Stigla prijeteća poruka koja bi mogla smrznuti UEFA-u!

Albanski premijer Edi Rama izjavio je kako je odluka UEFA-e da prekinutu utakmicu kvalifikacija za EURO 2016.

24.10.2014.
17:39
VOYO logo

"UEFA je donijela političku odluku i izjednačila agresora, onoga koji je odgovoran za fizičko nasilje, s onima koji nisu bili ni fizički niti psihički sposobni nastaviti utakmicu, a to su albanski igrači. Danas pravda nije zadovoljena. Albanski nogometni savez dobro je postupio kada se odlučio započeti pravnu borbu", izjavio je Rama.

Usto je Rama ocijenio kako nije pravedno kazniti i srpski i albanski nogometni savez sa po 100,000 eura jer je Srbija kao organizator isključivi krivac za događaje na stadionu pogotovo što je albanskim navijačima bio zabranjen dolazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/uDs5mwNRY7U

"UEFA nije u obzir uzela niti rasizam koji je bio otvoreno manifestiran tijekom utakmice", dodao je Rama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, albanski navijači održali su u petak popodne javne prosvjede u Tirani i Prištini zbog odluke UEFA-e, pod prijetećim sloganom: "UEFA, ne zaj...vaj se s Albancima".

Sa skupa u Prištini poslana je i druga poruka UEFA-u putem transparenata na kojima je pisalo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"UEFA = Mafija, reci da rasizmu" i "Reci 'ne' rasizmu - šala dana'

Nogometni savez Srbije (FSS) najavio je dans žalbu na odluku Disciplinske komisije Europske nogometne federacije (UEFA) ocijenivši da je riječ o kontradiktornoj odluci i presedanu, te ukazujući da Italija nije kažnjenja za organizaciju utakmice u Genovi, na kojoj su navijači iz Srbije izgredima uzrokovali prekid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FSS se pozvao na sličan slučaj kada je u Đenovi prije četiri godine prekinuta kvalificijska utakmica Italije i Srbije.

“Ta utakmica je registrirana službenim rezultatom 3-0 u korist Srbije, a uslijediilo je oduzimanje bodova samo našoj reprezentaciji. U istom trenutku dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda, koja predstavljaju 12,5 posto ukupnog broja bodova koje može osvojiti jedan tim u našoj grupi”, priopćeno je danas iz FSS, nakon izvanredne sjednice Odbora za hitna pitanja FSS povodom odluke UEFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski nacionalni savez ocijenio je danas i da je “Kontrolna i disciplinska komisija UEFA bila neprincipijelna u suporedbi sa odlukama donešenim za “slučaj Genova”.

“Tada je ustanovljeno da organizator utakmice nije kriv za incidente i sve izrečene kazne (registracija utakmice 3-0 za Italiju, meč bez prisustva gledatelja i financijske disciplinske mjere) su bile protiv druge strane (FSS). Sada je registracijom utakmice 3-0 za Srbiju definirana i ustanovljena krivica druge strane, a sve ostale odluke su u suprotnosti sa tim i na štetu su FSS”, objašnjeno je u priopćenju stajalište FSS o odluci UEFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, FSS naglašava da je riječ “o presedanu u procesu odlučivanja od trenutka kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira prvenstva Europe 1992. u Švedskoj jer ni ta ni ova odluka nisu bazirane isključivo na primjeni natjecateljskih pravila”, pa je, kako se ističe, FSS očekivao da sve odluke UEFA budu “fer i jednako primjenjive” na svakoj razini.

“Pitanje je šta bi se dogodilo da je ova utakmica bila u okviru baraža, da li bi se tada i kome oduzimali bodovi?”, navodi se priopćenju nogometnog saveza Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se navodi dojam da se “na FSS-u i srpskom fudbalu konstantno probaju novi modusi”, poglavito u izricanju disciplinskih mjera i kazni, te ukazuje kako se dosad nije dogodilo “da se u okviru europskih kvalifikacija utakmica registrira službenim rezultatom u korist jedne ekipe, a zatim se toj momčadi i oduzmu bodovi”.

U anketi koju je danas na svom sportskom portalu sport.blic.rs organizirao list Blic, na pitanje “da li je kazna UEFA poslije meča Srbija - Albanija pravedna?”, većina sudionika odluku je ocijenila korektnom, osim oduzimanja bodova Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ponuđena pitanja 43,9 posto od oko 13.500 sudionika odgovorilo je da je “sve korektno osim oduzimanja bodova”, 35,2 posto kaznu Srbiji smatra prestrogom, uz ocjenu da je Albanija profitirala, za opciju “Srbija je dobro prošla” izjasnilo se oko 10,6 posto anketiranih, dok 10,1 posto vjeruje da “kazna odgovara onome što se dogodilo na terenu”.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo