TURSKA ŠOKIRALA VATRENE: / Pogodak Tosuna gurnuo je kockaste u velike probleme, sudac spasio domaćina

Image
Foto: AFP

U 8. kolu skupine I kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiju, Turska je u utorak navečer u Eskisehiru s 1-0 pobijedila Hrvatsku. Jedini gol na susretu djelo je Cenku Tosuna u 75.

5.9.2017.
22:27
AFP
VOYO logo

TURSKA - HRVATSKA 1-0

Turska: Babacan - Ayhan, Topal, Soyuncu, Erkin - Sahin, Ozyakup, Calhanoglu - Arda Turan, Yilmaz, Tosun

Hrvatska: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Pivarić - Modrić, Badelj - Brozović, Kovačić, Perišić - Nikola Kalinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1-0 Tosun (75')


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevjerojatno" se, očito, veže uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Igrački i psihološki razbijena Turska, u kadrovskom i organizacijskom kaosu i anarhiji u momčadi i reprezentaciji općenito, rezultatskom padu (poraženi od Ukrajine 2-0) i s izbornikom koji je postavljen prije mjesec dana jer je prethodni "Posljednji imperator" istukao vlasnika ugostiteljskog obrta, pobijedila je "jaku" Hrvatsku u ključnoj utakmici kvalifikacija za SP.

Image
TURSKA U KAOSU PRED HRVATSKU: /

Igrači ne slušaju novog izbornika, Lucescu sprema radikalni potez

Image
TURSKA U KAOSU PRED HRVATSKU: /

Igrači ne slušaju novog izbornika, Lucescu sprema radikalni potez

Drugi poraz u skupini

Čačićeva momčad doživjela je drugi poraz u ovim kvalifikacijama i drugi od Turske uopće u 9 međusobno odigranih susreta, a najbolje prilike za pogodak propustili su Mateo Kovačić u 5. minuti i Ivan Perišić u 58. minuti. Turska je u 75. minuti iskoristila jedan kontranapad u kojem je nakon udarca Ozjakupa Subašić kratko odbio loptu na koju je natrčao Tosun i poslao je u mrežu za ludnicu na stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOTALNA GUŽVA U HRVATSKOJ SKUPINI: Island sredio Ukrajinu, četiri reprezentacije se bore za SP

Turcima je i ovo bila posljednja prilika da se pobjedom dva kola prije kraja kvalifikacija ubaci u borbu za jedno od dva prva mjesta u skupini. I uspjeli su. Premda nisu briljirali, iskoristili su naše slabosti i osvojili važna tri boda.Ali, idemo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni dobro otvorili susret

Dobro su naši nogometaši otvorili susret, Kalinić je već nakon 90-ak sekundi opasno šutirao, ali Babacan je bio spreman. A Hrvatska je do prvog zicera stigla u 5. minuti. Brozović je s desne strane ušao u sredinu, pa lijepo proigrao Kovačića čiji udarac iz dobre situacije brani Babacan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavile su se hrvatske prigode, a domaću momčad sreća je sačuvala i u 8. minuti. Modrić je ubacio iz prekida, a Yilmaz nespretno rukom zamalo zatresao vlastitu mrežu, no ovoga puta Turke je spasila vratnica.

Yilmaz namjerno igrao rukom u svom petercu

Usporena snimka jasno pokazuje da je Burak Yilmaz namjerno igrao rukom, skrenuo putanju lopte koja je išla ravno na glavu Domagoja Vida, koji se trebao samo nakloniti za pogodak. Zbog toga što se radilo o izglednoj prilici za pogodak, Yilmaz je trebao dobiti crveni, a Hrvatska još i kazneni udarac. No, Kassai nije vidio to i spasio Tursku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA TEŠKO OŠTEĆENA VEĆ NA SAMOM POČETKU: Pogledajte kako je sudac dao vjetar u leđa Turcima

U nastavku susreta ritam je malo pao i više nije bilo previše uzbuđenja pred vratima Subašića i Babacana. Od 30. minute Turska je bila nešto bolja, ali bez konkretne prijetnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom poluvremenu prvu priliku imali su Turci. Sahin je u 56. minuti odlično ubacio u kazneni prostor gdje je usamljeni Burak Yilmaz glavom pucao pored gola. Uzvratila je Hrvatska dvije minute kasnije. Modrić je sjajno prošao kroz tursku obranu i uposlio Perišića koji je gađao suprotni kut, ali je promašio.

JELIČIĆ RAZVALIO ČAČIĆA KAO NIKAD PRIJE: ‘Pod njim je sve gore i gore, zavidim mu zbog statusa koji ima u HNS-u’

Cenk Tosun poentirao nakon loše reakcije Danijela Subašića

U 74. minuti s ruba kaznenog prostora zaprijetio je i Brozović, ali je loše pucao. Nažalost, minutu kasnije Turska je povela. Oguzhan Ozyakup je pucao sa 20-tak metara, Subašić je loše reagirao kratko odbivši loptu na koju je natrčao Cenk Tosun i poentirao za vodstvo. Samo tri minute kasnije bilo smo korak do izjednačenja. Modrić je još jednom sjajno prošao svog čuvara i gurnuo loptu do Mandžukića koji je pucao iz prve, ali je Topal blokirao njegov udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja susreta Hrvatska je pritiskala, ali nije ozbiljnije ugrozila turska vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U preostalim susretima iz naše skupine Island je pobijedio Ukrajinu 2-0 golovima Gylfija Sigurdssona (47, 67), dok je Finska bila bolja od Kosova 1-0 golom Pukkija (84). Nakon osam kola na ljestvici skupine I vodi Hrvatska sa 16 bodova, koliko ima i drugoplasirani Island. Treća Turska i četvrta Ukrajina imaju po 14 bodova. Petoplasirana Finska ima sedam, a posljednje Kosovo jedan bod.

Kvalifikacije završavaju u listopadu s posljednja dva kola. Hrvatska će 6. listopada ugostiti Finsku, a tri dana kasnije će u posljednjem kolu gostovati u Kijevu protiv Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Skupina I Turska - Hrvatska 0-0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island - Ukrajina 2-0 (Sigurđsson 47, 66)

Kosovo - Finska 0-1 (Pukki 83)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO

94' - GOTOVA JE UTAKMICA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - ČETIRI MINUTE JE SUDAČKA NADOKNADA

89' - Hrvatska napada. Kramarić je sad probao udarac, malo poslije Brozović na drugoj vratnici nije stigao loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

84' - Čačić u posljednjih šest minuta Vrsaljka vadi iz igre, a uvodi najavljenog Čopa.

82' - Čačić je pozvao s klupe Duju Čopa za ove završne minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - GOOOL - Tosan je zabio za 1-0. Pouzdani Subašić loše je reagirao na bombu Ozyakupa iz daljine. Umjesto da šakama izboksa loptu dalje od gola ili preko gola, on ju je odbio na zicer Cenku Tosunu koji nije imao problema pri realizaciji. Pogodio je neobranjivo iz prve. Auuu... sve se sada mijenja u skupini I.



74' - Brozović je okušao udarac s nekih 17 metara, ali otišlo je to iznad gola. Šteta, Broz si se sam otvorio prostor, imao je prostora za udarac, putanju...

69' - Kovačić je izašao iz igre, umjesto njega ušao je Andrej Kramarić. Čačić pojačava napadačke snage u ovih posljednjih 20 minuta susreta.

66' - Perišić je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Ayhanom. U međuvremenu, Island je poveo 2-0 protiv Ukrajine drugim golom Sigurdssona.

62' - Nikola Kalinić ide van, ulazi Mario Mandžukić.

60' - Sprema se Mandžukić u igru.

57' - PA OVO JE NEVJEROJATNO! Modrić je prekrasno kreirao šansu Perišiću koji je desnom nogom gađao suprotni kut Babacana. Bila je to gotovo savršena šansa za vodstvo... Šteta, otišlo je pored lijeve stative turskog gola.

53' - Nova prilika za Vatrene. Perišić je pucao glavom pokraj gola.

52' - Kombinacija Modrić - Lovren. Modrić je odlučio izvesti slobodni udarac na nekih 15 metara od gola. Kapetan se odlučio na ubacivanje na glavu Lovrena koji puca ravno u ruke Babacana. Dobar ulazak naših i u drugom dijelu.

50' - Nastavili smo, u drugom poluvremenu, tamo gdje smo stali u prvom. Nema povlačenja, nema bunkera, igramo napadački.

46' - POČINJE DRUGO POLUVRIJEME:

45' - GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME: Hrvatska igra bolje, ima posjed lopte u svojim nogama (54% u odnosu na 46%). Bolja je i u prilikama, grubo je oštećena, pogodila je i vratnicu. Prava je šteta što Vatreni tu svoju nadmoć u igri nisu okrunili golom.

HRVATSKA TEŠKO OŠTEĆENA VEĆ NA SAMOM POČETKU: Pogledajte kako je sudac dao vjetar u leđa Turcima

39' - Calhanoglu je požutio poslije faula nad Perišićem koji je mogao pobjeći u izglednu situaciju, no igrač Milana čvrsto je ušao u duel s igračem Intera.

31' - Gužva pred golom Hrvatske. Turci su ubacili oštro s desne strane, lopta je preletila do druge, pa ponovno ubačena na peterac, ali završilo je sve tako da je novi napad za Hrvatsku.

30' - Turke smeta naša agresivnost na terenu. I dalje smo mi autoritativniji na travnjaku i to moramo okruniti golom. Modrić igra sjajno, rekli bi smo bahato. Kao i svi naši nogometaši... gard je tu, a to je jako bitno.

27' - Turska nema odgovor. Badelj i Modrić igraju jako dobro u veznom redu. Perišić je aktivan na krilu, mijenja smjer, ubacuje se diagonalno prema kaznenom prostoru.

25' - Odlično smo postavljeni, dobro stojimo, tranzicija nam je brza. Modrić vuče konce igre u sredini terena, otvara oba boka, ali Brozović je sad pogriješio. On je zamislio asistenciju za Perišića koji se tome i nije nadao na nekih 12-13 metara od Babacana pa je propala šansa.

19' - Imali smo šansu pet na pet, ali smo se odlučili za mirniji napad. I pogriješili...

11' - UF, OVO JE SAD BILO BLIZU: Arda je probio s lijeve strane i namjestio čisti zicer Tosunu koji je to poslao pored gol. Turska je mogla sasvim nezasluženo povesti, malo smo zaspali u ovoj situaciji.

10' - TRESE SE VRATNICA, HRVATSKA JE I OŠTEĆENA! Kakva prilika. Nakon gužve ispred Babacana, lopta je preletila na drugu stativu prema Vidi. Netko od igrača Hrvatske pucao je i pogodio okvir gola. Usporena snimka pokazuje da je Yilmaz igrao s rukom u svom kaznenom prostoru, odnosno, da ju je namjerno dignuo, njome skrenuo smjer lopte koja bi išla Vidi ravno na glavu. Suci su spasili Tursku i to nakon što je poslije ubačaja Modrića Yilmaz glavom pogodio svoju ruku pa stativu! Kassai i njegovi pomoćnici nisu reagirali. Ovo se trebalo svirati, kao i isključiti Yilmaza. Jer je namjerno utjecao na igru u izglednoj prilici za postizanje gola.

9' - Pivarić je ostao ležati na travnjaku. Žuti karton za Tursku. Prvi njegov start bio je prežestok, ušao je čvrsto u Pivarića koji je pao kao pokošen. Mora se priznati da jako dobro kombiniramo na početku utakmice, lopta je uglavnom kod nas. Turci nemaju odgvoor na postavljenu visoku igru Vatrenih.

6' - VELIKA PRILIKA ZA HRVATSKU! Brozović je sjajno uposlio natrčalog Kovačića koji je primio loptu, u punom trku ušao u kazneni prostor i pucao s nekih 10 metara, ali sjajno je to skinuo Babacan.

5' - Čačić sugerira Perišiću da više ide na krilo.

4' - Turska se odmah postavila na terenu, plete mrežu i traži rupe u obrani Vatrenih.

1' - POČELA JE UTAKMICA. NAPRIJED HRVATSKA, NAPRAVIMO TAJ VELIKI KORAK PREMA RUSIJI.

20.42 - Turci su na nogama, na redu je njihova himna.

20.40 - Na redu su hmne. Prva se svira "Lijepa naša".

20.39 - Na današnji dan, prije točno godinu dana, Hrvatska i Turska na praznom Maksimiru otvorili su kvalifikacije za SP. Završilo je tad 1-1, turski nogometaši imali su vodstvo.

20. 03 - Lucescu je napravio čak sedam promjena u momčadi u odnosu na susret protiv Ukrajine koji su izgubili 2-0. Kapetan je povratnik Turan Arda dok su im stoperi Topak (inače veznjak) te neiskusni Soyuncu. Ofenziva, barem na papiru, djeluje moćno. Vratio se Burak Yilmaz, tu je i Cenk Tosun od prve minute. Igraju u nekom rombu, koji se mijenja tijekom igre. Ovisno o pomicanju linija i stanju na terenu.

19.46 - Ante Čačić odlučio se za Nikolu Kalinića u špici napada umjesto Marija Mandžukića. Očito je ta ozljeda, četiri zarađena šava na nozi u srazu s Kosovom, ostavila traga. Čačić neće ništa riskirati, stoga je u napad gurnuo Kalu.

19.15 - Vatreni na stadionu u Eskisehiru.

U pitanju je osma utakmica hrvatske izabrane vrste u kvalifikacijskoj skupini I za odlazak na Svjetsko prvenstvo kroz koju su se ove dvije momčad već ogledale i tom prilikom, nakon 1-1, podijelile bodove u Maksimiru.

Ukupno su Hrvatska i Turska odigrale osam međusobnih susreta, a omjer koji iznosi tri pobjeda, četiri remija i poraz na strani je igrača koje trenutačno vodi Ante Čačić. Ipak, onaj jedini poraz itekako je bolan, riječ je o četvrtfinalnom susretu Europskog prvenstva igranog u Beču u kojem je Ivan Klasnić zabio za 1-0 u 119., a Semih Şentürk izjednačio u 122. minuti. Turci su slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca...

"Hrvatska i Turska dobro se poznaju, znamo gdje prijete najveće opasnosti i što treba pokušati limitirati. Turska će učiniti sve ne bi li se približila barem drugoj poziciji. Hrvatska će nastojati, kao i protiv svih suparnika, doći do dobrog rezultata", poručio je izbornik Čačić uoči utakmice koji za ovu utakmicu ne može računati na Ivana Rakitića, koji je protiv Kosova zadobio lakšu ozljedu stražnje lože.

Turcima će pak nedostajati također Gökhan Gönül.

"Sigurno nije lako igrati dvije utakmice u razmaku samo dva dana, ali znamo što nam ta utakmica znači. Spremni smo, nitko nije umoran, dat ćemo maksimum i idemo na pobjedu, kako bismo što ranije osigurali plasman u Rusiju", jasan je bio Ivan Perišić.


Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo