ŠARIĆ I SIXERSI NADMAŠILI SVA OČEKIVANJA OVE SEZONE: / Kako su tri riječi potpuno zaludile Philadelphiju na putu do uspjeha

Image
Foto: AFP

Nakon gubitničkih sezona, Sixersi su opet u doigravanju i spremni su vladati NBA ligom.

10.4.2018.
14:04
AFP
VOYO logo

"Trust the process, trust the process, trust the process", skandiraju navijači Philadelphije kada je na liniji slobodnih bacanja njihov omiljeni košarkaš Joel Embiid. Kamerunski div centar je procesa kojeg zazivaju obožavatelji Sixersa, a ove sezone svi su ga mogli vidjeti u njegovom punom sjaju.

ŠARIĆ SVE VIŠE ODUŠEVLJAVA PHILADELPHIJU: Navijači mu se klanjaju, a poruka trenera je nešto uistinu posebno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Hinkie preuzeo je mjesto generalnog menadžera u Philadelphia 76ersima u 2011. godini, a otkad je stigao na ovu poziciju, pozivao je navijače da budu strpljivi jer kako bi momčad kandidirala za naslov i dokopala se superstar igrača potrebna je gradnja ekipe kroz duži period preko drafta. Nazivao je svoj plan dugoročnim procesom. Prvi obrisi nove ekipe naslućivali su se 2013. godine na NBA draftu kada je Hinkie razmijenio All-star razigravača Jruea Holidaya u New Orleans Pelicanse za talentiranog, atletičnog centra Nerlensa Noela i budući zaštićeni pick prve runde.

Namjerno birao igrače koji odmah neće zaigrati

U tom smjeru su išli svi njegovi potezi, oslabljivao je momčad, a istovremeno uzimao je mlade igrače koji bi trebali pomoći u budućnosti. Na sljedećem draftu izabrao je Embiida za kojeg se znalo da neće odmah na parkete zbog teže ozljede stopala, a i hrvatskog krilnog centra Darija Šarića koji je igrao u Turskoj za Anadolu Efesu i znalo se da neće odmah preko bare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolne su godine bile pred Sixersima, od 2013. do 2016. nikada nisu prošli 20 pobjeda u sezoni. Imali su ih redom 19, 18, a sve je kulminiralo 2015-2016. kada su u regularnoj sezoni imali omjer 10-72, što je bilo mizernih 12.2 posto pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VELIK UDARAC ZA AMBICIJE ŠARIĆEVE PHILADELPHIJE: Najbolji igrač Sixersa mora na operaciju

Sve su bile glasnije kritike o namjernom gubljenju utakmica, o tome kakvu je momčad na raspolaganje Hinkie dao u ruke treneru Brettu Brownu, ali tada se rađa mantra "Trust The Process". Prvi ju je vjerojatno upotrijebio Tony Wroten, bivši razigravač Sixersa, koji je odgovorio na pitanje kako se nosi s brojnim porazima. "Svi mi govore da moram vjerovati u proces", rekao je Wroten. Hinkiea nije brinulo da se možda rađa gubitnička kultura u jednom od najvećih američkih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavka arhitekta "Procesa"

Kako je brižno Hinkie slagao dijelove svoje slagalice, vodstvo kluba ipak je odlučio malo prodrmati menadžment i za predsjednika košarkaških operacija doveden je u klub Jerry Colangelo. Hinkie je podnio ostavku u travnju 2016. godine pismom od 7000 riječi, a mnogi smatraju kako je u tome prste imala i NBA liga kojoj se nije svidio način na koji on slaže ekipu i namjerno "tankira". Nekoliko dana kasnije na njegovo mjesto zaposlen je Bryan Colangelo, sin Jerryja koji je imao zadatak vratiti Philu na stare staze slave. Te godine na draftu Sixersi izabiru kao prvog picka na draftu Bena Simmonsa, a 2016-2017. je bila posljednja sezona u kojoj su došli do gubitničkog omjera. Naravno, kao što je već skoro postala tradicija, Simmons je propustio cijelu sezonu zbog ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trust the Process", bila je mantra navijača Sixersa koji su svejedno vjerovali u Hinkiejev proces koji je kulminaciju doživio ove sezone.

Šarić dio ponajbolje petorke lige

Embiid bez restrikcija zbog ozljede, Simmons na mjestu razigravača i Dario Šarić na krilnom centru vodili su Philadelphiju do prve sezone od 2000-2001. u kojoj su stigli na više od 50 pobjeda. Dvije utakmice prije kraja regularne sezone, nalaze se na trećem mjestu Istočne konferencije, ispred Clevelanda LeBrona Jamesa, a tu će poziciju zadržati i s dvije pobjede ovih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savršeno zaokružena petorka krasila je Sixerse cijelu sezonu. Simmons je 208 centimetara visoki razigravač koji praktički bez šuta probija svakog igrača lige, moderni Magic Johnson koji će gotovo sigurno biti rookie godine prosječno ubacuje 16 poena uz 8.2 asistencija, 8.1 skokova i 1.7 ukradenih lopti. Na sveučilištu na LSU-u nije imao uspjehe s ekipom koji su se od njega očekivali, ali odmah je zaludio obožavatelje NBA lige lakoćom kojom igra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pakleni šuter, Paul George za siromašne i Darijev napredak

Na poziciji beka šutera na ugovoru za jednu sezonu stigao je JJ Redick. Pakleni šuter u svojoj 13. sezoni opet ulazi u doigravanje, kao i svaki put dosad, a mladoj momčadi donio je prijeko potrebno iskustvo i mirnoću veterana. Ugovor mu je vrijedan 23 milijuna dolara, a prosječno ubacuje kao nikad do sada u životu - 17 poena uz šut za tri poena od 41.5 posto na 6.5 pokušaja po utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako si je Embiid nadjenuo nadimak "The Process", njegovo igračko utjelovljenje je nisko krilo - Robert Covington. Hinkie ga je pronašao u razvojnoj ligi, stigao je iz Houstona u Sixerse i sve gubitničke sezone proveo je u Sixersima. I radio na svojoj igri. Pretvorio se u ovoj sezoni u jednoj od najboljih obrambenih igrača na svojoj poziciji u ligi. Covington uz to nudi pouzdan šut za tri poena, a prosječno ubacuje 12.8 poena. Kad bih mogao zabijati iz driblinga - bio bi Paul George, govore navijači Sixersa.

Značaj hrvatskog košarkaša za Sixerse već je opjevan. 24-godišnji Šibenčanin značajno je napredovao u drugoj sezoni pokazao da može igrati uz Simmonsa iako je mnoge brinulo kako će se snaći pokraj Australca koji ima slične karakteristike, ali na jednoj višoj razini od našeg igrača. Ključ je bio u šutu za tri poena. Šarić je podigao postotke (39 posto za tri poena), pokazao kako zna igrati bez lopte, a kada se doda njegova košarkaška inteligencija, smisao za podvaljivanje lopte i zalaganje na parketu - ispada da je idealni član za zaokruživanje petorke Sixersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DOK STE SPAVALI ŠARIĆ JE POSTAO UBOJITI ŠUTER: Brojke potvrđuju nestvaran napredak i stavljaju ga uz bok Curryju i Durantu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emiid dominira u prvoj pravoj sezoni

A na centarskoj poziciji prava gromada od čovjeka i bedem u obrani. Embiid je u prvoj punoj sezoni pokazao zašto je Hinkie ušao u rizik i birao s trećim pickom ozlijeđenog igrača. Jedan je od najbolji obrambenih igrača ove sezone u ligi uz Rudyja Goberta i Anthonyja Davisa, u napadu zabija na sve moguće načine i među tri je najbolja centra u ligi. Prosječno ubacuje 22.9 poena uz 11 skokova. Samo ga je nesretna ozljeda izbacila s parketa u završnici sezone kada se Fultz slučajno zaletio u njega i ozlijedio mu lice. Ipak, Kamerunac bi s maskom na licu trebao biti spreman za doigravanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces je uspio?

Iako imaju statistički jednu od najboljih petorka lige, ono što im je donijelo sjajan niz u drugoj polovici ove sezone je klupa. U razmjeni su dovedeni Marco Belinelli i Ersan Ilyasova, a iskusni profesionalci znaju kako napuniti koševe suparnika. T.J. McConnell je srčanošću osvojio navijače i odradi svoje minute na mjestu zamjenskog razigravača, a i Markelle Fultz se vraća u završnici nakon misteriozne ozljede ramena u prvoj sezoni. A kako to veoma dobro s klupe orkestrira i Brown, bivši član stručnog stožera Spursa, dobijemo jednu od najpotentnijih momčadi lige, a većina igrača tek su na početku svoje karijere.

Četiri sezone bez ikakve nade došle su na naplatu. Navijači se klanjanju Hinkieju i daju mu ogromne zasluge za uspjeh. Preko noći došli su do zvjezdanog statusa, a svi se sada kunu u proces. Izgleda da se uistinu isplatilo vjerovati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo