OPREZNO S TOSTEROM! / Stručnjak otkrio da zagoreni tost može ozbiljno ugroziti zdravlje: 'Da se razumijemo, nećete umrijeti, ali...'

Image
Foto: Shutterstock

Konzumacija zagorenog tosta povećava rizik od obolijevanja od raka, pa ga je najbolje ranije izvaditi iz tostera

4.11.2023.
9:40
Shutterstock
VOYO logo

Stručnjak Robert Thomas je upozorio da ne jedete zagoreni tost, jer može predstavljati ozbiljan rizik za vaše zdravlje, piše LAD Bible.

POGLEDAJTE VIDEO: Lani je 700 Hrvatica umrlo od raka dojke, a samopregled može spasiti život: 'Danas sam tu jer sam vodila brigu o zdravlju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da se razumijemo, nećete umrijeti ako pojedete previše zagorenog tosta, ono o čemu ovdje raspravljamo je puko povećanje rizika od raka, a taj je rizik, nažalost moramo vas obavijestiti, već prilično visok.

Image
A PRODAJA SKOČILA /

Ova vrsta piva mogla bi vam ugroziti zdravlje: Zbog specifičnog sastava podložna je razvoju opasnih bakterija?!

Image
A PRODAJA SKOČILA /

Ova vrsta piva mogla bi vam ugroziti zdravlje: Zbog specifičnog sastava podložna je razvoju opasnih bakterija?!

Međutim, postoje načini za smanjenje zdravstvenih rizika, kao što je nepušenje ili pijenje manje alkohola, a možda bi vađenje tosta iz tostera malo ranije mogla biti mala promjena koju možete napraviti koja će neznatno smanjiti rizik od dobivanja raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagoreni tost sadrži spojeve koji mogu povećati rizik od dobivanja raka tijekom vremena, a što je tost tamniji, više je opasnih spojeva prisutno. No, u interesu dodavanja više informacija vašem izboru stila života, prepustit ćemo liječniku da vam to objasni.

Image
Foto: Shutterstock

Konzumacija zagorenog tosta povećava rizik od obolijevanja od raka, pa ga je najbolje ranije izvaditi iz tostera.

Veliki broj ljudi oboljet će od raka

Profesor Thomas onkolog je konzultant u bolnicama Bedford i Addenbrookes i proučava kako naš životni stil može utjecati na cjelokupno zdravlje i šanse za razvoj ozbiljnih bolesti u budućnosti. Ispostavilo se da, osim što je prilično užasan za jelo, zagoreni tost također predstavlja rizik od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zato što pečenje na roštilju ili pečenje škrobne ili slatke hrane, kao što je kruh, na visokim temperaturama proizvodi otrovne spojeve zvane akrilamidi koji mogu oštetiti vaš DNK i s vremenom napraviti veliki pritisak na vaš imunološki sustav. I, kao pravilo, što su tamnije smeđe boje, to sadrže više akrilamida", objasnio je Thomas za Daily Mail.

No, ne radi se samo o tostu, previše hrane pečene na žaru i pečene hrane bogate škrobom može kasnije biti čimbenik ozbiljnih zdravstvenih problema. Nažalost, postoje prilično loši statistički podaci o broju ljudi koji će tijekom života oboljeti od raka, tako da sve što možete učiniti, vjerojatno biste trebali pokušati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači jesti manje šećera te piti manje pića i jesti manje crvenog mesa. Jedna stvar koju Thomas predlaže je pranje zuba svako jutro i svaku večer.

Naime, više od 60 studija diljem svijeta povezalo je lošu dentalnu higijenu s rakom usta i grla, a dvije druge studije otkrile su da je DNK pronađena u zubnim šupljinama također prisutna u genima raka crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo