finala Copa del Reya protiv Atlético Madrida, postigao je pogodak, no Las Palmas je ispao zbog ukupnog rezultata 4-3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da budem iskren, nisu neka velika očekivanja stavili ispred mene. Znaju oni i sami da sam prvi puta ovdje. Ali mi očito jako odgovara španjolski stil nogometa. Tu se na treninzima cijelo vrijeme radi s loptom, naglasak je na igri. Dok, primjerice, u Italiji se više toga bazira na taktici".

Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Foto: Profimedia.hr

Nakon avantura u Italiji, Rusiji i Španjolskoj Livaja 1. srpnja 2017. godine odlazi na posudbu u AEK iz Atene, uz mogućnost otkupa za 1,8 milijuna eura u ljeto 2018. Debitirao je u domaćem porazu od CSKA iz Moskve u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka. Uprava AEK-a odlučila je na ljeto 2018. godine otkupiti Livaju koji je do tada bio na posudbi iz Las Palmasa, jer se odlično uklopio u momčad  i postigao je 10 pogodaka u 37 službenih nastupa AEK-a. Potpisao je ugovor uz klauzulu o otkupu od 10 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Foto: Profimedia.hr

Nedugo zatim Sampdoria je ponudila 8 milijuna eura. Rennes i Saint-Étienne također su izrazili interes za dovođenje Livaje. Dan kojeg će svi pamtiti, 17. veljače 2021. Livaja odbija potpisati produženje ugovora jer je proglašen viškom u prvoj momčadi.

Povratak kući

Istog dana kada mu je raskinut ugovor s AEK-om, Livaja se na iznenađenje svima pridružio Hajduku do kraja sezone. Livaja je već godinama poznat pod nadimkom "bad boy" zbog svog ponašanja, čak je zbog svog ponašanja prozvan “hrvatski Mario Balotelli” no u Hajduku se to promjenilo. Odmah po dolasku u Hajduk Livaja se prometnuo u najboljeg igrača kluba i jednog od najboljih igrača lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjela se kvaliteta i iskustvo koje je donio Hajduku s kojim je te sezone izborio europu. U ljeto 2021. produžio je ugovor s Hajdukom nakon par mjeseci u kojima je cjeli Split svodio na samo dvije riječi “Livaja ostani” a Livaja je ostao.

“Prije svega želim se zahvaliti svim navijačima, od kada sam došao, a posebno u posljednjih mjesec dana, prema meni i mojoj obitelji emitirali ste toliko pozitivne energije, bezbroj poruka podrške, odobravanja i želja za mojim ostankom. Da sam i htio otići, to ne bi bilo moguće uz sve ovo što ste napravili”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba spomenuti kako je Marko Livaja novi dobitnik Hajdučkog srca. Torcida je nakon pet godina, ponovno dodijelila ovaj trofej. Posljednji osvajač priznanja koje dodjeljuju navijači splitskog kluba bio je Ante Erceg 2017. godine.

Trofeji

U svojoj Karijeri nije osvojio puno trofeja, no tu se našao i jedan iznimno bitan trofej za koje bi sve prethodne dao, trofej s Hajdukom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaja je osvojio:

-Grčko prvenstvo s AEK-om

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Juniorsko prvenstvo s Interom

-Kup s Hajdukom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska reprezentacija

Livaja igra jednako kvalitetno kao i u Grčkoj. Jedina razlika danas je ta što igra u Hrvatskoj te ga se lakše primjeti. Zaradio poziv u reprezentaciju za koju je nedugo zatim upisao svoj prvi pogodak, zabio je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Slovenije. Budući da Livaja ima 28 godina i da je u najboljim godinama, vjerujemo da će ova priča imati još ljepši nastavak, no za to ćemo morati pričekati jer pred Markom su još dosta godina ozbiljnog nogometa te barem dva velika natjecanja s reprezentacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo