'CROATIA NAS JE FINANCIJSKI STIMULIRALA': / Bivši Vatreni sjetio se jedne od najsramotnijih epizoda hrvatskog nogometa

Image
Foto: Screenshot

Pogreške glavnog suca skupo su koštale Riječane

26.5.2020.
12:42
Screenshot
VOYO logo

Prošla je 21 godina od jedne do najsramotnijih epizoda u hrvatskom nogometu. Naime, 26. svibnja 1999. godine, Rijeka je na Kantridi ugostila Osijek, a pobjeda im je trebala za naslov prvaka. Međutim, završilo je 1:1, a domaćinima je ostala gorčina zbog pogotka koji je AdmiruHasančiću zbog zaleđa poništio pomoćni sudac Zoran Krečak.

Image
LEGENDA SE SLOMILA PRED KAMERAMA: /

'Svi smo dočekali taj naslov, osim njega... Nadam se da negdje ovo gleda'

Image
LEGENDA SE SLOMILA PRED KAMERAMA: /

'Svi smo dočekali taj naslov, osim njega... Nadam se da negdje ovo gleda'

Deset godina nakon sporne utakmice, 3D animacijom je dokazano kako zaleđa nije bilo, a riječ je o 12 centimetara, što je sudačkom oku bilo teško procijeniti. No, problem je u tome što je Krečak označio zaleđe i kod prvog upućivanja lopte u 16-erac, što je bilo pogrešno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad se Sztipanovics spremao nabaciti u šesnaesterac, ja sam se, kao uvijek, malo navirio prema golu, ali i odmah se instinktivno povukao pazeći da ne budem ni centimetar iza obrane Osijeka. I kad je Krečak označio zaleđe, nisam mogao vjerovati”, rekao je Hasančić prije nekoliko godina za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi smo ga opkolili, na rubu očaja. Ni danas mi nije jasno kako sam se uspio svladati da ne skočim na njega. Na sreću, suzdržao sam se, ostao sam sportaš iako sam bio suočen s nezamislivom nepravdom. Glavni sudac Šupraha ga je tri puta pitao: ‘Jesi li siguran?’. ‘Jesam, jesam, jesam’, kao papiga je odgovarao Krečak”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od igrača koji je tada nosio dres Osijeka bio je JuricaVranješ. On je za Večernji list iznio zanimljive informacije o tome da je tadašnja Croatia financijski stimulirala igrače Osijeka.

“Bilo je lijepo igrati u toj atmosferi na Kantridi. Imao sam tada 18 i pol godina, igrao sam neopterećeno, bez ikakva pritiska, ne razmišljajući o tome tko će biti prvak, Rijeka ili Croatia. Za vrijeme utakmice nisam znao za stimulaciju, nego sam za nju saznao poslije utakmice, u autobusu, od starijih igrača. Tada je rečeno da će isplata biti za nekoliko dana, budući da smo mi svoj dio pogodbe bili ispunili”, kazao je Vranješ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što Riječani nisu uspjeli napraviti na Kantridi, pošlo je Modrima protiv Varteksa na Maksimiru te su s 2:0 pobjedom stiglo do naslova.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo