SMRT ZA NOGOMET / Kladioničarska mafija kupuje klubove

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Međunarodna kladioničarska mafija uništava nogomet kupovanjem klubova, dugoročnim ulaganjima u namještanje susreta, te čak i organiziranjem seminara za suce, kazao je šef odjela za sigurnost Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Chris Eaton.

19.9.2011.
12:05
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

"Mafija se uvukla u vrhunski nogomet na neuobičajeni način koji uključuje čak i preuzimanje kontrole nad klubovima, što se radi 'prljavim novcem', a to je daleko najbolji način za namještanje rezultata utakmica", kazao je šef odjela za sigurnost FIFA Chris Eaton.

Dodao je kako će FIFA uskoro utemeljiti program "zaštite svjedoka" za nogometaše koji javno progovore o pokušajima podmićivanja, kao i program rehabilitacije za one igrače koji su uključeni u te kriminalne djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trend kupovanja klubova i trgovine igračima, kao i namještanja utakmica, događa se u manjim zemljama. Taj problem mogu riješiti samo države koje se moraju boriti protiv kladioničarske mafije. FIFA nije uvela kladionice u nogomet i FIFA nema nikakav profit od klađenja", zaključio je Eaton, koji je 12 godina radio za Interpol.

Početkom godine FIFA je u suradnji s Interpolom osnovala posebni odjel za borbu protiv korupcije u nogometu, a taj odjel ima proračun od 20 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo