OKUSI JUGOSLAVIJE / Donosimo recept za najdraže jelo svih generacija: Pripremite za ručak burek s mesom i svi će vas voljeti

Image
Foto: Shutterstock

Burek s mesom vole sve generacije, a mi vam donosimo recept iz stare jugoslavenske kuharice kako ga napraviti za prste polizati

25.3.2023.
9:52
Shutterstock
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burek s mesom

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za burek s mesom.

Image
Foto: Shutterstock

Sastojci za 2 osobe

  • 15 dag brašna
  • nekoliko žlica mlake vode
Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Znamo što ćete kuhati danas: Ovaj neobičan rižoto dolazi iz Rovinja, a recept je bio glavni hit prije 40 godina

Nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 14 dag nemasne junetine
  • 15 dag luka
  • 4 dag ulja
  • sol, papar
Image
Foto: Shutterstock

Priprema

Od brašna i slane vode zamijesimo vučeno tijesto, dobro ga izmijesimo i ostavimo na 30 minuta. Za to vrijeme pripremimo nadjev. Na ulju propržimo sjeckani luk i mljeveno meso. Nadjev posolimo i poparimo. Okrugli ili četvrtast lim za pečenje premažemo uljem, pokrijemo slojem tijesta i prekrijemo tankim slojem nadjeva. Odozgo položimo drugi sloj tijesta i ponovno ga namažemo nadjevom. To se ponavlja dok ne potrošimo sav nadjev, a zatim završimo s tijestom. Slojeve tijesta treba svaki put premazati masnoćom. Burek pečemo u pećnici i još vruć razrežemo na četiri dijela. Uz burek odlično odgovara pivo, jogurt ili kiselo mlijeko.

Burek pripremamo od slanih ili slatkih nadjeva, npr. od sira, jetrica, špinata, skute, jabuka. Burek posebne vrste priprema se i kao veoma tanki svitak koji se smota u lim za pečenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo