dokumenti više nisu tajni / Znate li što je Seusovo blago? Zbog njega smo godinama 'ratovali' s Mađarima

Dokumenti kojom je Hrvatska pokušala dokazati da je blago nađeno u Hrvatskoj deklasificirani su nakon gotovo četvrt stoljeća

4.1.2019.
22:10
VOYO logo

Znate li što je Seusovo blago? Četrnaest komada raskošno ukrašenog srebrnog posuđa iz doba antike. Jedinstveni primjerci za kojima bi i Indiana Jones krenuo u potragu.

U Banskim Dvorima odlučili su deklasificirati do jučer tajnu dokumentaciju kojom je Hrvatska još u prošlom stoljeću pokušala dokazati da je to blago pronađeno upravo u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio Seusovog blaga, jednog od najznačajnijih ikad pronađenih otkrića srebrnine iz vremena Rimskog carstva, izložen u parlamentu u Budimpešti. I to je blago u središtu jedne od najtajnovitijih arheoloških priča jer od 90-ih godina prošlog stoljeća, kada se prvi put pojavilo pod tim imenom, ne se zna gdje je točno pronađeno. 

Spor između Jugoslavije i Mađarske

"Niz država se javilo kao mogući vlasnici, odnosno kao zemlje porijekla, iz čega su se iskristalizirale Jugoslavija i Mađarska, naravno nakon '92. Hrvatska je bila ta koja se zalagala za svoje vlasništvo", kazao je Tino Leleković iz Odsjeka za arheologiju HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je tvrdila da je blago pronađeno u okolici Barbarige nadomak Pule, zbog čega je pred sudom u New Yorku, gdje se blago 90-ih nalazilo, pokrenut spor. Tim pod vodstvom Vesne Girardi Jurkić, bivše ministrice kulture, kako je objasnila njezina kćer, također arheologinja, pokušao je to pred sudom znanstveno dokazati.

"Činjenica je da nisu u cijelosti ispitani svjedoci, zato što je sud odbacio tu mogućnost, prema američkim propisima. Isto tako, nisu uzeti u obzir nisu uzeti u obzir niti rezultate komparativne kemijske analize skrame, dakle taloga sa samog Seusovog blaga i sa mogućeg nalazišta na području Hrvatske", rekla je Kristina Džin iz Centra za arheološka istraživanja Instituta "Ivo Pilar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban kupio dio blaga

Dokumenti kojom je Hrvatska tada pokušala dokazati da je blago nađeno u Hrvatskoj jučer su deklasificirani nakon gotovo četvrt stoljeća. No, iako sud nije priznao ni mađarsko porijeklo, još 2014. premijer Viktor Orban svečano je obznanio da su za 15 milijuna eura, znatno manje od prve cijene, kupili dio blaga.

"Je li blago zaista mađarsko ili nije, i o njihovoj etici i moralu dokazivanja, to treba sve skupa još izvidjeti, ali dok se ne dokaže da je blago zaista porijeklom iz Mađarske, temeljem kemijskih analiza i istraživanja lokaliteta, ne može se biti siguran da je doista mađarsko, isto kao što ne možemo biti sigurni da je hrvatsko", kazala je Džin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključan mađarski argument da je blago s područja Balatona bilo je to što na jednoj od posuda piše Pelso, što je latinski naziv za Balaton. No, taj je argument jako tanak.

"Apsolutno oni nisu dokazali da je to iz Mađarske i mi i dalje uopće ne znamo odakle je. Spominje se taj Pelso, ali kao što sam rekao, jedna od najvećih stručnjakinja smatra da je to ime lovačkog psa prikazanog na toj sceni lova. Dakle, nema veze s Balatonom", rekao je Leleković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, to nije spriječilo Viktora Obrana da objavi kako su kući vratili obiteljsko srebro. Ono je i dalje u Budimpešti, a mađarskom premijeru za prošlomjesečnog posjeta Zagrebu, nitko od hrvatskog državnog vrha Seusovo blago ionako sigurno nije ni spomenuo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo