PRIČA IZNUTRA / Notorni poljsko-mađarski desničarski savez izazvao kaos na Wembleyju: 'Oni putuju po Europi i u crnini rade nerede'

Image
Foto: Profimedia

Poljsko-mađarsko huliganska desno orijentirana grupacija izazvala nerede u Londonu na Wembleyju. Razlog tomu je klečanje Engleza prije svake utakmice: 'Protive se bilo kakvim obliku različitosti i drugim rasama'

14.10.2021.
10:36
Profimedia
VOYO logo

Prije dva je dana Engleska igrala na Wembleyju kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na SP-a protiv Mađarske (1-1), a na samom početku utakmice došlo je do žestokog sukoba policije i gostujućih nogometnih huligana na tribini kultnog zdanja. Jučer smo pisali o tome. Više pročitajte - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desno orijentirana poljsko-huliganska navijačka koalicija

No, u srijedu navečer na svom web izdanju poznati britanski tabloid The Sun donio je priču iznutra o grupaciji gostujućih navijača na Wembleyju za koju ističu kako se radi o desno orijentiranom navijačkom savezu mađarskih i poljskih nogometnih huligana.

Image
BRUTALNI SUKOB /

U crnini napali i istjerali policiju s tribine: 'Scene s Wembleyja podsjećaju na najgore dane nogometnog huliganstva'

Image
BRUTALNI SUKOB /

U crnini napali i istjerali policiju s tribine: 'Scene s Wembleyja podsjećaju na najgore dane nogometnog huliganstva'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Huliganska lica iz istočne Europe. Poljski huligani pridružili su se mađarskim u savezu krajnje desnice kako bi zastrašujuće napali policajce na utakmici u Engleskoj. Drski navijači viđeni su u tradicionalnim crveno -bijelim poljskim majicama i vijorili zastavu zemlje na tribini za posjetitelje na Wembleyju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fifa, FA i Scotland Yard pokrenuli su hitnu istragu zabrinjavajućih scena koje su pokvarile prvih deset minuta utakmice Engleske u kvalifikacijama za SP s Mađarskom", navodi se u tekstu.

U crnini, zamaskirani, s maramama preko lica i kapuljačama jurišali na policiju

Oko 600 navijača iz Mađarske i Poljske stisnuto je bilo u mali kutak stadiona, mnogi odjeveni u crne majice ultrasa koji prate klubove i reprezentaciju i s maramama preko lica, fantomkama, šiltericama i kapuljačama na glavi. Znači, imali su sredstva pogodna za maskiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom su huligani bili odjeveni u tzv. crninu, što je popularno među hard core navijačkom populacijom jer otežava policiji identifikaciju izgrednika a i ostavlja strašniji uniformirani dojam nogometnih huligana. Naravno, obavezno su napadači, doduše ne svi ali njih dosta, imali nešto preko lica...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružan sukob, u kojem su policajci morali izaći s tribine, prvotno se povući, izazvao je strahove oko sljedeće londonske utakmice Gordi Albiona protiv Albanije. Wembley kao da je postao pogodan stadion za izazivanje nereda.

Udruženi u znak protesta protiv Engleza koji redovito kleče

Vjeruje se da su rasistički nasilnici iz dviju istočnoeuropskih zemalja udruženi u znak protesta protiv igrača Engleske koji prije svake utakmice redovito kleknu. Upravo zbog toga je i došlo do ulaska policije na tribinu i sukoba, jer su organi reda dobili zapovijed izdvojiti izgrednika koji je rasistički vrijeđao a uočen je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan bivši poljski huligan, koji nije imenovan, rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poljaci su masovno kupovali ulaznice'

“Poljaci su masovno kupovali ulaznice za ovu utakmicu a ako pogledate snimku, na leđima ćete vidjeti slogane koji se odnose na poljski huliganizam. Jedan je nosio crnu jaknu koja predstavlja Zaglebie Sosnowiec, drugi je imao crnu jaknu LKS Lodz, a drugi je nosio crnu ultra huligansku majicu s poljskom zastavom na prednjoj strani kapuljače. Vidio sam i borbeno sidro, poljski logo otpora. To je ono što oni rade, dvije huliganske grupacije iz Poljske i Mađarske putuju zajedno po Europi na utakmice i stvaraju probleme. ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski obožavatelji kasnije su se na društvenim mrežama pohvalili kako su "udružili snage sa svojom mađarskom braćom kako bi potjerali pse (policajce) iz njihove kuće na Wembleyu".

Drugi huligan naglasio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnji desničarski savez između mađarskih i poljskih navijača

"Postoji dugogodišnji desničarski savez između mađarskih i poljskih navijača. Ujedinjuje ih religija i potpuno se protive bilo kakvom obliku različitosti. Ista stvar će se ponoviti sljedećeg mjeseca kada Albanija posjeti Wembley. Jamčim to. Bit će to utakmica visokog rizika. ”

Jučer su se postavljala pitanja - zašto je Met policija grada Londona tako brzo bila pregažena i zašto nisu bili u punoj opremi za nerede u trenutku ulaska na tribinu s gostujućim navijačima?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan bivši časnik interventne policije iz Londona rekao je za The Sun:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na reputaciju Mađara, bio sam iznenađen kad sam vidio koliko su londonski policajci lako opremljeni i odjeveni u trenutku ulaska na tribinu s ciljem izdvajanja rasističkog izgrednika. Policajci su napadnuti nakon što su došli do mađarskog navijača optuženog za rasno zlostavljanje stjuarda".

'Očigledno je da još uvijek postoji temeljni problem rasizma u nogometu'

Supredsjedavajući Tory Oliver Dowden opisao je sukobe kao "duboko uznemirujuće", dodajući:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očigledno je da još uvijek postoji temeljni problem rasizma u nogometu. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Met policija se našla na udaru u srpnju nakon scena na finalu Eura 2020. godine kada su navijači Engleske bez ulaznica doslovno provalili na Wembley.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo