IZVOR ZDRAVLJA / Goji bobice su supervoće: Znate li koliko dnevno ih smijete pojesti?

Image
Foto: Shutterstock

Ova superhrana bogata je hranjivim tvarima i poznata po ljekovitosti. Evo kako se goji bobice uzgajaju i koriste

17.3.2024.
16:59
Shutterstock
VOYO logo

Goji bobice su drvenasta biljka koja daje plod bobičasto čokoladnog okusa, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U ovu porodicu pripadaju krumpir, rajčica i patlidžan, a glavno im je obilježje sadržaj otrovnog alkaloida solanina koji se uklanja guljenjem ili termičkom obradom.

Tradicionalno potječu iz Kine, ali u liječenju su se tradicionalno koristile u tibetanskoj, indijskoj i kineskoj medicini, a suvremena istraživanja potvrdila su njihovu ljekovitost. Smatra se da su goji bobice voće s najviše antioksidativnih svojstava te su izvor željeza i karotenoida. U Engleskoj su poznate od 18. stoljeća, a početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste čak i kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sadrže goji bobice?

Goji bobice sadrže:

  • 19 aminokiselina (od kojih je 8 esencijalnih)
  • 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij
  • više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13 posto)
  • više vitamina C od naranče
  • kompleks vitamina B neophodan za pretvaranje hrane u energiju
  • vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama)
  • ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku, a ublažava i ženske tegobe
Image
PAZITE NA UNOS /

Ultraprerađena hrana je štetna za svaki dio tijela: Uzrokuje čak 32 bolesti

Image
PAZITE NA UNOS /

Ultraprerađena hrana je štetna za svaki dio tijela: Uzrokuje čak 32 bolesti

  • solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj
  • fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B
  • betain, koji se koristi kako bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava pamćenje i štiti od masne jetre; betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK
  • kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten te zeaksantin, koji štiti oči - ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica
  • beta-sitosterol, antiupalni agens, koji se koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate
  • esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava
Image
Foto: Shutterstock

Goji bobice - koliko dnevno ih se smije pojesti?

Goji bobice imaju plod crvenkaste jajaste bobice koja je duga oko dva centimetra i sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Mogu se konzumirati sirove ili sušene i tada okusom podsjećaju na grožđice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste uživali u njihovim zdravstvenim dobrobitima, potrebna je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je od 10 do 30 g. Međutim, ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. U kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.

Image
Foto: Shutterstock

Sadnja goji bobica

Uzgoj goji bobice u Hrvatskoj je moguć i postoji niz nasada goji biljke, od Međimurja, preko Zagorja pa do Slavonije. Naše podneblje im odgovara, a potražnja za ovim voćem u svijetu je puno veća nego ponuda. Uzgoj je najpopularniji zbog njenih antioksidativnih svojstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za uzgoj goji bobica idealna mjesta za sadnju su osunčani tereni s dovoljno pristupa sunčevom svjetlu tijekom cijelog dana. Posadite goji drvce u svom vrtu, dvorištu ili voćnjaku. Prskanje nije potrebno jer su goji bobice – ekovoće. Uz malo truda, uskoro će se pojaviti i maleni plodovi duguljastog oblika narančasto-crvene boje. Goji bobice mogu se saditi tijekom cijele godine, od travnja do kasne jeseni. Prvi prinos goji bobica uzgajivači mogu očekivati u drugoj ili trećoj godini, ovisno o starosti sadnica, a za punog prinosa mogu donijeti oko pet kilograma ploda.

Bobice zriju od srpnja do listopada. Jedite ih svježe, pripremite od njih sok ili ih osušite i uživajte u njihovim dobrobitima tijekom cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kada se beru goji bobice?

Berba goji bobica obavlja se prije mraza, zbog osjetljivosti ploda, a berba se najčešće obavlja ručno. Prvi rod goji bobice donose krajem ljeta.

Najčešće se koriste u svježem stanju, ali ih je moguće sušiti na izravnom suncu. Ako su pravilno skladištene, goji bobice se mogu pohraniti do godinu dana, a pogodne su za pripravu čajeva, likera i sokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Koliko su zdrave goji bobice?

Goji bobice obiluju antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama te zavidnim količinama vitamina C, željeza i mnogim drugim nutrijentima. Nekoliko istraživanja dokazalo je da goji bobice djeluju na očuvanje DNA od oštećenja pa bi svi koji se brinu zbog utjecaja starenja na tijelo i zdravlje, trebali voditi računa o tome.

Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice imaju zaista širok spektar djelovanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • jačaju imunološki sustav
  • usporavaju proces starenja organizma
  • sprečavaju nastanak leukemije i raka
  • štite od bolesti srca i krvnih žila
  • reguliraju rad mokraćnog sustava
  • daju snagu i energiju
  • djeluju antibakterijski i antiupalno
  • poboljšavaju plodnost kod žena
  • štite vid i popravljaju ten
  • poboljšavaju cirkulaciju
  • štite od dijabetesa
  • poboljšavaju kvalitetu spermija
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Zdravi grejp ili otrovno voće? Stručnjakinja o pošiljci punoj pesticida iz Turske otkriva što bi se dogodilo da smo ovo pojeli

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo