OKUSI JUGOSLAVIJE / Znamo što ćete kuhati danas: Ovaj neobičan rižoto dolazi iz Rovinja, a recept je bio glavni hit prije 40 godina

Image
Foto: Shutterstock

Volite li rižota s plodovima mora? Donosimo vam recept iz jugoslavenske kuharice za rižoto na rovinjski način

23.3.2023.
10:19
Shutterstock
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Pileći paprikaš kakav se nekad jeo: Donosimo 40 godina star recept iz zaboravljene kuharice koji ćete isprobati već danas

Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Pileći paprikaš kakav se nekad jeo: Donosimo 40 godina star recept iz zaboravljene kuharice koji ćete isprobati već danas

Rižoto na rovinjski način

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za rižoto na rovinjski način.

Sastojci za 4 osobe

  • 40 dag liganja
  • 40 dag škampa
  • 24 kom školjaka
  • 32 dag riže
  • 20 dag oguljenih rajčica
  • 10 kom maslina
  • 10 kapara, 1 glavica luka
  • 1 manja glavica češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 6 dag običnog ulja
  • stručak peršina, sol
  • parmezan za posipanje
Image
Foto: Shutterstock

Priprema

Rižu skuhamo, ocijedimo i isperemo vrućom vodom. Razdijelimo je po tanjurima i polijemo preljevom, pospemo parmezanom i poslužimo kao toplo predjelo ili kao glavno jelo sa salatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri kuhanju moramo paziti da se riža ne raskuha: kuhamo je tako dugo dok se u sredini zrna ne pojavi bijela točkica kad pregrizemo zrno. Prekuhana riža pretvori se u kašu i ne samo da nije ukusna, nego izgubi mnogo od svoje hranjive vrijednosti. Zrno mora ostati cijelo i malo tvrdo; tada je najukusnije i najhranjivije.

Preljev: Sitno sjeckani crni luk ispržimo na ulju, dodamo očišćene i narezane lignje, očišćene repove od škampa i pržimo. Zatim dodamo rajčice, češnjak i vino. Posebno na maslinovom ulju popržimo školjke, dodamo ih lignjama i škampima, k tome još masline i kapare, posolimo te pirjamo nekoliko minuta. Školjke možemo primiješati očišćene ili u ljuski. Svi sastojci moraju biti svježi pa ih zbog toga ne pripremamo unaprijed. Jelo poslužujemo odmah jer je tada najukusnije. Ovako pripremljenim preljevom možemo začiniti i široke kuhane rezance ili špagete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo