SVIJET ČEKA PUTINOVO OBRAĆANJE: / U Rusiji je zavladao bijes, javnost traži potpuni bojkot Olimpijskih igara

Image
Foto: AFP

"Odluka MOO-a o izbacivanju Rusije sa Zimskih olimpijskih igara 2018. je potpuno nemoralna", kazao je predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Aleksandar Žukov, koji je i sam suspendiran.

5.12.2017.
23:28
AFP
VOYO logo

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, no neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom.

Image
RUSIJA JE U ŠOKU: /

Ruski sportaši izbačeni sa ZOI! 'Ovo je udar bez presedana na čast Igara'

Image
RUSIJA JE U ŠOKU: /

Ruski sportaši izbačeni sa ZOI! 'Ovo je udar bez presedana na čast Igara'

Najavljena žalba

"Kazniti nedužne je nepravedno i nemoralno", kazao je Aleksandar Žukov, predsjednik Ruskog olimpijskog odbora koji je će 12. prosinca odlučiti hoće li itko od ruskih sportaša nastupiti na ZOI u Južnoj Koreji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žukov je najavio i žalbu Sudu sportske arbitraže. Kremlj je u ponedjeljak objavio da Rusija neće bojkotirati Igre u Pyeongchangu, no nakon vijesti o zabrani nastupa rusko javno mnijenje je gotovo jedinstveno da bi Rusija trebala bojkotirati Igre i ne dopustiti da njezini sportaši nastupaju pod neutralnom zastavom. Rusija je kažnjena i s 15 milijuna dolara, koliko je koštalo naknadno testiranje uzoraka ruskih sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska državna televizija je već objavila da neće prenositi događanja sa ZOI sljedeće godine.

Putinova reakcija u srijedu

Ruski mediji javljaju da će se predsjednik Vladimir Putin tijekom srijede obratiti javnosti i iznijeti svoj stav o suspenziji MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo ovome da je MOO doživotno iz olimpijskog pokreta izbacio Vitalija Mutka, aktualnog zamjenika ruskog premijera i bivšeg ministra sporta. Utvrđeno je, naime, da su Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. bile u znaku dopinga pod pokroviteljstvom države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutko je trenutno i na čelu Organizacijskog odbora Svjetskog nogometnog prvenstva kojem će Rusija dogodine biti domaćin. Reagirala je zbog toga i Međunarodna nogometna federacija (FIFA) koja tvrdi da ovaj slučaj neće utjecati na organizaciju SP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"FIFA nastavlja poduzimati sve mjere kako bi osigurala da nogomet ostane čist od dopinga. Svaki igrač će na SP-u biti testiran, a uzorci će biti kontrolirani u laboratorijima izvan Rusije", poručila je FIFA.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo