KAZNA RUSKIM SPORTAŠIMA IPAK PRESTROGA? / Predsjednik Europskog olimpijskog odbora strahuje od sportskog 'hladnog rata'

Image
Foto: AFP

Odluka MOO-a možda je ipak prestroga smatra Janez Kocijančić

6.12.2017.
14:45
AFP
VOYO logo

RUSI PODNIJELI ŽALBE NA DISKVALIFIKACIJE: Smatraju da su oštećeni i žale se Međunarodnom arbitražnom sudu

Image
RUSI PODNIJELI ŽALBE NA DISKVALIFIKACIJE: /

Smatraju da su oštećeni i žale se Međunarodnom arbitražnom sudu

Image
RUSI PODNIJELI ŽALBE NA DISKVALIFIKACIJE: /

Smatraju da su oštećeni i žale se Međunarodnom arbitražnom sudu

Predsjednik Europskog olimpijskog odbora JanezKocijančič u razgovoru za Slovensku televiziju izrazio je žaljenje zbog odluke Međunarodnog olimpijskog odbora o suspenziji ruskih sportaša i njihova nacionalnog olimpijskog odbora za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, uz ocjenu da bi takav trend mogao voditi prema "hladnom ratu" u sportu i olimpijskom pokretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući odluku prema kojoj će neki ruski sportaši ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom, Kocijančič je rekao kako je riječ o kompromisnom rješenju, ali da ne zna koliko će to Rusiji biti prihvatljivo, jer je riječ o "oštrim" mjerama.

Oštriji kriteriji za Ruse

Kocijančič je u razgovoru za RTV Sloveniju kazao da nema nikakvih zadrški kad je riječ o zabrani nastupa sportašima kojima je dokazano da su koristili doping, ali da mu se čini kako su ruskim sportašima nametnuti oštriji kriteriji nego drugim sudionicima olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kocijančič je skeptičan i u pogledu mjera o restrikcijama za Ruski olimpijski odbor, ali i protiv restrikcija za nastupe bilo kojih sportaša kojima nije jasno dokazan doping.

"Bez Rusije, koja je sa 1700 olipmpijskih odličja (uključivo s medaljama koje je osvojio SSSR) najuspješnija zemlja po broju osvojenih odličja, u većini sportova nema vrhunske kvalitete, a odlukom se krši i načelo univerzalizma u olimpijskom pokretu", ocijenio je Kocijančič te dodao kako se nada da se s takvim trendovima u sportu neće nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hladni rat sportu nije potreban", kazao je Kocijančič.

Suspenzije ruskih dužnosnika

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, zbog brojnih dokaza o sustavnom dopingiranju ruskih sportaša. No, neki će ruski sportaši, ipak, moći nastupiti u Južnoj Koreji, ali pod olimpijskom zastavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a, a zabranio je i dolazak na ZOI u Pjongčangu ruskom ministru sporta i zamjeniku premijera Vitaliju Mutku te još nekim dužnosnicima Ruskog olimpijskog odbora i ministarstva sporta.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo