'ROMAN JE PUTINU OTAC I BRAT' / Britanska vlada uvela sankcije Romanu Abramoviču; 'On je proizvod kriminalne privatizacije. Odigrao je veliku ulogu u Putinovu usponu'

Image
Foto: Profimedia

Britanska vlada uvela nezapamćene sankcije Romanu Abramoviču; 'Putin je u njemu vidio oca i brata. Roman je odigrao veliku ulogu u Putinovu usponu na vlast'

10.3.2022.
10:49
Profimedia
VOYO logo

Vlasnik nogometnog kluba Chelsea, Roman Abramovič, jedan je od sedmorice oligarha koje je sankcionirala britanska vlada, javlja BBC. Velika Britanija u četvrtak je objavila da je zamrznula svu imovinu Romana Abramoviča, Igora Sečina, izvršnog direktora ruske naftne grupacije Rosnjeft, te još petero ruskih oligarha. Sankcionirani su još i Oleg Deripaska, oligarh s udjelima u grupaciji EN+Dmitri Lebedev, direktor banke RossiyaAlexei Miller, izvršni direktor Gazproma te Nikolai Tokarev, predsjednik Transnjefta, ruske državne tvrtke koja upravlja plinovodima.

Image
PERSONA NON GRATA /

Nadežda Navrotskaja brutalno napala svog bivšeg muža, 'nacionalnog izdajnika' Anatolija Tymoščuka: 'Dok tim ljudima plaćaš kurve, oni ubijaju našu djecu'

Image
PERSONA NON GRATA /

Nadežda Navrotskaja brutalno napala svog bivšeg muža, 'nacionalnog izdajnika' Anatolija Tymoščuka: 'Dok tim ljudima plaćaš kurve, oni ubijaju našu djecu'

Ne može prodati Chelsea

"Ograničenja zamrzavanja imovine također se primjenjuju na sve subjekte u vlasništvu ili pod kontrolom Romana Abramoviča. To znači da nogometni klub Chelsea sada također podliježe zamrzavanju imovine pod financijskim sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva", navodi se u priopćenju vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abramovič se trenutačno suočava sa zamrzavanjem imovine, zabranom poslova s ​​pojedincima i tvrtkama u Velikoj Britaniji te zabranom putovanja. Naravno, u takvim sankcijama neće moći prodati klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak zapadnih sankcija

Nastavak je to zapadnih sankcija koje su uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu. Podsjetimo, Abramovič je kupio Chelsea prije 19 godina, a sada se našao na meti zapadnih sankcija zbog ruske invazije i svoje povezanosti s Vladimirom Putinom, čovjekom koji je pokrenuo agresiju na Ukrajinu. Abramovič je prisiljen prodati klub nakon invazije svoje zemlje na Ukrajinu i pritiska u Velikoj Britaniji na njega zbog povezanosti s Putinom. Početna cijena je tri milijarde funti.

Jedan od ključnih pokretača kleptokracije koju vodi Vladimir Putin

Abramovič je jedan od 35 ruskih oligarha koje je ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni ocijenio kao "ključne pokretače kleptokracije" koju vodi Vladimir Putin. Milijarder koji je bio dio tzv. "nove ruske gospodarske revolucije" oštro poriče da je blizak Kremlju, ali ono što se zna jest da je prijatelj s Vladimirom Putinom, itekako povezan s njim...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smije biti utočišta za one koji podržavaju Putinov okrutni napad na Ukrajinu“, poručio je britanski premijer Boris Johnson.

"Današnje sankcije posljednji su korak u britanskoj nepokolebljivoj potpori ukrajinskom narodu. Bit ćemo nemilosrdni u progonu onih koji dopuštaju ubojstva civila, razaranje bolnica i ilegalnu okupaciju suverenih saveznika“, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema ulomku iz knjige poznatog ruskog politologa Stanislava Aleksandroviča Belkovskog "Putin – u potrazi za mjestom u povijesti", u kojoj se opisuje kako se ruski predsjednik uspeo do vlasti, moći i bogatstva, u drugoj polovici devedesetih, nije pronašao u Romanu Abramoviču samo novu očinsku figuru, nego i brata.

'Roman je Putinu postao ne samo očinska figura, nego i brat'

"Taj brat je postao Roman Abramovič, postsovjetski biznismen par excellence, tipičan proizvod kriminalne privatizacije Jeljcinova doba. Doduše, Abramovič je legitimnim nasljednikom Borisa Jeljcina smatrao tadašnjeg ministra željeznica Nikolaja Aksjonjenka. No, s vremenom se prebacio u Putinov tabor. Povjerenje magnata da ne ostavlja na čistini svoje ljude odigralo je veliku ulogu u Putinovu usponu na vlast", piše Stanislav Aleksandrovič Belkovski, a prenosi Nacional.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odveo Chelsea u visine

"U aktualnoj situaciji, odlučio sam prodati klub jer vjerujem kako je to u njegovu najboljem interesu, kako navijača tako i zaposlenika te sponzora", objavio je Abramovič prošle srijede dodavši kako je svojim suradnicima naložio stvaranje humanitarne fondacije kojoj će pripasti sav prihod od prodaje.

Abramovič je 2018. postao izraelski državljanin, što mu je omogućilo ulazak u Britaniju na šest mjeseci. Prošle je godine iskoristio svoju izraelsku putovnicu za kratko putovanje u London. Međutim, visokopozicionirani izvor za The Sun još je proteklog mjeseca izjavio da će svaki njegov pokušaj podnošenja zahtjeva za trajnu vizu "gotovo sigurno biti odbijen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abramovič je kupio Chelsea prije 19 godina te je u proteklom razdoblju klub sa Stamford Bridgea osvojio dva naslova europskog prvaka (2012., 2021.) te po pet naslova prvaka Engleske i pobjednika FA Kupa, dok je u prethodnih 98 godina Chelsea tek jednom bio prvak Engleske te imao tri naslova u FA Kupu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo