BRANKO STRUPAR / 'Nije Pep blesav, zna zašto kupuje Kovačića kojem se sad mijenja uloga, ali može igrati sve'

Image
Foto: Profimedia/Pixsell - Večernji list

Branko Strupar secirao je izgledni transfer Matea Kovačića u Man City, kao i uloge, odnosno pozicije, kao i način, na koji bi hrvatski reprezentativac mogao imati, zadatke koje ga čekaju

26.6.2023.
12:08
Profimedia/Pixsell - Večernji list
VOYO logo

Svi navijači Manchester Cityja na nogama su zbog dogovora sa Mateom Kovačićem i Chelseajem, čeka se službena potvrda Cityja...

Zvijezdani Hrvat

Potencijalni transfer zvjezdanog Hrvata u redove aktualnog osvajača tri velika naslova Manchester Cityja, koji ima osvojene Ligu prvaka, Premier ligu i FA Kup u prošloj sezoni, odnosno dogovor kluba i druge strane, i dalje su jedna od glavnih tema hrvatskog i engleskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAVRŠEN POSAO /

Mateo Kovačić odlazi kod Guardiole: Potpisao za Manchester City!

Image
ZAVRŠEN POSAO /

Mateo Kovačić odlazi kod Guardiole: Potpisao za Manchester City!

Za komentar ovog potencijalnog bombastičnog transfera i ulogu koju bi Kova mogao imati kod Pepa sportski novinar portal Net.hr zamolio je specijalistu za engleski nogomet Branka Strupara.

Javio mu se iz jutarnje šetnje, koja mu jako dobro odgovara i sastavni je dio njegovog života, nakon srčanog udara ranije ove godine…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mateo Kovačić već godinama nosi teret "nasljednika Luke Modrića". Iako je to jako teška usporedba i jako velika stvar je poći putem koji je utabao Luka Modrić, Kova je na ovom prvenstvu pokazao da ima razloga da ga se tako naziva. Svojim igrama i hrabrošću koja mu je nedostajala na proteklih nekoliko prvenstava pokazao je da je baš on prvi u redu kao netko ko bi trebao biti nositelj naše igre.

"Manchester City je, u prvom redu, napravio dobar posao dovođenjem Matea Kovačića, pogotovo nakon što Pep najviše voli igrače koji su već aklimatizirani na engleski nogomet i sustav igre kao takav, kao i na zadatke u takvom jednom načinu igranja nogometa. Mateo Kovačića zna i poznaje zahtjeve i prohtjeve engleskog nogometa jer je uspješno igrao i osvajao u Chelseaju. Priviknuo se i zna igrati otočki nogomet. Mnogi igrači se teško priviknu, nije to samo tako", tvrdi Branko Strupar i navodi:

"Kovačić je manje, doduše, igrao u Realu prije dolaska u London. No, u posljednje dvije do tri godine postao je igrač kakvog svi želimo imati, postao je onaj koga smo svi čekali. Igra dobro i za reprezentaciju Hrvatske i Chelsea. Samo, Blues su imali velikih problema u prošloj sezoni, ali dobro…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U reprezentaciji je legitimni nasljednik Luke Modrića'

U reprezentaciji Mateo Kovačić igra puno ofenzivnije, takva mu je uloga u odnosu na onu, pretpostavlja se, koju će imati u sustavu igre Pepa Guardiole… Radit će više defanzivnije zadaće, više se trošiti pritom, ali on to zna i može. Ofenzivnost će mu doći iz visokog presinga. Pogledajte samo Rodryja...

"U reprezentaciji je Mateo Kovačić legitimni nasljednik Luke Modrića, mada bi volio da Luka još igra za reprezentaciju, još dugo. Kovačić će sad biti defanzivniji, ali to mu je idealno jer je all round vezni igrač koji dobro radi visoki presing. Gündogan je igrao ofenzivnije. Malo koji igrač ima takvo iznošenje lopte na suparničku polovicu u tempu. On kad krene osvoji metara i metara terena i samo šalje lukave paseve, a u jednoj takvoj momčadi kao što je City, u kojem svi igraju, s takvom lakoćom kreiraju prilike i situacije, to je idealno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko navodi kako Mateo Kovačić može samo još više napredovati u europskom prvaku I da ima jakih imena koja znaju i igraju dugo svoje pozicije ili su tu za te uloge više.

"Ipak je to malo drugačiji sustav igre i sve. U Cityju će imati više defenzivnije zadaće. Tamo se zna, zna da su De Bruyne, Bernardo Silva, Mahrez… Ali, Mateo je netko tko majstorski može dovesti loptu je naravno Kovačić. Tu če uz njega biti Rodry koji stalno igra poziciju zadnjeg veznog. Mislim da bi njih dvoje bili idealnih iza navedenih ofenzivaca. Traži se trokut, ali znato što je u ovoj čitavoj priči najbitnije osim tog trokuta koji se sad traži u igri? To da je Pep dobio igrača koji se vrlo brzo može adaptirati na svaki sustav igre i zahtjeve momčadi i Pepove strategije. To je bitno. Vrlo brzo će se Kova adaptirati, ako se uzmu u obzir njegove tehničke i taktičke mogućnosti. Nije on blesav, zna on koga kupuje. Pep je takav menadžer koji igrača napravi boljim i do 20 posto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko dalje priča…

"Znate ono kako laici kažu - može igrati i četiri i osam, kao i šest i deset - prema staromodnom. Četiri i šest su bili defenzivniji, a osam i deset ofenzivniji. Nikad se nećeš zeznuti ako njega staviš ili na osam ili na deset. Na svim veznim pozicijama je odličan i može ga se koristiti šireg spektra. E sad, hoćeš ti od njega više tražiti da zatvara prutuudare suparnika ili da više izlazi s loptom u napad, ali bitno je raditi presing na izgubljenu loptu i što prije je osvojiti nazad, samo je to bitno kod Pepa. To rade odlično i nije bez veze da su osvojili trostruku krunu ove prošle sezone. Kažu neki umjestni klub, puno novaca itd… Je, ali pogledajte samo način na koji City dolazi do šansi, ne možeš reći da je nezasluženo. Majstorski su to odradili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je u istom tonu...

"Istina, imaju novac, mogu kupiti koga hoće… Ali, može i PSG, pa ništa nisu napravili. Daj Bože kad bi još došao i Joško Gvardiol u Man City", iskreno je rekao Strupar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako dođe i Gvardiol, navijam za City'

Joško Gvardiol u petak je, prema informacijama, dogovorio osobne uvjete s Manchester Cityjem. Daily Mail, pozivajući se na Foot Mercato, iznosi da Građani sad spremaju novu ponudu koja bi trebala zadovoljiti njemački klub, od one prvotne u visini od 90 milijuna eura, na što su Nijemci samo odmahnuli rukom. Navodi se kako je Mateo Kovačić Pepov prioritet u strategiji transfera i slaganja momčadi…

Image
Foto: Profimedia

"To bi bilo nevjerojatno da se dogodi, još i da Gvardiol dođe. Gigant, europski prvak, osvajač tri velika trofeja u sezoni, ima dva hrvatska nogometna reprezentativca, bitna, u prvih 11 svojih igrača, barem vjerujem da se takvo što može dogoditi. To bi bio šećer na kraju priče. Ako se to dogodi, navijam za City", zaključio je Branko Strupar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo